Tojás a tisztítótűzben

Így húsvét környékén, esélyeinket latolgatva mi mást falatoznánk, mint egy zsigerekig hatoló „purgatóriumi” serpenyős tojást? A teljes megtisztulás érdekében a pokolbéli élményt egészségtippekkel ellensúlyozzuk.

eggs-in-hell-shakshuka2.jpg

A tüzes, paradicsomos-chilis szószban rotyogó tojás állítólag a másnaposság legjobb ellenszere, a világszerte népszerű (többek szerint inkább riasztó) serpenyős egytál a tunéziai shakshoukából ered, melynek jelentése „keverék” és köménnyel ízesített, paradicsomos, chilis, hagymás szószban sült tojásokat takar. A shakshouka vagy „purgatóriumi tojás” elfogyasztása igazi csapatmunka: legjobb pár szelet rozskenyérrel körbeülni a tüzet okádó serpenyőt és mártogatni gátlástalanul.

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 doboz sűrített paradicsom

- 2 doboz édes koktélparadicsom

- 1 nagy főzőhagyma, finomra vágva

- 3-4 gerezd fokhagyma, durvára vágva

- 3-4 csipet chili pehely vagy apróra vágott friss chili/hazai erőspaprika ízlés szerint

- 4 nagy, izmos tojás (pl. Gyermelyi extra sárga friss)

- Frissen őrölt só és feketebors

- Pár csipet őrölt, füstölt pirospaprika

- 1 csokor petrezselyem, a fele finomra vágva

- Csipetnyi barnacukor

- 1-2 csipet kömény

- Ízlés szerint: 1-2 evőkanál finomra reszelt parmezán

- Opcionálisan: pár csepp chili olaj, valamint jól illenek hozzá a különböző (füstölt) piros paprikás közel-keleti fűszerkeverékek is.

eggs-in-hell-shakshuka1.jpg(Képek: Pinterest) 

Elkészítés:

1. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, locsoljunk bele olívaolajat, kezdjük el párolni a főzőhagymát és a chilipelyhet (vagy apróra vágott friss chilit/erőspaprikát) közepes lángon.

2. Közben a koktélparadicsomot a petrezselyem felével konyhai aprítóban pürésítsük, de ne túl simára, maradhat kissé darabos.

3. A főzőhagymára dobjuk rá a durvára vágott fokhagymát, pároljuk együtt egy kicsit, de vigyázzunk, hogy a fokhagyma nehogy megégjen. Ekkor szórjuk rá a hagymákra az őrölt (füstölt) pirospaprikát és a köményt is, kevergetve pároljuk kb. fél percig.

4. Amikor a hagymák krémesek és illatoznak, öntsük rájuk a sűrített paradicsomot és a petrezselyemmel kikevert koktélparadicsomot, vegyük kissé magasabbra a gázt és 5-8 percig rotyogtassuk őket össze.

Közben fűszerezzünk: só (lehetőleg durva szemcsés tengeri), őrölt feketebors, ha szükséges még: pirospaprika, kömény, chiliolaj, és a paradicsom savasságát ellensúlyozandó, pár csipet barnacukor.

5. Amikor a szósz kezd teljesen pokolbéli jelleget ölteni, üssük bele a tojásokat úgy, hogy előtte egy kis helyet csinálunk nekik egy fa spatulával.

6. A tojásokat süssük addig, amíg a sárgájuk krémes lesz, a fehérje maradhat kissé folyékony.

7. Hintsük meg parmezánnal, finomra vágott petrezselyemmel, kenyereket elő és mártogassunk!

Tipp: tovább fokozhatjuk úgy, ha a paradicsomszószhoz 1 pohár előfőzött vöröslencsét vagy vörösbabot keverünk. A lencsét/babot ízes, zöldfűszeres vízben vagy zöldségalaplében főzzük meg, így egyesítsük a pokol-tojással: mennyei élményben lesz részünk, ráadásul a lencse/bab értékes tápanyagokkal, növényi fehérjékkel és rostokkal gazdagítja az ételt a teljes megtisztulás érdekében.

Tipp2: azért javasoljuk mártogatásra a rozskenyeret, mert egyrészt van tartása, így tökéletesen megfelel a célnak, másrészt szintén rostos, amivel jót teszünk az emésztőrendszernek.

Egészségtipp: bár a chili és az erőspaprika kis mennyiségben tisztít, ügyeljünk rá, hogy a „purgatóriumi tojás” és a hozzá hasonló remekművek hetente max. egyszer szerepeljenek étlapunkon (főleg, ha kifejezetten csípősen, tüzesen készítjük), és hogy a chili/erőspaprika mindig valamilyen zöldséges, rostos, savanykás vagy kesernyés környezetben jelenjen meg, mellékszereplőként. Emésztőrenszerünk nagyon meg fogja hálálni, neki ugyanis az erős, chilis-paprikás étrend – ha mindezek napi szinten, főszereplőként vannak jelen és emellett még elég rostot sem eszünk – hosszú távon súlyos problémákat okozhat (végbélrák).

Rostokkal a rák ellen>>

Savanyúság: egészség>>

A káposzta új arca>>

Rukkola: tiltott & szexi, Obama is szereti>>