Mit várhatunk a "zöld birka" évétől?

Egy finom kávé és puha, bégető gyapjú: különleges élményben van része a szöuliaknak a „zöld birka” kezdődő évében. És bár a birka első pillantásra nem maga a tűz, az elemek összegabalyodó rendszerében akár forróságot is hozhat 2015-ben…

12.jpg

Február 19-én teljes gőzzel beindult a kínai újév, ami 2015-ben a birka (kecske) jegyében telik. A szöuli „Thanks Nature” (Köszi Természet) kávézó – az Ázsiában is népszerű macska és az egzotikus japán bagoly-cafék nyomdokán – kávéhoz bégető barikkal kapcsolódott az univerzum körforgásába. A belvárosban sétáló birkák, a messziről hallatszó bégetés és a „Köszi Természet” villámgyorsan terjedő híre naponta lelkes, birkasimogató szelfizők sokaságát vonzza, és persze a gyerekek is imádják (videó>>). 

02.jpg

De valójában milyen a birka (vagy kecske, ők ez esetben szinonímák), milyen szellemben fog telni ez az év?

„Passzív szemlélő vagyok,

Elengedem a múltat,

Együttérzésből táplálkozom,

Hiszek az emberekben.

Értem, mi az: adni,

Poharam soha nem üres,

Hű vagyok, igazságos és bízom bennetek:

Én vagyok a birka.”

 ch_new_year.jpg

Kínai újév Bostonban, rengeteg védelmező oroszlánnal

Mint említettük, az újév első napja a holdnaptár szerint február 19-re esett, ez kínai kultúrkörben az év legfontosabb és egyben leghosszabb ünnepe, a Tavaszi Fesztivál kezdete, ami az óév utolsó napjától az újév első havának 15. napjáig tart és a gyönyörű „Lámpások ünnepével” záródik.

Bár 1912-ben, a Kínai Köztársaság megalakulásával – főleg üzleti okokból – Kínában is bevezették a Gergely-naptárt (ami a julián-naptárt váltotta Európában 1582. okt. 4-én), az emberek számára a többezer éves holdnaptár maradt a meghatározó: úgy tartják, Kína legendás Sárga Császára, Huangdi, a „kozmosz ura”, (i.e. 2698-2598) dolgoztatta ki bonyolult lunáris, csillagászati, földrajzi-matematikai számítások alapján. Kialakulása elsősorban a Xia (i.e. 21-16. szd.) és a Shang (i.e. 16-11. szd.) dinasztiákhoz köthető, ezért hívják „Xia”, „öreg kínai”, „hold” vagy „Yin” (női attribútum) naptárnak is. Viszont mivel legalább három kezdeti dátum létezik, és hogy melyik az igazi, az parázs viták tárgya, így a 2015-ös év a holdnaptár szerint lehet 4713, 4712 vagy esetleg 4652 is.

yellow_emperor_huang_di.jpgHuangdi, a naptáralkotó

Lényeg, hogy a múlt héten kezdődött „hosszú szilveszter” világszerte a kínai közösségek legfontosabb ünnepe, ilyenkor a családok, barátok összejönnek (Kínában a tömegközlekedés rendszeresen az összeomlás szélére kerül), minden vörösbe burkolózik (mivel ez a tűz, az élet és a fejlődés színe, ami még a félelmetes nianoktól is megvéd, akiket a hagyományos oroszlántánc jelenít meg), az ünneplők egymásnak tradicionális szerkesztésű, jószerencsét hozó „párverseket” (duìlián), valamint vörös borítékokat adnak (melyben a lehetőségekhez mérten zsebpénz lapul, az összeg szigorúan az életet jelentő páros számra végződik, a 4-est tartalmazó számok kivételével, mert ez viszont a halált jelenti, mint ahogy a páratlanok is az elmúláshoz kapcsolódnak), a bejáratokat védelmező –val díszítik, természetesen a legfinomabb falatokat szolgálják fel és ezekben a hetekben tilos bármilyen rossz, negatív, betegségre, elmúlásra utaló szó vagy kifejezés használata is. Az intenzív fesztiválozás persze a kínai közösségekkel együtt élőkre is átterjedt: a világ egyik leglátványosabb újévi forgataga pl. a new york-i Chinatown-ban van, de ebben az évben a szöuli birka-kávézó is kiérdemelte a szalagcímeket.

chinese_new_year_s_poetry_duilian.jpg

Kézzel festett párvers (duìlián) egy kapu két oldalán: a dualizmusból (yin-yang) születő egység szimbóluma

Szimbólumok tekintetében az éveket megtestesítő állatok egyfajta irányt, fő tartalmat jelentenek, a birka éve elsősorban az e jegyben születetteknek ígér harmonikus, stabil, pozitív érzelmekben gazdag esztendőt, melegséget, együttérzést és nyugalmat, inkább feltöltődést, mint nagy pörgéseket, de többek életében – pl. a kos és az oroszlán jegyében születetteknek – a jelek szerint Jupiter is igen meghatározó lesz, ő pedig a bőség, a beteljesített lehetőségek és projektek, egyben a védelem bolygója.

A kínai holdnaptár állatait és azok 60 éves ciklusát egy kivételes, ősi rendszernek, a „mennyei magvak-földi ágaknak” köszönheti, amit integráltak a holdnaptárba. Egyes források szerint a naptár úgy született, hogy a Sárga Császár elküldte legkiválóbb csillagászát, Da Rao Shit, hogy figyelje meg az univerzum változásait és rukkoljon elő valamivel, amire mindent fel lehet építeni. A tudós jó időre elzárkózott a külvilágtól, majd évek múlva a „mennyei magvak-földi ágakkal” bukkant fel. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű, a rendszer gyökerei nyomon követhetőek még régebbi korokban, pl. a csontokkal történő számrendszerben, jóslásban is.

wood-sheep.jpg2015: a zöld birka éve

Lényeg, hogy Da Rao megfigyelései alapján 10 „mennyei mag” és 12 „földi ág” szimbólumot határozott meg, ezek folyamatos kombinációi adják egy év fő karakterét, mint ahogy a 2015-ös egész pontosan a „zöld birka” vagy „fa birka” éve. A „magokat” a rendszerben a yin-yang (női-férfi) erők és a hozzájuk kapcsolódó alapelemek (tűz, víz, fa, fém, föld) határozzák meg, míg a 12 „ág” elemet állatok, sorrendben: patkány, tehén, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, birka, majom, csirke, kutya, malac. Így a 60 éves ciklus a „fa patkánnyal” kezdődik és a „víz malaccal” végződik, 2015-ben a jelenlegi ciklus a 32. évben, az említett „zöld birka” évében jár.

A birkából – bár ez első pillantásra nem túl nyilvánvaló – a hagyomány szerint nem hiányzik a tűz. Egy elem sem létezik önmagában, a látszólagos állóvíz is hozhat dinamizmust, a zöld komplementere pedig a vörös: ők ketten az egyik legenergikusabb páros. A birka növényevő állat, fő elemei a föld és a fa. De a birka (gyapjú) meleget is nyújt, a télen fogyasztott birkahús szintén melegséget hoz. A birka órája délután 13 és 15 óra közé esik, amikorra a föld a legtöbb napfényt szívta magába, éves szinten pedig július a birka hónapja, a forró nyár közepe.

A kínai tradíciók szerint a birka lágy, kedves, szerencsét, gondtalanságot hozó jegy, amiben a szabadság magva is benne van, mivel a fű a birka számára soha nem fogy el, viszont nehéz, kötött munkát sem kell végeznie, mint pl. a bivalynak. A yin-yang körforgást, az elemek és szimbólumok egymásba kapaszkodó rendszerét az idők során a közigazgatásban és a családi életben is alkalmazták, amitől az aztán sokszor merevvé, rugalmatlanná vált – nem maguk az elemek, hanem az emberek miatt, akik bezárták életüket, választásaikat a folyamatos jóslásba, döntéshelyzetekben a szabad akarat a „jelekkel” szemben alulmaradt vagy a bebetonozódott társadalmi struktúra miatt nem érvényesült.

Makaróni, körforgás, színház, pingvinek: a hosszútészta kanyargós útja napjainkig>>

Akarsz velem kicsit "kukszu"?>> 

Ötcsillagos mélabú japán módra>>

Rabul ejtettek minket az ízek?>>