Gasztro gusto: reneszánsztól Ikarusig

Ennivaló modellek, szabad szellemben.

helge_kirchberger1_fashion_food_berlin_exh.jpg

Az étel, mint inspiráció, az örök körforgás kifejezőeszköze manapság a food design-ban, food fashion-ben ölt formát, sokszor reflektálva korunkra is (bio/nem bio, GMO/nemGMO, vega vs. hús, étel mint trend), de a koncepció egyeltalán nem mai keletű. A múltból talán Giuseppe Arcimboldo, a 16. szd-ban élt olasz manierista festő művei a legismertebb példái a „vizuális gasztronómiának” (a manierizmus a reneszánszot és a barokkot kapcsolja össze, a természettel való viszony, mint téma a reneszánsz ember által antik, ógörög alapon újrafelfedezett egyetemes harmóniára való törekvést vizsgálja):

vertumnus.jpgGiuseppe Arcimboldo: Vertumnus (1590-91, Milánó). Vertumnust általában római istenként tartják számon, pedig családfája sokkal régebbi: etruszk gyökerekre nyúlik vissza, ő felügyeli a természet és az évszakok körforgását, a palánták és gyümölcsfák növekedését, a kertek megújulását, a vetés sikerét.

Vertumnus-remake 2012: Philip Haas „Négy évszak” c. installáció-sorozatában reflektált Arcimboldóra:

philip_hass2.jpeg

philip_hass4.jpeg

philip_hass5.jpeg

philip_hass1.jpeg

Valljuk be, ha Tirolról van szó, sokkal inkább asszociálunk egyik hegytetőről a másikra átjódlizó, hózentrógeres őslakosokra, mint kreatív gasztro-trendekre. Ez is bizonyítja, milyen veszélyesek a sztereotípiák: Tirol egyrészt legalább annyira friss és kortárs szellemiségű hely, mint amennyire „jódlis” – a kettő általában remekül megvan egymás mellett Ausztriában –, másrészt egyes trendek bizony Tirolban születnek, Dél-Tirol (Bolzano) ugyanis az innovatív osztrák séf, Roland Trettl szülőhelye. Az első lépéseket ő is a hütték Mekkájában tette meg, természetesen egy képeslap-szerű völgyben lévő hotel éttermében. Pár világ körüli turné, mallorcai étteremvezetés után 2003-ban „executive chef-ként” lépett a salzburgi Ikarus világot jelentő deszkáira a kultikus „hangar-7-ben”, ahol Eckart Witzigmannal beindították a világ első vendégséf-éttermét.

A lényeg pont az, ami a névben van: az Ikarus havonta más séfet kér fel a nagyvilágból, hogy vezesse az éttermet és alakítsa ki annak egy hónapig érvényes arculatát, mind a tányéron, mind szellemiségben. A meghívott séfeknek kreatívnak, akár formabontónak kell lenniük, nincs recept a séfre, bárkit meghívnak, aki megfelel az Ikarus koncepciójának és szakmai színvonalának. A weboldal szerint „tehetség, sokoldalúság és csapatmunka” kell a meghíváshoz, mivel az Ikarus egy „egyedi és nem tömeg, sokoldalú és nem egyszerű, intelligens és nem unalmas, kozmopolita és nem szűklátókörű” hely. 2015 márciusa pl. a „Maximális Minimalizmus” égisze alatt zajlik a fiatal belga séf, Gert De Mangeleer vezetésével. 

Roland Trettl 2003-tól 2013-ig volt az Ikarus vezető séfje, az utóbbi években pedig leginkább az étellel kapcsolatos tágabb összefüggések foglalkoztatják, ebből született az osztrák fotóssal, Helge Kirchberger-rel közös projektje, a „Fashion Food” (>>), melyből csodás album is készült 2014-ben. A projekt a berlini Museum Fuer Kommunikation-ban debütált egy extravagáns bemutatón.

Roland Trettl & Helge Kirchberger: „Fashion Food”

(Fotók: Helge Kirchberger)

helge_k3.jpg

helge_k2.jpg

 helge_k5.jpg

helge_k9.jpg

helge_k8.jpg

helge_k4.jpg

helge_k7.jpg

helge_k11_black_spaghetti_punk.jpg

helge_k12.jpg

helge_k13.jpg

helge_k10.jpg

helge_k6.jpg

/Fashion Food-ékszerek>>/

Sötétben az igazi? Gasztro-élmények a mélyben>> 

Bánatos virsli, hiú kiwi...>>

Tésztadesign, tüskés körte...>>

Hol vannak a design tojástartók?>>