Látványpite vajas házitésztából

Érdemes energiát fektetni ebbe a szem-száj ingere alkotásba: emlékezetessé varázsolhatjuk vele a vasárnap reggeleket, egyben csiszolgathatjuk konyhatechnikáinkat, kézügyességünket…

01_cr.jpg

Színpompás zöldségek, ízletes sajt, egy kis sonka vagy bacon ízlés szerint és jó minőségű vajas tészta: csupán ennyi szükséges hozzá, valamint némi fantázia és kézügyesség. Használhatnánk félkész leveles tésztát is, de a hétvégi feeling kedvéért készítsük el inkább saját kezűleg a vajas tésztát: élményben, ízben sokat tesz hozzá, főleg, ha gyerekekkel együtt alkotunk, akik rajongani fognak a szivárványszínű „pitecsigáért”.

01.jpg

Vajas-leveles tészta

Figyeljünk rá, hogy minden hozzávaló – a liszt is – hideg legyen. Van, aki az átszitált lisztet hűti be gyúrás előtt, de az is jó megoldás, ha pár órával a gyúrás előtt bedobunk egy zacskó lisztet a hűtőbe. Ideális esetben a meggyúrt, hajtogatott tésztát 1 éjszakán át pihentetjük, mielőtt véglegesen kinyújtanánk, úgyhogy ha van időnk, a 4. pontig még előző nap este jussunk el.

Hozzávalók:

- 23 dkg kiváló minőségű búzaliszt (pl. Gyermelyi búzafinomliszt)

- 1,5 dl jéghideg víz

- 20 dkg hideg, de formálható, sótlan vaj

- 2 csipet só (lehetőleg finomra őrölt tengeri)

Elkészítés:

1. A behűtött lisztet szitáljuk egy mély tálba, tegyük bele a sót, keverjük össze.

2. A hideg vajat csipkedjük bele a lisztbe, jól forgassuk össze, hogy mindenhol tökéletesen beborítsa. Öntsük hozzá a jéghideg vizet és gyorsan, dinamikusan gyúrjuk össze.

3. Az összegyúrt labdát tegyük egy lisztezett deszkára, kissé lapítsuk ki, majd szorosan tekerjük fel és letakarva (vagy légmentesen záródó konyhai tárolódobozban) pihentessük a hűtőben 20 percig.

4. Amikor ez letelt, lisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát kb. fél centis vastagságúra, majd hajtogassuk: hajtsuk egymásra a széleket, hogy fedjék egymást, forgassunk egyet rajta, majd újból nyújtsuk ki. Ismételjük meg 5-6-szor a műveletet, utoljára úgy, hogy a tésztát egy, a tészta méreténél jóval nagyobb alufóliára helyezzük. Végül a tészta széleit hajtsuk egymásra, majd fedjük be az alufóliával és pihentessük hűtőben felhasználás előtt min. 1 óráig, de nagyon jót tesz neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

5. Felhasználáskor csomagoljuk ki az alufóliából, lisztezett deszkán pihentessük egy kicsit, ezután nyújtsuk a kívánt vastagságúra.

A „látványpitébe” úgy is beletehetjük a vajas-leveles tésztát, hogy kisebb adagokra vágjuk, ezeket nagyon vékony lapokra nyújtjuk, majd csillag alakban egymásra helyezzük őket a kivajazott sütőtál aljában.

03.jpg

Látványpite

Megj.: A képeken látható pitetekercs csak 16 cm átmérőjű, tehát egyszemélyes. Ha nincs ilyen kicsi sütőformánk, a zöldségekből nagyot kell vennünk, hogy megfelelő méretű-szélességű csíkokat kapjunk.

Hozzávalók:

- 2 nagyobb cukkini, lehetőleg zöld és sárga színű is

- 3-4 nagyobb, édes sárgarépa

- Pár szelet sonka vagy bacon ízlés szerint (vega verzióban is készíthető, ez esetben a sonkaszeleteket helyettesítsük sajt-csíkokkal)

- Frissen őrölt só & bors (a sóval vigyázzunk, mert a sonka és a bacon is nagyon sós)

- 1-2 evőkanál aromás, reszelt keménysajt (pl. parmezán)

- 1 nagy, tápanyagdús tojás

- 15-20 dkg friss fehér sajt (előnyben a kiváló hazai savósajtok, mint a gomolya és az orda): a sajtot 2 dl görög joghurttal, sóval, borrsal, zöldfűszerekkel, pár csepp olívaolajjal keverjük krémesre

A zöldségek előkészítése:

1. Forraljunk sós vizet vagy zöldségalaplevet egy nagy lábasban. A lábas közelébe készítsünk oda egy nagy tál jeges vizet is.

2. A megtisztított, meghámozott répát és cukkinit vágjuk hosszában a lehető legvékonyabb csíkokra.  

3. Dobjuk a zöldségcsíkokat 15 másodpercre a forrásban lévő vízbe (vagy zöldségalaplébe), majd tegyük át a jeges vízbe. (A jeges víz nemcsak a fövést állítja le, hanem a zöldségek friss, élénk színét is megőrizhetjük ezzel a módszerrel.) 10 mp-ig hagyjuk a zöldséget a jeges vízben, majd szedjük ki, csepegtessük le és hagyjuk kissé megszáradni.

A pite összeállítása:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Egy nagyobb, kerek sütőformát vajazzunk ki – ha vannak mini-sütőformáink, akkor azokat használjuk.

3. Rendezzük el a friss vajas-leveles tésztát a sütőformában a fent említett csillag-alakban és a tészta vastagságától függően süssük elő 10-15 percig. (Ha esetleg félkész leveles tésztát használunk, azt is süssük elő 10 percig).

4. A zöldség és sonka (ill. sajt) összeállítása:

- Egy nagy felületen rakjuk sorba a fentiek szerint előkészített, zöld cukkini-csíkokat úgy, hogy 1/3 részük elöl-hátul fedje egymást.

- Ha van sárga cukkinink, ismételjük meg a műveletet a zöld cukkini tetején.

- Majd a sárgarépa-csíkokat rendezzük sorba a sárga cukkini tetején.

- Jöjjön újból a zöld, rajta a sárga cukkini, a sárgarépa és ez alkalommal már a hosszabb szeletekre vágott sonka is.

- Ismételjük a sorokat egymás tetején, amíg a zöldség és a sonka (vagy sajt, ha húsmentes verziót készítünk) elfogy. Ideális esetben legalább 6 „emeletet” kapunk.

5. Az elősütött tésztára kanalazzuk rá a tojással és a reszelt parmezánnal elkevert, zöldfűszeres sajtkrémet, egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején.

02.jpg(Képek & receptforrás>>)

6. Térjünk vissza a „zöldségemelethez”: az egyik végénél kezdve szorosan tekerjük össze, mint egy rolót, majd fektessük el a konyhapulton, így emeljük át a sütőformába: remélhetőleg egy látványos, színes csigát kaptunk. A „csigát” rendezzük el a zöldfűszeres sajtkrémmel megkent tésztán  kissé nyomjuk is bele a tésztába  és már mehet is a sütőbe, kb. 30 percre.

Ha megsült, tálaljuk egyben, így a legfantasztikusabb a látvány. Természetesen rengeteg variációban készíthető: a fentiek szerint előkészített spenóttal, rukkolával, különféle pestókkal (pl. brokkolis diópestóval vagy akár ezzel a sült paprikás szíriai pesto-különlegességgel), de akár halas-tejszínes vagy zöldséges-csirkés interpretációban is – a lehetőségek száma végtelen.

Multikulti házitészták különleges lisztekből>> 

Tavaszi látványkonyha>>

Lábasban sült kenyérkülönlegesség>>

Tavasz a tortilla jegyében, két keréken>>