Epres álom - sütés nélkül!

Ki ne vágyna arra, hogy a legnagyobb felhajtásban félkézzel összedobjon valami fergetegeset, aminek aztán úgy osztogatjuk a receptjét, mint az autogramot? Epres remekművet ajánlunk hétvégére és pár újszerű konyhatechnikát, például, hogy hogyan süssünk sütés nélkül, hogyan készül a tejmentes „tejszínhab”, és hogy az eperkrémet akár háromféle alapanyagból is elkészíthetjük, természetesen szintén főzés nélkül…

03cr.jpg

Epres álomsüti, sütés-főzés nélkül

Szuperfinom süti, melyhez nem használunk lisztet és szinte cukrot sem, nem is sütjük, csak hűtjük és általa tovább kalandozunk a kókuszzsír-kókusztej világában, ami nem csak „paleósok” számára rejteget újabb és újabb felfedezéseket. Mint kókuszos nassról szóló bejegyzésünkben írtuk, a kókuszzsír (vagy kókuszolaj) azért egészséges és rendkívül sokoldalú lehetőség a konyhában, mert olyan közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, melyek közvetlenül alakulnak át energiává, így kisebb a lerakódás veszélye, mint az állati zsíroknál. Természetesen ha valaki mégis megmaradna a vajjal való sütésnél, az is lehetséges és időt sem veszítünk vele – elmondjuk majd, hogyan.

Időzítés: mivel a csokis tortaalapot, az eperkrémet és a habhoz való kókusztejet is hűteni kell, legjobb este elkezdeni és másnap befejezni a folyamatot. A hozzávalók összedobása szinte pillanatok alatt megvan, a hűtés az, ami a legtöbb időt igényli ennél a sütinél.

02.jpg

Hozzávalók 8 személyre:

- 24 db csokis-zabos keksz, pl. Győri Édes csokis zabfalatok vagy 2 zacskó Győri Édes teljes kiőrlésű kakós keksz. Bármilyen intenzív ízű, feketecsokis keksz megfelel, a zabosat/teljes kiőrlésűt azért ajánljuk, mert egyrészt rostosabb (a sütinél is gondoljunk az egészségre), másrészt így izgalmasabb lesz a süti állaga, a zab roppanóssága jól passzol a krém hűvös simaságához.

- Fél-háromnegyed dl kókuszzsír, formálható állagúra langyosítva (a mennyiség a keksz fajtájától, keménységétől is függ). A kókuszzsírt mikrózás nélkül, egy kis tálkában forró sütő közelébe helyezve melegítsük fel, épp annyira, hogy könnyen tudjunk vele bánni.

- 2 doboz friss eper, megmosva, durvára vágva – maréknyit hagyhatunk a díszítéshez. A süti természetesen bármilyen piros gyümölcsből készíthető, sőt, ha nem tartjuk elég intenzívnek a most kapható eprek ízét, keverhetünk hozzá pl. egy kis fagyasztott málnát. Jó minőségű eperdzsemmel is fokozhatjuk az ízhatást, ez esetben már barnacukorra sincs szükség, mivel a dzsem elég édességet ad a krémhez.

- 23 dkg mascarpone vagy rikotta vagy túró: mindhárom működik és természetesen mindegyikkel más hatást érhetünk el. A mascarpone sokak kedvence, a tiramisu alapanyaga, egy desszertekhez tökéletes, tejszínből készült, magas zsírtartalmú, krémes olasz sajt. A túrót ismerjük, szeretjük, a rikotta pedig mind közül a legalacsonyabb zsírtartalmú, lágy, formálható állagú, túrószerű termék, rengeteg sós és édes olasz étel alapanyaga. A rikotta nem túró és nem sajt, hanem ún. „savósajt”, mivel a sajtgyártásnál visszamaradt tejsavóból készítik. (Hazai rokonai az orda és a zsendice, ők is használhatóak édesen is, a nagyobb bevásárlóközpontokban azonban csak sós-zöldfűszeres ordát kaphatunk: érdemes megkóstolni, nagyon egészséges, tápanyagdús és igen alacsony zsírtartalmú.)

- Zselésítő anyag az eperkrémhez: zselatin-lapok vagy Dr. Oetker Expressz Zselatin Fix, amellyel igen könnyű bánni (a fenti mennyiséghez a zacskó harmadát kell felhasználnunk).

- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

- 2 teáskanál vanília-esszencia

- Fél citrom lereszelt, sárga héja

- 1 evőkanál kókusztej (a kókuszhabhoz és a keksz kikeveréséhez összesen elég 1 doboz kókusztejet megvenni)

- 1-2 csapott evőkanál barnacukor, de ha a krémbe eperdzsemet is teszünk, cukor már nem kell

- Ízlés szerint: maréknyi kókuszreszelék a tálaláshoz 

A tortaalap elkészítése:

1. A kekszeket durván törjük össze, szórjuk konyhai aprítóba és 1 evőkanál kókusztejjel mixeljük kemény, de formálható masszává. Keverjük hozzá a kakaóport is.

2. Lassabban keverve vagy akár kézzel jól dolgozzuk el a masszában a kókuszzsírt.

3. A masszát nyomkodjuk egy kókuszzsírral nagyon vékonyan kikent, 23 cm átmérőjű, kerek tortaformába, ideális egy olyan, aminek később le tudjuk kapcsolni a peremét.

4. Lefedve tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb megoldás, ha este készítjük, egész éjjel hűtjük, majd másnap fejezzük be a folyamatot.

Ha vajjal készítjük az alapot: ugyanannyi langyos vajat használjunk, mint amennyi kókuszzsírt, az eljárás is ugyanaz, csak ez esetben 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük a tortaalapot. Ha kész, hagyjuk  kihűlni, ezután halmozzuk rá az eperkrémet és így hűtsük be.

03.jpg(Képek>>)

Az eperkrém készítése:

1. Konyhai robotgéppel keverjük ki a friss epret, a választott tejterméket (mascarpone/rikotta/túró), a vaníliaesszenciát, 1-2 csapott evőkanál barnacukrot (vagy eperdzsemet) és a citromhéjat. Ha kész, keverjük el benne a zselatin fixet is.

2. A kész krémet halmozzuk a már lehűlt és összeállt tortaalapra, majd egyengessük el. A teteje lehet klasszikusan sima vagy akár izgalmasan hullámos is – utóbbival friss, trendi hatást érhetünk el.

3. Már csak a hűtés van hátra: legalább 4 órán át hűtsük a hűtőben.

Amikor ez letelt, a tortaforma peremét lekapcsolhatjuk és már csupán a díszítés, tálalás van hátra: friss eperrel, ízlés szerint kókuszreszelékkel, valamint kókuszhabbal, ami megkoronázza az élményt.

coconut-whipped-cream.jpg(Kép>>)

A „kókusz-tejszínhab” készítése:

Hozzávalók 1 pohár habhoz:

- 1 doboz kókusztej

- 1 teáskanál vanília-esszencia

- 1 evőkanál méz

- 1 teáskanál citrom vagy lime-lé

- 1 evőkanál reszelt citrom vagy lime-héj

Elkészítés:

1. A kókusztejet 24 órával a hab elkészítése előtt tegyük hűtőbe.

2. Felhasználás előtt a tálat, amiben a habot készítjük, tegyük negyed órára a fagyasztóba.

3. A hideg kókusztej tetejéről kanalazzuk le a hűtéstől összeállt „zsírt” és tegyük a jéghideg tálba.

4. Kézi mixerrel intenzíven verjük a habot 1-másfél percig, amíg összeáll és kemény lesz.

5. Lágyabban keverjük el benne a mézet, a citrom/lime-levet és a citrom/lime-héjat.

6. Már díszíthetjük is a tavasz remekművét, az epres álmot és fogadhatjuk a bókokat…

Eper: romantika & palántamaffia>>

Gyümölcsös-morzsás "komposztsüti">>

Főztél már látványra? Tavaszi gasztro-asszociációk>>