Az étvágygerjesztés tudománya

Az állatvilágból is ismerős a metódus: a feltűnőség, a díszesebb tollazat, a színesebb, látványosabb megjelenés vonzóvá tesz. A lényeg, hogy minden természetfeletti inger kiemel, felhívja a figyelmet, és azt üzeni: engem válassz. Hasonlóképpen működik az elv az ételek megjelenése esetén is.

lead_large.jpg(Fotó: Pinterest)

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy gusztusosan tálalt fogás már ízlelés előtt beindít, felcsigázza az ember kíváncsiságát, rákészíti az ízlelőbimbókat a tökéletes látványhoz társított hibátlan ízélményre. Ennek a manipulációnak a magas iskolája régóta jelen van a reklámvilágban, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a reklámfotókon látható ételek általában köszönőviszonyban sincsenek az éttermekben elénk tálalt szerényebb verzióval. A food stylistok korábban nem restelltek minden furmányos trükköt, eszközt, anyagot bevetni a szebb fotók érdekében, így kerülhetett például hajlakk a hamburger tetejére, hogy a fotó kedvéért fényesebb legyen, vagy így lett látványos a gőzölgő kávé a fotókon cigarettafüst segítségével.

82983f620eab10dd9a1c71123a449190.jpg(Fotó: Pinterest)

Manapság szerencsére ez már nem divat, sőt, a food stylistok is azt vallják, hogy egy étel minél természetesebb, annál ínycsiklandóbb. Ma már nem gond, ha lefolyik a csokimáz a sütemény oldalán, vagy szétmálik a porhanyósra sütött oldalas a tányéron, netán cérnákban nyúlik a karamella egy kettétört sütemény közepéből.

Az élelmiszerpornó mára közkedvelt műfajjá vált, több szaklap foglalkozik a témával. Az internetes szleng mozgalommá nőtte ki magát. Az első élelmiszer pornós publikáció a feminista író Rosalind Cowards Female Desire című könyvében volt, 1984-ben, ő ecsetelte elsőként az ételek gyönyörű tálalásának fontosságát. Azóta többek között csak a Flickr megosztó portálra több millió ételfotót töltöttek már fel a "food porn" kategória alá. Lefotózzuk a menünket az éttermekben, de otthon is szívesen pepecselünk egy-egy elkészült fogás megörökítésével. Legtöbben csak hobbiszinten ugyan, de mégis professzionálisan válogatják össze a kiegészítő kellékeket, kialakítják a hangulatot, a színekkel, formákkal, anyagokkal operálnak, majd kipattintják fotóikat a közösségi oldalra a lájkokért és elismerő kommentekért.

 d8720a291c98442dbbffe91830cf44f9.jpg(Fotó: Pinterest)

De mi is történik az agyunkban, ha pornót, kaja pornót nézünk? Egyes tudósok úgy vélik, hogy az ételekről készített guszta képek látványa étvágygerjesztően hat, beindítja a ghrelin nevű éhséghormon kiválasztódását, ami a gyomornyálkahártyában termelődik és aminosavakból áll. Sőt, más kutatások azt is kimutatták, hogy a food porn akár az étkezést magát is képes kiváltani, helyettesíteni. Ez remek hír lehet annak, aki épp diétázik. :) Ajánljuk például ennek a lengyel hölgynek a linkjét nézegetni, na ez garantáltan jóllakottá tesz. Vagy mégsem?  :D Egyébként lehet benne valami, ha csak arra gondolunk, hogy főzés közben egyes háziasszonyok már az ételek illatával képesek eltelítődni, és úgy érzik, mintha degeszre ették volna magukat...

 8ddec65de748c786a1cfafd4e6dd29c1.jpg(Fotó: Pinterest)

Ha pedig kedvet kaptak egy kis food pornózáshoz otthon, íme két kulcsjavaslat, amelyet érdemes megfogadni: a tányérra kevesebb ételt kupacoljunk, mint amennyi szerintünk egyébként elférne benne. A legmenőbb éttermek is szeretik használni ezt a trükköt; gyakran indokolatlanul nagy tányérokat választanak egy töredéknyi helyen is elférő adaghoz, de az ok abszolút ésszerű: a kilátszó fehér tányérszél nagyon impozáns látványt nyújt, elegánssá teszi a fogásokat.

Még egy, éttermektől elleshető tipp, hogy próbáljunk kontrasztot teremteni az étel és a tényér színe között. Egy sötét pirosra sült csirkecomb biztosan szebben mutat világos színű tányéron szervírozva, mert már látványra is érződik az étel ropogóssága. Kevésbé tudnánk elérni ugyanezt a hatást, ha sötét színű tányéron kínálnánk.

Plusz egy trükk, hogy egy fotón ellenállhatatlanná tegyük a fogásunkat, az, ha bemutatjuk, mennyire finom és kapós az étel. Ennek legjobb módja, ha (környezetünk legnagyobb örömére) kóstolók segítségét kérjük. Egy-egy harapás a sütiből vagy husiból, és máris azt harsogja majd a fotónk, hogy ételünk bizony kihagyhatatlan.