Tavasz a tortilla jegyében, két keréken

Trendi wrapek még trendibb bringás táskákba: a laposkenyerek színes világába suhanunk.

chicken-wrap.jpg

Stílusos designer és kreatív „csináld-magad” darabok – ezekbe a tasikba tényleg nem pakolhatunk bármit:

evil_mad_scientist2.jpgDesign: Evil Mad Scientist>>

jefferson.jpg

Klasszikus stílusban (Jefferson)

 suzielou.jpg

Ellenállhatatlan modellek gyerekeknek, tiniknek (rollerre is)

A laposabb fazonú kormánytáskákba (mint pl az Evil Mad Scientist modellje), ha van ihletünk és időnk, készíthetünk egy pazar, dobozos bentót, azaz maradékokból készült „remekművet”, mely Japánból hódította meg a világot. A hengeres, ducibb verziókba a formával harmonizáló „wrap”: töltött tortilla-tekercs passzol, ami viszont Dél-Amerikából vált a 21. századi utcák és asztalok sztárjává.

Állandó mozgásban lévőknek persze csak könnyed, vitamindús útravalók jöhetnek szóba, melyek kellő energiát nyújtanak, de semmiképp nem nehezítenek el. A guszta látvány, a jó kezelhetőség és a végtelenségig variálható belső mellett a wrap azért is jó alternatíva így tavasszal, mert alapja, a kör alakú, hagyományosan gluténmentes kukoricalisztből készült tortilla élesztőmentes is, így kevésbé nehezít el, mint a kelt kenyerek, péksütemények.

Dél-Amerika „fő” wrapje, az enchilada annyiban különbözik a multikulti leszármazottaktól, hogy ő tényleg egy főétel: a hatalmas, ropogósra sült tortillát feketebabbal, pirított kukoricával, fűszeres húsokkal, avokádóval, sajttal, hallal, zöldségekkel töltik, majd chiliszósszal meglocsolva tálalják – az interpretációk végtelenek és a kontinens minden színében játszanak, szinte konyháról konyhára új élményekben lehet részünk Mexikótól Guatemaláig.

És ha már az alapfogalmaknál vagyunk: sokszor hallhatjuk a burrito kifejezést is, mely szintén egy töltött, bár némileg elkanászodott tortillát takar. Kifejezetten Mexikó északi részén és a vele határos USA-államokban (főleg Texasban) népszerű és az ún. „Tex-Mex”-konyha alapja. Tésztáját jellemzően nem kukorica, hanem búzalisztből készítik és mindenféle kalóriadús töltelékkel töltik meg, ezért mondhatni eléggé eltávolodott az alapjában véve izgalmas, színes, növényalapú mexikói konyhától. Mexikóban a súlyos társadalmi problémák mellé az általános elhízás is társul, de a hagyományos konyhát vivő mexikóiak szerint ez főleg a gyorsételek és a „Tex-Mex” térhódítása miatt van.

mex_tacos.jpgMexikói taco-tál

Meg kell még említenünk a tacót, a burrito „rendes” mexikói dédpapáját is, ami vékony kukorica- vagy (egyes helyeken) búzatortillából készül különböző töltelékekkel (bab, rák, hal, csirke, zöldségek, fűszerek, salsa-szósz, stb.), mellé további köreteket (lime, guacamole, koriander, zöldségek, saláták) kínálnak. Természetesen a taco sem szingli: rengeteg fajtája van a ropogóstól (hard-shell) a lágyig (soft-shell), a tortillát valamikor elősütik, párolják, „főzik” vagy gőzölik, sőt, lángosszerű „indián” taco is létezik.

A különbségek a tortilla-wrapek között nemcsak egészségileg vagy gasztronómiailag, hanem hajtogatásban is megjelennek. Mint említettük, az enchilada egy főétel, őt hagyományosan, tányéron kínálják különböző köretekkel, a texasi gyorséttermekben sokszor XXL-esre hízlalt burritót úgy hajtogatják, hogy mindkét vége zárt legyen, így könnyű vele közlekedni, ezzel szemben a taco (mely alapjában véve nem utcakaja) hajtogatása csupán annyiból áll, hogy a tortillát tölcsérszerűen a töltelék köré csavarják, a felseje nyitott, épp ezért nagyon szépen lehet tálalni, fokozni a látványt színekkel, fűszerekkel, zöldségekkel.

Persze a hagyományos dél-amerikai tortilla sincs egyedül a világban: minden kultúrának megvan a maga keletlen „laposkenyere”, melyek karcsúságukkal, könnyedségükkel jól passzolnak az épp belendülő tavaszhoz: Indiában a naan, Etiópiában a teff-lisztből készült injera, a zsidó kultúrában a laffa és a pehelykönnyű pászka, Marokkóban a kobz, a Balkánon, Török- és Görögországban a pita, Örményországban és a kaukázusi régióban a lavash, nálunk pedig az ugyan nem túl lapos, viszont nagyon finom, sokszor lábasban sült roma kenyér, a bodag (bokoli). Nem mindegyik laposkenyeret töltik, és az idők során páran kelt változatban is megjelentek (pl. a bodag), többüket pedig (mint pl. a naant vagy az injerát) inkább evőeszközként vagy „tányérként”, mártogatásra használják.

A tortilla viszont rugalmas, tipikusan töltésre való tészta, úgyhogy bele is vágunk pár multikulti wrap megalkotásába:

grilled_ch_wrap_strberry.jpg

1. Tortilla-wrap fűszeres csirkével, zsenge zöldsalátával, citromos majonézzel + pár szem vidítóan friss eperrel

1. A csirkecsíkokat hirtelen, magasabb lángon süssük át. Fűszerezzük forró, izgalmas fűszerekkel, ajánljuk pl. a nagyobb bevásárlóközpontok fűszer-részlegén is kapható „Masala” fűszerkeverékeket, ezek közül is elsősorban a „Tandoori Masalát”. Ez egy intenzív vörös színű mix, a fantasztikus mogul konyha fűszere, a tandoori sütőben sült finomságok pácának fő alapanyaga. Ha van időnk pácolni, a csirkecsíkokat joghurtos masalában fürdessük meg, lefedve pácoljuk pár óráig, sütés előtt pedig szedjük le róluk a felesleges joghurtot.

2. A sült csirkecsíkokat egy fadeszkán hűtsük langyosra, közben vágjuk csíkokra a zöldsalátát, ízlés szerint madársalátát, jégsalátát is tehetünk bele. (Szeletelési technikáinkat itt fejleszthetjük>>)

3. Készítsük el a citromos majonézt, hozzávalók: 1 minőségi, fiatal tojás sárgája / 1 teáskanál finom, nem édes mustár / kb. fél dl semleges ízű, lehetőleg hidegen sajtolt olaj (Canola, Camelina, enye ízű olíva, szőlőmag) / frissen facsart citromlé / frissen őrölt só, fehérbors. Elkészítés: Habverővel verjük fel a tojássárgát egy mély tálban, közben adjuk hozzá a mustárt / Miközben intenzíven dolgozunk, először cseppenként, majd vékony sugárban csorgatva adagoljuk hozzá az olajat, verjük addig, amíg kialakul a krémes állag / a végén csavarjunk bele citromlevet, fűszerezzük sóval, borssal.

Ha dietetikai megfontolásból nem szeretnénk majonézt enni, ezt a különleges, pirított kesuból készített krémet>> ajánljuk helyette vagy készítsük az öntetet simán, natúr/görög joghurttal, szerepe úgyis az, hogy hűtse a wrap többi hozzávalójának tüzességét, intenzitását, valamint plusz tápanyagokat adjon, főleg húsmentes verziókhoz. De ha épp nem úton vagyunk, mindenképp próbáljuk ki ezzel a páratlan katalán fokhagymamajonézzel>>, izgalmas élményekben lesz részünk…

Összeállítás: A tortillát jól felmelegített serpenyőben mindkét oldalon pirítsuk át, kenjük meg vékonyan a citromos majonézzel, halmozzuk rá a fűszeres csirkecsíkokat, a salátát és a paradicsomot, ezután:

1. Hajtsuk be a 2 szélt, de nem kell fedniük egymást.

2. Alulról tekerjük fel jó szorosan, majd csomagoljuk alufóliába és már mehet is a kormánytáskába.

3. Ha nem csomagoljuk el, a képen látható módon, átlósan vágjuk félbe és tálaljuk:

wrapawrap.jpg

2. Wrap avokádós tojáskrémmel

- Nagyon puha, érett avokádóra van szükségünk: a gyümölcsöt vágjuk körbe, majd egy mozdulattal tekerjük el a mag körül és válasszuk ketté: az a jó, ha szinte „kiesik” a héjából. (A boltokban kapható nagyon kemény avokádót tegyük papírzacskóba banán mellé, így gyorsan utóérik).

- Mivel az avokádó olyan tápanyagdús, hogy vajként is használható, vele helyettesítjük a klasszikus tojáskrémben lévő vajat.

avoc_egg_wrap.jpg

- A tojásokat főzzük meg, felét vágjuk apró kockákra, a másik részt villával dolgozzuk össze az avokádóhússal, keverjünk bele finomra vágott snidlinget (vagy akár koriandert, petrezselymet). Gazdagíthatjuk apróra vágott, zsenge retekkel és friss, vitamindús csírákkal is, ők nem takarják el az avokádó ízét, nem beszélve a vitamintartalomról.

- Fűszerezzük frissen őrölt sóval, borssal, citrom-vagy lime-lével, csepegtethetünk bele pici olívaolajat is.

3. Tonhalas wrap kapribogyóval, szardellapasztával

- Ez esetben kaprivel és szardellával sózunk-fűszerezünk.

- A tonhalkonzervet keverjük ki görög joghurttal, apróra vágott, színes kaliforniai paprikákkal, kígyóuborkával, koktélparadicsommal, fekete vagy görög „Kalamata” olívabogyóval, egy kis olívaolajjal, frissen őrölt borssal, csipetnyi őrölt köménnyel, citrom vagy lime-lével.

tuna-wrap2.jpg

- A töltelék mennyiségétől függően használjunk 1-2 teáskanál kapribogyót, a felét törjük össze vagy pépesítsük ugyanannyi szardellapasztával, a másik felét egészben szórjuk a tonhal-salátába. Mindkettőnek igen karakteres íze van, úgyhogy kóstoljunk közben: a végeredmény nagyon finom lesz. Sót már ne használjunk.

- Gazdagítsuk apróra vágott zöldekkel: korianderrel/petrezselyemmel. (A képen egy kis avokádópürével tálalják és feketebabot is tettek bele, az apróra vágott lilahagymát mi kihagytuk belőle, tekintettel arra, hogy napközben sajnos nem comme il faut.)

4. Tavaszi curry-quinoa wrap zöldborsóval

- A nálunk is hódító, dél-amerikai quinoa egyesülése az indiai konyhával, tavasziasan. Szükségünk lesz egy finom, sárga curry-fűszerkeverékre, amiből a masalához hasonlóan elég nagy a választék a nagyobb bevásárlóközpontokban is.

- Főzzük meg a quinoát, lehetőleg zöldségalaplében (a quinoáról részletesen>>). Ez esetben főzhetjük egy kicsit lazábbra, „masszásabbra”.

spring_curry_quinoa_wrap.jpg

- A langyosra hűlt quinoát villával (vagy darabológéppel) keverjük ki egy kis olívaolajjal (szezámolajat is használhatunk), pár evőkanálnyi édesre párolt főzőhagymával (kockáztatunk: a wrap mellé maximum dupla adag mentolos cukorkát teszünk majd a táskába), egy kisebb, édes narancs levével és 1-2 teáskanálnyi curry-fűszerkeverékkel.

- A curry-s quinoa-töltelék már így is nagyon finom, sokan emellett még pár evőkanálnyi tahinivel (szezámszósz) is gazdagítják, ami igazi kalciumbomba: remek párosítás a quinoával tápanyag-szempontból is.

- A töltelékbe keverjünk reszelt vagy vékony csíkokra vágott sárgarépát, zsenge zöldborsót (enyhén párolva vagy akár nyersen) és egy kis apróra vágott narancshúst. A képen látható verzióban avokádó is van, ami soha nem árt.

Tipp: csicseriborsóval, bulgurral is készíthető. Akár keverhetünk bele maradék tésztát is, ami könnyen emészhető, napközben pedig szellemi/fizikai tevékenységeinnkel le tudjuk pörgetni a benne lévő energiát.

Sima, spenótos és gluténmentes házi tortilla>>

Torkos csütörtök után: mexikói quinoa-egytál>>

Nyúlkajából ínyencfalat: a salátaöntet evolúciója>>

Rostosítás a világ legfittebb "mucijaival">>

(Képek: Pinterest)