Fitt mucikat mindenkinek!

Mivel sokaknak nehézséget okoz a „smoothie” kiejtése, átkereszteltük mucivá: nagyon édes, ahogy óvodás gyerekek vagy épp nagyik muciznak lelkesen. Merthogy gyerekmucik is vannak, úgymint reggeli ébresztő, méregtelenítő-detoxikáló, zöldség és gyümölcs alapú, izomépítő, időseknek vagy épp „zöldségfóbiásoknak” való, valamint főétel számba menő és egészen érzéki nyári kompozíciók. A mucik színes világába kalauzoljuk Olvasóinkat, kissé elkalandozva a „mucipszichológiában” is: nem is gondolnánk, micsoda trükköket és lehetőségeket rejt e szupererős ital-étel, ha látványról, ízről, apró cselekről van szó, hogy magunkat és szeretteinket egészségesebbé tegyük…

fitt_muci4.jpg

Tulajdonképpen mi a smoothie? A „smooth” jelentése lágy, sima, ez a muci állagára utal, ugyanis egyfajta gyümölcsturmixról beszélünk, azzal a különbséggel, hogy a smoothie jellemzően nem tej- vagy joghurtalapú és sokkal izgalmasabb is, mint egy sima, nyolcvanas évek-stílusú retroturmix.

smoothie_maker.jpg 

Top infók a smoothie-ról:

1. Erős késekkel rendelkező gyümölcscentrifugával, ún. „smoothie maker-rel” készül. Az erősebb kések ahhoz kellenek, hogy a gép a kemény zöldségrészeket, zöldségszárakat (melyekben a legtöbb a tápanyag, mégis sokszor a szemétben landolnak), valamint magvakat is simán leturmixoljon. Nálunk is kapható a bevásárlóközpontokban, ráadásul általában lezárható, elvihető műanyagpoharakkal együtt, úgyhogy ha rohanunk reggel, magunkkal is vihetjük napi mucinkat. Bár őszintén szólva, a legideálisabb az lenne, ha minden munkahelyen és iskolában ott robognának a „közösségi” smoothie-makerek: egészségünknek, napközbeni koncentrációnknak, teljesítőképességünknek biztos a javára válna.

2. Mint az eddigiekből kiderült, a smoothie egy egészségbajnok ital – vagy étel, mivel tápanyagtartalmánál fogva akár főétel is lehet –, sokoldalúsága miatt minden korosztály számára kreatív, élvezetes forrása olyan vitaminoknak és tápanyagoknak, melyeket külön-külön nap mint nap nem eszünk meg (pedig kellene, csak túl bonyolult és néha túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy alkossunk a konyhában). Aki viszont rákattan a mucizásra, csak be kell spájzolnia a hozzávalókat és előkészítéssel együtt cirka 2 percet rászánni a napi muci összedobására. Egy idő múlva általában mindenkiből kitör az alkotói láz, élvezettel  keverjük-kavarjuk az ízeket, csoportosítjuk a gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat: ezáltal sokat tanulhatunk is a hozzávalók egészségi szerepéről, egy-egy  gyerekekkel együtt készített muci kész gasztro-biológiai workshoppá válhat.

A gyorsaság mellett a muci véleményünk szerint gazdaságos is, mondunk egy gyakorlati példát: mindenki tudja, mennyire fontos egészségünk szempontjából a rostbevitel, de ha végre be is szerzünk egy zacskó jó minőségű, kevert pelyhekből – zab, árpa, rozs – álló mixet, az eséllyel fog a konyhaszekrényben porosodni, mivel a legtöbben az első felbuzdulás után nem eszik meg nap mint nap szárazon vagy akár joghurtba téve, ráadásul az idősek esetleg el sem tudják rágni. Viszont reggelente, pár evőkanállal egy klassz gyümölcsös muciba beledobva biztos el fog fogyni és ki fogja fejteni a hatást, amiért megvettük.

3. Ehhez kapcsolódóan a smoothie remek eszköz arra, hogy kellő vitamin-, ásvány- és rostbevitelre szoktassuk szeretteinket. Ízletes, látványos és változatos tápanyagforrás, rászokni igen könnyű, azoknak is, akik a benne lévő hozzávalókat külön-külön nem vinnék be naponta a kellő mennyiségben, esetleg valamilyen oknál fogva elutasítják a gyümölcsöket, zöldségeket. Egy-egy virtuóz reggeli kompozícióval, amit akár súgva-búgva is kínálhatunk keményebb kobakú szeretteinknek, sokat tehetünk egészségükért, vonalaikért, a haskörnyéki állapotok normalizálásáért, az anyagcsere és az emésztőrendszer karbantartásáért. És ki tudja, egyszer ők vagy a gyerekek jelennek meg az ajtóban egy saját készítésű muci-alkotással…

4. Gyerekek és idősek esetében is végtelen lehetőségeket tartogathat egy-egy vonzó, színes muci. Gyerekek számára, jó időpontban fogyasztva (reggel és napközben) biztosítani tudja a folyamatos szellemi-fizikai pörgéshez szükséges energiát: a gyümölcsök révén gyümölcscukrokhoz, emellett rostokhoz, ásványokhoz, vitaminokhoz – akár fehérjékhez is, ha magok is van benne – juthatnak, izgalmas, változatos formában. Idősek számára pedig, akár finom magvakkal, pl. kesudióval  készítve komplex tápanyagbomba lehet, megszüntetve azt a problémát, hogy a fogak állapota miatt egyes keményebb táplálékokat esetleg már nem tudnak elrágni.

kid-smoothie.jpg

5. A muci pszichológiája: főleg gyerekek szempontjából fontos kiindulópont, hogy – mint „ízek hatalmáról” szóló bejegyzésünkben elemeztük –, a felnőtt táplálkozásban, emésztésben, lebontásban nagy szerepet játszó „kesernyés” és „savanykás” ízek számukra még tiltólistán szerepelnek, a keserű kódolt jelentése az, hogy „Vigyázz, mérgezett!”, a savanyúé pedig, hogy „Vigyázz, éretlen!”. Egészségük érdekében azonban fokozatosan ezekhez az ízekhez, egyben a hozzájuk tartozó színekhez is hozzá kell szokniuk, szinte észrevétlenül átkódolódni úgy, hogy pl. a zöld szín és a hozzá tartozó erős, klorofillban gazdag zöldségek „szépek, finomak, a barátaink”, valamint, hogy a savanyú citrom is „fontos nekünk”, természetesen nem önmagában, hanem megfelelő, édes környezetben bevezetve. A folyamatot tehát kifinomult, az ízeket célzottan kombináló „trükkökkel” tudjuk elősegíteni, elsősorban az imádott édes köntösébe bújtatva a neccesebb savanykás és kesernyés ízeket. A színekkel kacsolatban ugyanígy járjunk el: gyerekeknek, valamint „zöldségfóbiás” felnőtteknek – akik számára a zöldség és a rost lenézendő nyúlkaja –, semmiképp ne készítsünk színtiszta zöld mucikat az „egészséges életmód jegyében”, mert minden organikus álmunk pillanatok alatt köddé válhat. A tápanyagdús, klorofillban gazdag zöldségeket (bébispenót, rukkola, avokádó, búzafű, zöldárpa, lucerna, zöldalga nyersen préselt vagy szárított formában) rejtsük a célszemély számára vonzó, dinamikus, vörös-pink-narancs árnyalatú kompozíciókba, kis gyakorlattal pedig ilyen vidító csíkos mucikat is készíthetünk:

rainbow04.jpg/Csíkos, szaknyelven "szivárvány" smoothie. A rétegekben különböző gyümölcsök dominálnak egy kis kókusztejjel krémesítve, fűszerekkel (természetes vanília-esszencia, citromhéj), a zöld réteg egy klorofillos alap-muci (ld. lent), zöld teával kikeverve. A rétegeket elkészítés után pár percig hűtsük, utána kanalazzuk a tetejére a következőt, így nem folynak össze. (Képek: Pinterest)/

6. Tinik számára a smoothie nagyobb jelentőségű lehet, mint gondolnánk. Először is ellát vitaminnal, ásvánnyal egy hormonálisan (is) nehéz, változó időszakban, ez természetesen nem csak belső, hormonháztatrtást harmonizáló, hanem külső benefitként is jelentkezik: a sok vitamin által szép, tiszta marad az arcbőr, a rostok pedig a változó vonalakat tartják karban. Nagy a jelentősége a mucikban lévő gyümölcscukornak is: a tiniknek hatalmas a szellemi-fizikai energiaigénye, de épp ebben a korszakban „ütnek be” az őrült diéták, cukormegvovások. A muci viszont designos, trendi, így elfogadni könnyű, a gyümölcscukrok pedig amúgy sem szoktak tiltólistán szerepelni, úgyhogy általuk biztosítható a tinik napközbeni muníciója. Nagyon vigyázzunk a cukormegvonással, mert könnyen abba tokollhat, hogy – miután napközben mindent megvontak maguktól – éjjel pakolják ki a konyhát és tűnnek el a tábla csokik, ami aztán persze mind a vonalakon, mind az arcbőrön nyomot hagy. 

teenage_smoothie.png

7. Technikailag még annyit, hogy mivel a gyümölcsök tele vannak hőérzékeny, vízben oldódó vitaminokkal (C, B), ezért a legalacsonyabb fokozaton, szünetekkel mixeljünk, hogy a muci ne melegedjen fel és a lehető legtöbb tápanyagot őrizze meg. Az alapanyagokkal kapcsolatban: mivel a maximális tápanyagbevitel a cél, lehetőleg kiváló minőségű (bio) hozzávalókat használjunk.

8. A nyár közeledtével, gyakorlati javaslat utazásokhoz: a muci tökéletes útitárs, napközben, a benne lévő gyümölcscukrok révén biztosítja hosszú menetelésekhez a kellő energiát, de nem nehezít el, ezért azt ajánljuk, hogy minden adódó alkalommal húzzunk le egyet-egyet, amire azért a legtöbb bevásárlóközpontban, kávézóban, bisztróban van már lehetőség. Reggelire is inkább mucit, valamint könnyű, de tápláló, gyümölcsös falatokat javaslunk, mivel a nehéz, húsos, zsíros reggelik elnehezíthetnek és így megtörténhet, hogy élénk felfedezések helyett legszívesebben egy árnyas padon durmolnánk…

9. A mucik világa természetesen nem áll meg a klasszikus interpretációknál: van, aki annyira megszereti a muci-makert, hogy kettőt is tart belőle: egyet „tradicionális” mucik készítéséhez (ld. lent), egyet pedig langyos és meleg zöldséglevesek, krémlevesek kikeverésére, pürésítésére. Ez utóbbinál gyorsabb, egyszerűbb, ízgazdagabb dolog nincs is: a zöldségeket finom fűszeresen megpároljuk, belezúdítjuk a muci-makerbe, gazdagítjuk egy kis kókusztejjel vagy amivel krémesíteni szeretnénk, pürésítjük ízlés szerint simára vagy darabosabbra, végül egy kis aromás keménysajttal, friss zöldfűszerekkel, csírákkal megszórva tálaljuk. Guszta mintát is kanyaríthatunk a tetejére hidegen sajtolt olíva- vagy tökmagolajjal, ami természetesen nem csak dísz, hanem a nem hőérzékeny, főzhető-süthető, zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E) hasznosulását, felszívódását segíti elő. És ha már itt tartunk: tálaláskor frissen vágott zöldfűszerekkel, citromgerezddel, tavaszi csírákkal, frissen őrölt borssal a főzés során elillant C-vitamint pótolhatjuk, emellett érdemes a mucilevesek tetejére valamilyen kalcium-forrást is illeszteni (friss fehér vagy aromás keménysajt-morzsákat, tofut, szezámszószt, joghurtot...), mivel a hüvelyesek és más keményítőben, szénhidrátban gazdagabb zöldségek, melyekből e levesek általában készülnek (burgonya, batáta, kukorica, borsó, brokkoli, sárgarépa, sütőtök, stb.), nagyon értékesek ugyan, egy gyengéjük azonban van: a kalcium, ezt pótolhatjuk némi fantáziával végén. A pirított magvak pedig további tápanyagokkal, nem utolsósorban növényi fehérjékkel fokozzák az ízhatást és a tápanyagtartalmat.

blender_soup.jpgPár perces "muci-levesek"

A mucik felépítése, fő fajtái:

Hát ez a kör nap mint nap többezer darabbal bővül, világszerte komoly mucifórumok működnek, de azért megpróbáljuk a fő csoportokat felvázolni – természetesen e kategóriák is folyamatosan érintkeznek, egymásba kapcsolódnak.

1. Reggeli C-vitaminos ébresztő: elsősorban C-vitaminban gazdag citrusos gyümölcsökkel (friss citrom, narancs, grapefruit, de a kiwi is igen jó választás, az édes ízt igénylőknek almával, ananásszal kombinálva), mentes ásványvízzel, a maximális C-vitamin-bevitel érdekében éhgyomorra.

orange-carrot-banana_anti-stress.jpg/Reggeli ébresztő naranccsal, sárgarépával, mangóval, banánnal. Anti-stressz koktélnak is hívják./

2. Teljes reggeli: a karcsú fruitariánus banáncsajok stílusában, nagy mennyiségű, magas cukortartalmú gyümölccsel (banán, datolya, füge), mentes vízzel. (Megj.: a mucikat nem kell nagyon magas ásványi anyag-tartalmú vízzel készítenünk, egy enyhe, visszafogott ásványi anyag-tartalmú az ideális választás.)

3. Reggeli klorofillos energetizáló: a fent említett zöld növényekkel (minél sötétebb zöld színűek, annál jobb, zöld muci rajongói körökben pl. a leveles kel az egyik sláger), zsenge leveles salátákkal, spenóttal, brokkolival, kiwivel, rukkolával, búzafű/árpafű/zöldzabfű/lucerna/zöldalga porral, puha, érett avokádóval, tavaszi csírákkal, ásványvízzel. Szintén éhgyomorra a leghatásosabb – sokan kedvelik, akik be szeretnék vinni a vitaminokat és tápanyagokat, de a citrusos kombókat valamiért nem szeretik vagy érzékeny a gyomruk a gyümölcssavakra. Jó megoldás azoknak is, akik napközben nem tudnak salátához, egyéb klorofillforráshoz jutni. Fizikai munkát végzőknek, húsközpontú táplálkozást folytatóknak kifejezetten ajánljuk!

kiwi-banana-coconut-spinach.jpg/Zöld erő kiwivel, kókusztejjel, banánnal, kókuszhússal és bébispenóttal./

4. Napközbeni teljesítményfokozó: édesebb gyümölcs-alapú (mangó, banán, szilva, datolya, füge, eper, szőlő, mazsola, aszalt gyümölcsök), esetleg mézzel, nádcukorral vagy melasszal kiegészítve, ásványvízzel.

5. Izomépítő: alapnak leginkább a fenti klorofillos kombinációt ajánljuk (de persze mással is működik), ehhez társulhat 1-2 evőkanál olajos mag (diófélék, kesu, pisztácia, mogyoró, stb.), és/vagy magas növényi proteintartalmú kenderőrlemény, és/vagy szintén igen magas fehérjetartalmú tejsavó-protein por vagy akár tejsavó-protein ital, melyet házilag is elkészíthetünk. 

6. Méregtelenítő, hosszú hétvégék utáni detoxikáló: klorofillban gazdag zöldekkel, jó adag friss eperrel vagy más, sötétpiros/sötétlila színű gyümölccsel, mentes ásványvízzel vagy lúgosító vízzel.

strawberry-kiwi.jpg/Gyors epres-kiwis detox: leveles zöldekkel, narancslével, reszelt gyömbérrel gazdagíthatjuk a biztos felépülés érdekében./

7. Béta-karotinos narancsszínű langyosan, hidegen: minden mehet bele, ami narancs árnyalatú, jó hatással van többmindenre, de elsősorban a látásra. Időseknek kifejezetten ajánlott. A-vitamin-bevitel maximalizálására ebbe a muciba a sárgarépát, batátát, esetleg sütőtököt elő is süthetjük-párolhatjuk, 1 evőkanálnyi kesudióval, fahéjjal, mézzel kiegészülve, langyos muciként is igazi csemege. Mivel az idősek gyomra fokozottan érzékeny lehet a tejre és a tejtermékekre, finom kókusztejjel lazíthatjuk.

raspberry-peach.jpg/Málnás-céklás-aszalt vörösáfonyás kombó őszibarackkal, piros gyümölcs-teával lazítva./

8. Vörös-lila full energy, bőrtisztulást, kollagénképződést segítő kombók friss céklával, pirosgyümölcsökkel, málnával, vörös- és feketeáfonyával, bogyósgyümölcsökkel, akár lilakáposztával, mentes ásványvízzel. (Megj.: minden C-vitaminban gazdag gyümölcs és zöldség segíti a kollagéntermelődést, tehát a reggeli citrusos mucik is bőrszépítőek.)

raspberry-mango-orange_juice_sunrise.jpg/Maga a gyönyör: málnás-mangós napfelkelte, a felső rétegben őszibarackkal, az alsóban kókusztejjel./

9. Ízbombák: sokan vallják, hogy a legfinomabb ízű mucik a barackos, mangós, málnás kombinációk és van ebben némi igazság. Variálhatjuk őket magasabb vitamintartalmú gyümölcsökkel (almával, citrusokkal) úgy, hogy ízük azért jól érvényesüljön. Gyerekek szinte bármit meg fognak innni, ha ezek az ízek dominálnak. Amikor épp nincs friss barack, készíthetjük úgy is, hogy a magas vitamintartalmú gyümölcsökhöz pár szelet jó minőségű barackbefőttet és némi befőttlevet keverünk.

summer_creamy_lemon.jpg/Varázslatos nyári koktél-muci: "krémes citrom" friss citrommal, vaníliamagvakkal, citromos joghurttal, kevés kókusztejjel, a tetején kókusztej-habbal./

10. Alternatív mucik, nyári levesek, kókusztejes krémlevesek, dinnyekoktélok, gazpachók, hűsítő, jeges mucikoktélok mentával, citromfűvel: a mucik világa, mint említettük, végtelen, csupán fantáziánk szab határt annak, mi születik folyamatosan mormoló-robotoló muci-makerünkben, aki, ha egyszer megérkezett hozzánk, a tapasztalatok szerint pillanatokon belül családtaggá: reggelek, délutánok, forró esték (éjszakák?) elmaradhatatlan társává válik…

Tippek – további mucikombinációk: az említett alapkategóriák ízlés szerint variálhatóak a napszaknak és a célnak megfelelően. Ásványvíz helyett pl. lazíthatjuk a mixet kókusz-, mandula- vagy szójatejjel, de akár egy finom, természetes gyümölcsteával vagy – amennyiben az energetizálás a cél –, zöldteával is. Tehetünk bele „forró, szexi” fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, kurkuma), nyáron viszont zamatos, hűsítő bodzaitallal, mentával, citromfűvel érhetünk el igen kellemes hatást. Az emésztés harmonizálása céljából a  gyümölcsök rosttartalmát tovább fokozhatjuk pár evőkanál rozs/árpa/zabpehellyel, korpával, lenmaggal, útifű-maghéjjal, ha pedig épp izomépítésben utazunk, magas növényi fehérje-tartalmú magvakkal és az említett természetes tejsavó-fehérje porral vagy tiszta tejsavó-itallal érősíthetünk rá a célra, persze mozgás mellett.

Ami még az élethez kell: a zöld ötven árnyalata>>

Főzd-edd magad szexire éhezés nélkül, ízesen>>

Rost & klorofill: tegyünk a rák ellen>>

Lehet kizárólag gyümölcsön élni? Szexi banáncsajok, világméretű gyümölcsboom>>

No sörpocak! Tavaszi életmód-program>>

Fitt falatok, mucikhoz>>

süti beállítások módosítása