Tészta: így veszik majd, mint a cukrot

A csomagolástervezés aranykorát éljük. Fiatal tervezőművészek ötletesebbnél ötletesebb módját találják ki annak, szerintük miként kellene a polcokra, a vásárlók elé kerülnie a különböző tésztafajtáknak. Legtöbben fiatal korukból, friss, újszerű látásmódjukból adódóan a humor irányába indulnak, de vannak, akik letisztult, kifinomult megoldást választanak, mint a Kultúrmetélt rovatban nemrégiben bemutatott design tojástartók tervezői is.

f7420ce1856db8f9330daf80238fd87e_1.jpgA tervezőknek rengeteg kritériumot kell szem előtt tartaniuk a tervezőasztal fölött gondolkodva. Nem lehet öncélú, ötletközpontú egy-egy elképzelés. Definíció szerint a csomagolás rendeltetése, hogy általa biztosítható legyen a termék károsodás nélküli eljuttatása a vásárlókhoz. Fontos tehát az áru védelme, emellett a csomagolás legyárthatóságának egyszerűsége. Nagyon lényeges az értékesítés elősegítése, tehát, hogy kívánatos, kapós legyen a termék. Kulcsfontosságú, hogy környezetkímélő anyagokkal készüljön, mert a természet védelmének hangsúlyozása jelentős mértékben hozzájárul minden vállalat pozitív megítéléséhez.

Lényeges még, hogy a csomagolás megfeleljen a hatósági feltételeknek is, és hogy a zacskó vagy doboz természetesen költséghatékonyan előállítható legyen. Utóbbit a felhasznált anyagok, a nyomtatási technikák, a vágás/hajtás/ragasztás módja egyaránt befolyásolja. Ahogy nyilván az sem mindegy, hogy egy viszonylag kis mennyiségben forgalomba kerülő kézműves tészta csomagolását tervezzük, vagy egy napi több száz tonna tésztát legyártó óriáscég a megbízó.

A legtöbb kreatív csomagolásötlet sajnos már a tervezőasztalon elvérzik valamely feltétel nem teljesülése esetén, vagy a gyártóval történt kompromisszumos tárgyalások folytán az eredeti terv annyira átalakul, hogy minden egyediségét, kreatív voltát elveszíti a végeredmény. Most azonban tegyünk félre minden csomagolástervezési szabályrendszert, és legeltessük szemeinket tét nélkül a következő guszta tésztacsomagolásokon, szerte a nagyvilágból...

 

349a0c16f8b7627972401ea805fef3b3.jpg
383307_untwl9csludk47rsgavgy0hza.jpg
2424bb0de00713b8fcda5942a5f4c184.jpg
9fe1d07435ccb98911d56b271fda2316.jpg

7a74d9438076c61655c515550786a6d9.jpg
a82a6cc50b3553b6033d03edb1c298df.jpg

ef16719f61aa84309cf2bed78a799eaf.jpg

nyc.jpg
simple-sleek-pasta-containers-bryan-kus-student-work-is-perfect-for-the-pas.jpeg
6de6d8bd1906d27a2d82a6f86f266235_1.jpgangelinidesignassaggio01_704.jpg
packaging_800.jpg
pasta_wine_02.jpg
tusk-pasta.jpg
3_-fresh-pasta-company.jpg
f9ff8e9e32710e3d91777c53c11b2f46.jpg702da6041530a2502619d1d1a10629a0.jpgb5c0193db554ea27607bbb935925cf18.jpg