Ünnepi kacsacomb karamellizált gyümölcsös tésztával

A karácsonyi és családi vacsorára készülve az jutott eszembe, hogy az évek során milyen változások is voltak a hatalmas étkezőasztal körül. A nagyszülői házban még kicsi gyerekként csodáltam a szépen megterített ünnepi asztalt, majd a nagypapa és nagymama elmentek. Beültek a helyükre a szerelmek, majd férjek, később a Hugim a családjával külföldre költözött. Falatoztuk már hárman, de tizenhárman is az ünnepi fogásokból. Ami viszont minden karácsony alkalmával állandó, az a kacsacomb, amihez ebben az évben karamellizált gyümölcsös tésztát készítettem.

sult_kacsa_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  •          300 g Gyermelyi durum masni
  •          4 db kacsacomb
  •          20 szem aszalt szilva
  •          5 db alma
  •          2 ek kacsazsír
  •          4 dl fehérbor
  •          3 ek vaj
  •          3 ek cukor
  •          4 teáskanál méz
  •          rozmaring
  •          kakukkfű
  •         
  •          bors

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A combokat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kukkfűvel és rozmaringgal, majd serpenyőbe rakjuk a bőrös felével lefelé. Alufóliával befedjük. 180 fokon egy órán át sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, meglocsoljuk a borral, és így is sütjük alufólia alatt újabb 40 percen át. Ha ez az idő letelt, levesszük az alufóliát, és ha még szükséges, akkor 10-15 percen át pirítjuk a kacsát.

Az almát megpucoljuk és negyedeljük, majd vajon – cukor és méz hozzáadásával – karamellizáljuk. Hozzáadjuk az aszalt szilvákat is, illetve hozzákeverjük a már megfőtt tésztát is.

sult_kacsa_2_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Ünnepi tésztareceptet itt is olvashatsz:

http://masteszta.blog.hu/2014/04/26/spenottal_ricottaval_toltott_kagylok 

 

Meghitt ünnepeket kívánok!

 

- KockacZukor -