Chili: tűzbe mennénk érte

Tüzeskedjünk picit, persze csak átvitt értelemben. Május 4. a tűzoltók napja Magyarországon, így a mai jeles napnak tisztelegve egy különleges tüzes édességet ajánlunk, amely tűzoltást a szó szoros értelmében garantáltan nem igényel. :)

f71ca93ca3ba40fec5a8620cb91282f5.jpg(fotó: Pinterest)

Május 4. Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki a tűzoltók legfőbb erényeit szimbolizálja: állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

A Flórián-legenda valós alapokon nyugszik. Florianus Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, s rövidesen Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Florianus - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Florianus emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát... (forrás: Lánglovagok.hu)

5b2d20cc0a26ec0a1fbd34230ebfa0f5.jpg(fotó: Pinterest)

Ha pedig tűz, mi lehetne tűzről pattantabb konyhai hozzávaló, mint a chili paprika. Ha a chili meglódul az ételben, kóstolás után azonnal szükségét érezzük csillapítani a forróságát, általában a kézhez legközelebb álló innivaló formájában, ám közel sem biztos, hogy a legjobb felé nyúlunk. Na, de valójában mi is oltja legjobban az erős paprika tüzét? Valószínűleg a hétköznapi gyakorlat szülte az általános tévhitet, hogy ha az égő fát tűzzel oltjuk el, és ez működik, akkor próbálkozzunk vízzel az erős paprika okozta tüzes érzés enyhítésére is. A víz azonban nem jó választás sajnos, mert a kapszaicin (ettől az alkaloidtól érezzük a paprikát csípősnek) nem oldódik vízben. Mások a tejre esküsznek, de az sem az igazi, egy-két korty alkohol ezzel szemben azonnali enyhülést hoz, némi bor vagy töményebb ital formájában.

0be222f5a86408648012aebd53120dfe.jpg(fotó: Pinterest)

A chilis ételeket egyébként sokan nem szeretik, magam is így voltam vele eleinte, valahogy az erős ízen kívül mást nem is éreztem a chilis ételeken, pedig megéri ismerkedni, barátkozni vele, mert bármilyen furcsán is hangzik, maró hatása ellenére ad egy bizonyos védelmet a gyomrunknak, sőt, zsírégető és számos más csodás gyógyhatása ismert, lásd lenti infografika.

fadfa.jpg(fotó: Pinterest)

Az pedig, hogy mennyire éget valójában, arra a Scoville-skála ad magyarázatot, ami a különféle paprikafajták csípősségét méri. Minél magasabb pontszámot ér el egy paprika a skálán, annál csípősebb és annál tovább tart a szervezetünkben az általa kiváltott fájdalom, amelyet hőmérséklet-receptorokon keresztül érzékelünk. Íme a skála, amelyben vannak különlegesen mérges példányok is.

scoville_skala.jpg(forrás: http://kincstar.asztrik.hu/?q=content/scoville-skala&size=_original)

Az alábbi chilis édességhez persze inkább egy szelídebb fajta választását ajánljuk. Ha valaki esetleg lenne olyan hősies, hogy sütne egy tepsivel, és elvinné a legközelebbi tűzoltóságra, hogy a tűzoltók napja alkalmából megörvendeztesse védőangyalainkat, feltétlenül számoljon be nekünk arról az örömről, amit a meglepett tűzoltók arcán látott. :)

Tűzoltók kedvence
(forrás: Nosalty)

Hozzávalók:

A tésztához

 • 120 g kakaópor
 • 150 g vaj
 • 300 g cukor
 • 120 g finomliszt vagy darált mandula
 • 6 db tojás
 • 1 dl olívaolaj
 • 2 teáskanál vaníliaaroma
 • chili vagy chilipor ízlés szerint
 • 1 ek vaj a tortaforma kikenéséhez
 • kevés liszt a forma kilisztezéséhez

A tálaláshoz

 • 150 g natúr joghurt és fahéj ízlés szerint


Elkészítés:

 1. Kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát.
 2. A vajat felolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a kakaóport. Ezután következhet a chili is óvatosan adagolva. Kóstolgassuk közben folyamatosan. Akkor pont jó, ha nem érezzük kifejezetten az ízét, mert az majd csak a sülés közben jön majd elő.
 3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát.
 4. Ehhez adjuk a kakaós masszát, és kézzel homogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük.
 5. 180 fokon 30 percig sütjük. Tűpróbát feltétlenül végezzünk. A tésztának sűrű állagúnak kell lennie sütés után, de ha kissé brownie-sabb, folyósabb verziót szeretnénk, vegyük ki hamarabb a sütőből.

a639c46085249f54ee297e7444d55e76.jpg(fotó: Pinterest)

A Más Tésztán is chiliztünk már régebben, a link alatt még egy remek chilis, szardellás fogást ajánlunk: http://masteszta.blog.hu/2015/04/25/szardellas_puttanesca

 

 -- / L. / --