Krumpliföldek a sivatagban?

Még a holland őstermelőknek is elakadt a szava: a terméketlennek hitt tengerparti sóvidéken egyszer csak kikelt a krumpli, és ez sokak szerint forradalmasíthatja a világ élelmiszergazdálkodását.

04.jpg

A bomba Hollandia északi részén, Frízföldön (Friesland) robbant: a terület hagyományos mezőgazdasági régió, ahol az emberek hosszú évszázadok alatt megtanultak együtt élni a folyamatosan mozgásban lévő és mindent beterítő vízzel, az alkalmazkodás és a kreativitás volt a záloga annak, hogy meg tudjanak kapaszkodni, túlélni itt, ahol a tenger az úr. Épp ezért Frízföldön a legnagyobb kincs az édesvíz – tapasztalatból mondjuk – teljesen elképzelhetetlen, hogy valaki órákon át zuhanyozzon vagy egy habos, teli kádas fürdőt vegyen, és igen, divatban van a mosdókesztyű is, amit a legtrendibb fríz lányok is használnak. Egyébként a fű elképesztően zöld, a kis falvakban, elszórt házcsoportok között (fekete) csirkék és más, boldog, nagyra nőtt állatok – például a lenyűgöző és szintén fekete fríz ló – rohangálnak, egyes helyeken, pl. Texel szigetén pedig állítólag több a birka, mint az ember.

02_giethoorn.jpgFríz hangulat (Kép: Pinterest)

Frízföld Hollandia egy igen különleges csücske, ahol az olykor többbszáz éves házakban a konyha pontosan úgy néz ki, mint Van Gogh „Krumplievők” c. képén, a vendégágyak hatalmas fa szekrényekben vannak, nincs tévé vagy csak ritkán kerül elő (szintén egy szekrényből), az emberek pedig egyenesek, barátságosak, igen takarékosak és alapból 4-5 nyelven beszélnek (fríz, holland, francia, angol, némi német). A fríz konyha nagyon egészséges, rengeteg salátát, retket, kerti zöldet fogyasztanak, saját bevallásuk szerint inkább a francia gasztronómiához állnak közel, nem a némethez. A burgonyát, ami egyik fő táplálékuk, finom, fűszervajas öntetekkel készítik, a vaj és a tojás, és a belőlük készült mártások, szószok, valamint a sajtok és tejtermékek pedig alapnak számítanak a fríz asztalokon. Ünnepi alkalmakkor gyümölcsös, rácsos pitéket sütnek, a szomszédok pedig nemcsak ünnepekkor, hanem hétköznapokon is sokszor átjárnak egymáshoz esténként.És még valami, amit kevesen tudnak: Mata Hari, a híres kémnő (bá rez még nem nyert teljes bizonyosságot) szintén fríz volt, Leeuwardenben, Friesland tartományi székhelyén született 1876-ban.

a-portrait-of-mata-hari-1907_cr.jpgMata Hari-portré 1907-ből. Forrás>>

 Visszatérve a tengeri krumplihoz, egészen pontosan a frízföldi Texel szigetén nyűgözte le először a termelőket. Ahogy a BBC riportjában Arjen De Vos termelő és kutató elmodja, a legnagyobb megdöbbenésükre pár éve kinőtt az abszolút terméketlennek hitt tengerparti sós talajból a krumpli, ráadásul kiváló minőségben. Mint mondja, először „nem árulták el a dolgot senkinek”, mert „azt hitték, valamit rosszul csináltak”. De a tengeri krumpli bizonyított: azóta is vidáman terem a texeli „sófarmon”, és már a boltokba is került Hollandiában (igaz, ötszörös áron, mint a normál krumpli).

salzfarm-texel.jpgArjen De Vos szüretel a sófarmon 

A felfedezést villámgyorsan exportálták, 6000 doboz só-rezisztens krumplival egyetemben a súlyos élelmezési gondokkal küzdő Pakisztánba, ahol ma már hatalmas erőbevetéssel vetik-gondozzák a száraz, terméketlennek hitt talajon a tengeri krumplit. Csak a Punjab-régióban 4 millió hektár haszontalannak vélt földet tudnak felhasználni a projektre, szakértők szerint pedig, ha beválik a dolog, világszinten 1,5 milliárd hektár földet lehetne termővé varázsolni. A tengeri krumpli sokak szerint forradalmasíthatja a világ élelmiszergazdálkodását, ugyanis rengeteg olyan, sós tengerparti vagy akár belső, mezőgazdaságra alkalmatlannak hitt terület van, ahol, ha megterem, egész régiók élelmezési gondjait oldhatja meg (csak sós tengermelléki területen 250 millió ember él világszerte). A fríz sófarmon ennél is merészebb álmokat szőnek: szerintük akár a sivatag közepén is lehet majd holland krumplit termelni...

Imádod a mustárt? Hollandiában levesként is készítik>>

Ha már egyszer, akkor jót: suliebéd kontra alultápláltság Indiában>>

Gyógyszer és étel között: a jövő útjai a táplálkozásban>>