Töltött „kenyérkarácsonyfa” Marinara-szósszal

Téli reggelekre, különleges alkalmakra, vagy amikor már tényleg csak valami húsmentesre vágyunk az ünnepek környékén. Könnyű elkészíteni, a fokhagymás-fűszervajas tészta pedig természetesen forró sajtot rejt...

01.jpg

Van a gasztronómiának egy játékos ága, ami a formából indul ki, ehhez alkotja meg az ízt és a textúrát. Mivel most a formát a karácsony inspirálja, megszületett az egyszerű, kelt pizzatésztából készült, sajttal töltött „kenyérkarácsonyfa” ízes Marinara-szósszal, zöldfűszerekkel, rozmaringgal. Allora, vediamo!

Hozzávalók:

A tésztához:

- 80 dkg minőségi lágybúzaliszt (pl. Gyermelyi búzafinomliszt)

- 20 dkg finomszemű durumliszt (pl. Gyermelyi durum fogósliszt)

- 1 csapott evőkanál finom szemcsés tengeri só

- 2x7 gramm élesztő

- 1 evőkanál aranybarna kristálycukor

- 650 ml langyos víz

Elkészítés:

1. Szitáljuk a liszteket egy tiszta felületre. Képezzünk a halom közepében egy kb. 18-20 cm mély mélyedést.

2. Az élesztőt és a cukrot oldjuk fel a langyos vízben, egy villával keverjük össze. Hagyjuk így pár percig, majd öntsük a liszthalom közepén képzett mélyedésbe.

3. Egy villa segítségével, az óramutató járásával ellentétes irányban gereblyézzük bele a lisztet a halom széléről a közepe felé, ahol a vízben oldott élesztő van. Folytassuk ezt addig, míg a liszt teljesen összekeveredik az élesztős vízzel és a massza túl kemény lesz ahhoz, hogy villával dolgozzunk tovább. Ekkor lisztezzük be a kezünket és kezdjük a tésztát labdává gyúrni.

4. Amikor a labda összeállt, tegyünk még egy extra nyújtási műveletet: a jobb tenyerünk alsó részével toljuk el a tésztát magunktól, míg a ballal húzzuk magunk felé. Ismételjük ezt tízszer, miközben forgatjuk is a tésztát, majd ismét gyúrjuk össze a labdát.

5. Amikor kész, tegyük nagyon vékonyan kivajazott, mély tálba, fedjük le konyharuhával és kelesszük 45 percig. 

6. Ha ez letelt, lisztezett deszkára borítsuk ki, gyúrjuk át, majd szaggasunk belőle kis labdákat, ezeket fogjuk sajttal megtölteni.

02.jpg (Képek: eclectic recipes)

Töltés & sütés:

- Töltelék: ízlés szerint, pl. finomra reszelt mozzarella és egy intenzívebb füstölt sajt keverékével. A sajt mellé egy kis bazsalikomos pestót is tehetünk a tésztába, ill. készíthetünk eltérő töltelékű variációkat (pl. vörös és bazsalikomos pestósat), így a karácsonyfa egyes részei különböző ízűek lesznek és ez önmagában meglepetés, főleg gyerekeknek.

- Ha megtöltöttük a tésztalabdácskákat, egy sütőpapírral kibélelt tepsin állítsuk (ragasszuk) össze a karácsonyfa-formát.

- A sütőt melegítsük elő 220 fokra

- A kész tészta-karácsonyfát spricceljük meg olívaolajjal, szórjuk meg kevés durva szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal

- Süssük ropogósra: kb. 17-18 perc (végezzünk próbát egy hústűvel)

Tálalás:

Deszkán állítsuk össze a karácsonyfa-formát, a tetejét kenjük meg olvasztott fokhagymás vajjal, szórjuk meg bőven frissen vágott zöldfűszerekkel.

A hozzávaló Marinara-szósz – ami egy friss, ízletes paradicsomszósz – receptjét ld. itt:

Marinara: nápolyi kikötőből világsztár>>

Rukkolás-fetás "lábaskenyér">>

Tartalomhoz forma, szószhoz: tészta>>

Vissza az íróasztalhoz római beach pastával>>