Vargabéles Édesanyámmal

Édesanyám átutazóban volt nálunk Budapesten. Miután lepakolt, és kicsit megpihent, sütni támadt kedvünk. A család minden tagja imádja a túrós édességeket, és mivel még soha nem próbálkoztam vargabéles recepttel, itt volt az alkalom, hogy Anyutól megtanuljam az elkészítésének csínját-bínját. Ugyan azóta Édesanyám tovább repült Németországba, mi, az itthon maradtak, a hatalmas tepsi édességből egész hétvégén tudunk majd nassolgatni...

vargabeles_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  •   500 g Gyermelyi 8 tojásos cérnácska
  •   900 g félzsíros tehéntúró
  •   7 db tojás
  •   2 maroknyi mazsola
  •   1 csomag 6 lapos réteslap
  •   1 citrom reszelt héja és leve
  •   2 csomag vaníliás cukor
  •   200 g porcukor
  •   3 dl tejföl
  •   700 g vaj
  •   1 dl napraforgó olaj 

Elkészítés: 

A tésztát sós, olajos vízben, két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük.

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.

A tésztát óvatosan belekeverjük a túrós masszába.

A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajos tejföllel, és ráteszünk egy újabb réteslapot, majd újabb olajos tejföl, és újabb réteg réteslap.

Erre ráöntjük a túrós masszát, aminek a tetejét ismét beborítjuk a maradék réteslapokkal, a rétegek között olajos tejföllel megkenve azt.

A legfelső lapot a maradék olajos tejföllel elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.

Előmelegített sütőben 200 C°-on körülbelül 40 perc alatt átsütjük.

Tálaláskor cukros tejföllel még meglocsoljuk.

Isteni desszert, de akár főétel is lehet egy finom forró leves után.

 

Jó étvágyat!

 

- KockacZukor -