Kárpátaljai cékla az izmokért és a jó hangulatért

A cékla a tél végének egészségbombája, amit egyesek azért nem kedvelnek, mert állítólag „földízű”. Rácáfolunk: háromrészes minisorozatunkból kiderül, hogy az olcsó szupergumó nemcsak egészség, hanem ízbomba is tud lenni kárpátaljai, görög és egzotikus karibi módon – télen, nyáron.

01.jpg

10 érv a cékla mellett:

1. Tél végén-kora tavasszal terem, így (csupán néhány szezontársa mellett) belőle tudjuk a lehető legtöbb hasznosítható vitamint és ásványt felvenni ebben az időszakban.

2. Kiválóan támogatja a testmozgást, ugyanis nitrátban gazdag, ami a szervezetben nitrátsavvá alakul. A nitrátsav kitágítja a véredényeket, ez mozgás közben intenzívebb oxigénfelvételt tesz lehetővé, így javul az állóképesség és a teljesítmény. Éljen hát a préselt céklalé, a céklás-répás-narancsos turmix és az összes céklát tartalmazó, fantáziadús „muci” így kora tavasszal, a különböző edzésprogramok virágzása idején.

3. Véráramlást segítő tulajdonságai révén jót tesz az agyi vérkeringésnek és csökkenti a vérnyomást. Tehát nem árt, ha megszerettetjük szüleinkkel, nagyszüleinkkel a céklás-narancsos smoothie-kat, préselt, turmixolt céklaleveket – akár egy kis mézzel ízesítve, hogy az édes ízélmény is meglegyen.

4. Gazdag béta-karotin-tartalmánál fogva bőrünkre építő, szépítő hatással van: a brazil lányok gyönyörű napsütötte színüket például céklás-sárgarépás turmixokkal teszik tartóssá. Amikor napfényből kicsit kevesebbet kapunk, moderált szoláriumozás mellé egy ilyen „színfixáló” koktél a legjobb kísérő.

5. Közismerten gazdag antioxidánsokban, A, B, C-vitaminban, magnéziumban, káliumban, jól hasznosítható növényi vasban és a várandós annyukák számára kiemelten fontos folsavban, emellett a kalcium felszívódását is támogatja.

6. Állóképesség-fejlesztő mivoltáról is ismert, bár ez logikusan következik a 2. pontban említett, oxigénfelvételt támogató tulajdonságaiból, amitől az izmok jobban és hosszabb távon működnek. Nem véletlen, hogy a 2016-ban Premier League-győztes Leicester City formabontó felkészülési programjának is része volt a napi „céklalöket”.

7. Céklás-sárgarépás turmixokkal hatékonyan méregteleníthetünk is, akár egy hosszabb kúra keretében, akár egy intenzívebbre sikerült hétvége után. Mivel elhajtja a felesleges méreganyagokat, karcsúsodhatunk is vele, de ez természetesen egy összetett, mozgással, életmód-aspektusokkal egybekötött program részeként ajánlott, semmiképp nem hirtelen, drasztikus váltás keretében.

8. A cékla „méregtelenítő” hatása betanin és metionin-tartalmának köszönhető, ezen összetevők ugyanis májtisztító hatásúak. A gazdag rosttartalom is támogatja a folyamatot – hogy eltávolítsuk a lerakódott méreganyagokat a májból és a zsírszövetekből –, mindez pedig télvégi hangulatunk javításában is pozitív szerepet játszhat. Hangulatjavítás tekintetében ismételten érdemes kiemelni az idősebb korosztály testi-lelki jóllétét, a tavaszi energetizálódás, feltöltődés szükségességét számukra.

9. A cékla vörös festékanyaga, az említett betanin az 1960-as években, Dr. Ferenczi Sándor kutatásai révén került a rákgyógyítás fókuszába, a kutatási eredmények ugyanis a kemoterápián átesett páciensek vérképének javulását mutatták ki, amit a betaninnak tulajdonítanak.

10. A cékla másik festékanyaga, az antocián szabadgyök-megkötő tulajdonságairól vált ismertté. Az agresszív „szabad gyökök” sejtkárosodáshoz vezetnek, ezt semlegesíti az antocián, ami „lefékezi” a káros oxidációs reakciókat a sejtekben. Természetesen a mértéktelen károsodást, amit a nikotin, a stressz és más környezeti-életmódbeli ártalmak okoznak, a cékla is csak egy bizonyos pontig képes ellensúlyozni…

huszt-vara_1_.jpgHuszt romantikus várromja, ami Kölcseyt is megihlette

Kárpátaljai cékla

Az ünnepek alatt sokat voltunk együtt kedves huszti emberekkel, akik nem mellékesen 4-5 nyelven érintkeznek egymással sok humorral és bölcsességgel (magyar, orosz, ukrán, ruszin, némi sváb). Kárpátalja igazi olvasztótégely, ahol – összeszámoltuk – 17 náció él egymással békében (jellemzően addig, amíg bele nem szól a politika), szinte kizárólag kevert családok léteznek és van olyan idős néni, aki, bár soha nem mozdult ki a szülőfalujából, a 20. század történelmi viharainak következtében mégis legalább 5 országban élt: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után Kárpátalja 20 évig Csehország fennhatósága alá tartozott, majd a Magyar Királysághoz, ezután pedig német, majd a II. Világháború végét követően orosz fennhatóság alá került, a Szovjetunió felbomlása óta hivatalosan Ukrajna része.

Bár tapasztalataink szerint Kárpátalja letisztult, tartalmas gasztronómiája hasonlít a „hagyományos magyarhoz”  vagy amit annak szoktak hívni , a sokszínű kulturális jelenlét miatt megvannak a maga sajátos vonásai: a füstölt ízek intenzívebben képviseltetik magukat, dúl a „káposztakultusz” (amit ők sváb hatásnak tartanak), jellemző a kukoricaliszt keverése főtt burgonyával és ebből különböző galuskafélék készítése (ezeket hívják „haluskának”). Igen kedvelt a szintén főtt burgonyából és lisztből gyúrt, borssal ízesített „krépli” (kreplach), amit bő zsírban vagy olajban sütnek ki – erős reggeli, de egy szintén erős kárpátaljai szilveszeréj után tökéletes. Egyébként askenázi zsidó hatást fedeztünk fel benne, mint ahogy a 17 összeszámolt náció közül is az egyik a zsidó. És persze a sváb is benne van a 17-ben.

beregszaszi_holgyek_finomsagokkal.JPGBeregszászi hölgyek, finomságokkal (Forrás>>

És hogy végül mivel rakták tele a bőröndünket? Illatos, szárított ungvári vargányával, hatalmas méretű, C-vitaminban gazdag csipkebogyóval (a lelkünkre kötötték, hogy többször is kiforrázhatjuk teának), valamint huszti CÉKLÁVAL, amiről csak rébuszokban tudunk beszélni. Együttlétünk alatt szó szerint mindenhez ezt a céklát ettük és nem untuk meg, esténként kiskanállal halásztuk ki a maradékot az üveg aljáról: fenomenális gasztroélmény a maga egyszerűségében. Ajánljuk mindenkinek!

Elkészítés:

1. A megmosott céklagumókat főzzük elő, de ne túl puhára.

2. Kihűlés után hámozzuk meg, majd nem túl kis lyukú reszelőn reszeljük le.

3. Egy tálkában keverjünk ki ecetet cukorral vagy nyírfacukorral, reszeljünk bele apró lyukú reszelőn friss tormát vagy használjuk ezt az alaptormát>>. Közben kóstoljunk.

4. A tormás-ecetes-cukros keverékkel ízesítsük a reszelt céklát.

5. Adagoljuk kis üvegekbe, szorosan zárjuk le, végül tegyük hűtőbe vagy hűvös helyre. Mindig többet készítsünk, mint amennyit eredetileg akartunk, mert szinte szempillantás alatt „párolognak el” a céklás üvegek a spájc polcairól!

Ajánljuk: 

Görög cékla zöldfűszerekkel és némi bölcsességgel>>

Trópusi tepsis cékla>>

süti beállítások módosítása