Konyhánk zöld színű gyöngyszeme

Ha kifejted, megeheted vagy fazékban megfőzheted, mi az? Kockaczukor egyik legújabb receptjében a lassan szezonjához érkező zöldség egy édesebb változatát, a cukorborsót használta fel.

596fe937ddda055090e7cb35aaf908b9.jpg(Fotó: Pinterest)

Kicsit utánanéztünk a nagyvilágban a borsónak, és titkos ügynökeink segítségével összegyűjtöttünk 13. érdekességet ezekről a csodás, zöld színű gyöngyöcskékről.

1. A borsó latin neve pisum sativum.

2. Közép-Ázsiából származik.

3. A rómaiak több mint 37 fajta borsót termesztettek.

4. A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1 óra alatt 7175 borsószemet evett meg 1984-ben.

5. Állítólag finomabb lesz a teje a tehénnek, ha borsóval etetik.

6. 35.000 hektár borsót termesztenek az Egyesült Királyságban egy év alatt.

7. Borsószemekből csodás nyakláncot lehet fűzni a gyerekekkel, csak egy tű és cérnaszál kell hozzá.

8. A borsó legtermőbb időszaka a késő tavasz, kora nyár.

9. A termesztett borsónak csupán 5%-a kerül frissen eladásra. A többit fagyasztva árulják.

10. Egy adag borsó több C-vitamint tartalmaz, mint két nagy alma, több rostot, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, és több fehérjét, mint egy egész tojás.

11. A becslések szerint évente több mint 9000 borsót esznek fejenként, Nagy-Britanniában.

12. Az étkezési etikett szerint a borsót nem illik a villára szúrni, bármennyire gurulós is.

13. Úgy tartják, hogy a borsó főtt hagymával, fahéjjal fűszerezve erős afrodiziákum.