Hétvégi 3 lisztes „mindenki kenyere”

Elkészíteni egy élmény, gyerekeknek pedig kiváló sütési gyakorlat. Minőségi hazai lisztek biztosítják állagát és textúráját, a gluténmentes kukoricaliszt pedig egy kis selymes, édeskés ízt csempész a (remélhetőleg felejthetetlen) végeredménybe.

02_1.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

- 40 dkg Gyermelyi búzafinomliszt

- 20 dkg Gyermelyi durum fogósliszt (helyettesíthetjük Gyermelyi búzakenyérliszttel is) 

- 20 dkg kukoricaliszt

- 1 csapott evőkanál finom szemcsés tengeri só

- 14 gramm élesztő

- 1 evőkanál barna kristálycukor

- 6,5 dl langyos víz

02.jpg

Elkészítés:

1. Szitáljuk a liszteket egy tiszta fafelületre, ujjainkkal „gereblyézzük” őket össze, majd képezzünk a halom közepében egy 18-20 cm-es mélyedést.

2. Az élesztőt és a cukrot egy villával kevergetve oldjuk fel a langyos vízben. Hagyjuk így pár percig, majd öntsük a liszthalom közepében lévő mélyedésbe.

3. Ujjainkkal (vagy egy villával) az óramutató járásával ellentétes irányban gereblyézzük a lisztet a halom széléről a közepe felé, ahol a vízben feloldott élesztő van. Folytassuk ezt addig, míg a liszt teljesen összekeveredik az élesztős vízzel és a massza elég kemény lesz. Ha eddig villával dolgoztunk, akkor most lisztezzük be a kezünket és kezdjük a tésztát labdává gyúrni.

4. Gyúrjunk intenzíven legalább 5-8 percig. Amikor a „labda” összeállt, tegyünk még egy extra nyújtási műveletet: a jobb tenyerünk alsó részével toljuk el a tésztát magunktól, míg a ballal húzzuk magunk felé. Ismételjük ezt 10-szer, miközben forgatjuk is a tésztát, majd ismét gyúrjuk össze a labdát.

5. A tésztát tegyük egy nagyon vékonyan kivajazott, mély tálba, fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük 45-60 percig.

6. Ha ez letelt, lisztezett deszkára borítsuk ki, gyúrjuk át, majd szaggasunk belőle kisebb, (úgy féltenyérnyi) labdákat. Enyhén lelisztezve, szobahőmérsékleten pihentessük őket 20 percig, ezután finom töltelékekkel töltsük meg.

03.jpg

Töltés & sütés:

Töltelék-ötletek: ízlés szerint, egy „közös kenyérben” akár többféle töltelék is helyet kaphat, a gyerekek pedig elkészíthetik saját, mini kenyér-kompozícióikat.

Például:

 - finomra reszelt mozzarella és parmezán (vagy akár egy intenzívebb ízű füstölt sajt) keveréke bazsalikomos vagy rukkolás házi pestóval

- tökmagolajjal, petrezselyemmel, juhtúróval (a tölteléket természetesen előzőleg krémmé keverjük ki)

- fetás-zöldfűszeres krém apróra vágott aszalt paradicsommal és a paradicsom saját, fűszeres olajával

- egyszerűen, fokhagymás-zöldfűszeres vajjal

Ha megtöltöttük a tésztalabdácskákat, egy sütőpapírral kibélelt tepsiben állítsuk (ragasszuk) össze a kenyeret. Formálhatjuk bármilyen alakúra: cipóra, veknire, négyszögletesre, ill. akár fantáziadús, „alternatív” alakzatokra – utóbbit a gyerekek nagyon élvezik.

- A sütőt melegítsük elő 220 fokra

- A „közös kenyeret” spricceljük meg olívaolajjal, szórjuk meg pár szem tengeri sóval, frissen őrölt borssal

- Süssük ropogósra: jól felforrósított sütőben kb. 20-25 perc (végezzünk próbát egy hústűvel!). Van, aki az utolsó pár percben valamilyen aromás ízű sajttal is megszórja a tetejét és felső lángon rápirítja. 

Tálalás:

Rusztikusan, fadeszkán a legvonzóbb, a tetejét kenjük meg olvasztott fokhagymás vajjal, hintsünk rá bőven frissen vágott zöldfűszereket: snidlinget/petrezselymet/bazsalikomot.

Sütöttél már lábasban kenyeret? Próbáld ki egy különleges recepttel>>

Tortilla-varázs: sima, spenótos és gluténmentes házi tortillák>>

Banános kenyér?! Igen, létezik>> 

(Képek: Pinterest)