Fokhagymás krémleves, tésztával

A fokhagymának már az ókori népek is varázserőt tulajdonítottak, volt, ahol szent növényként tisztelték. Az 1800-as években már Pasteur is írt a gombaellenes és antibakteriális hatásáról. 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. Kínai kutatók által végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin - más élettani hatásai mellett - ráksejt ellenes tulajdonsággal is bír. Jelentős immunrendszer-erősítő hatása van, vérnyomáscsökkentő, emésztést elősegítő, alkalmas a koleszterinszint csökkentésére is. Vagyis ne légy rest egy jó kis levest készíteni belőle vacsira. :-)

 fokhagymas_csirkes_kremleves-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 2 marék Gyermelyi csigatészta
  • 300 g csirkemell
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • natúr vegeta
  • 1 db erőleves kocka
  • só, bors
  • zsálya
  • petrezselyem
  • 2-3 liter víz

Elkészítés:

A csirkemellet feltesszük főni. Mellétesszük a megtisztított fokhagymát, hagymát, ízesítjük a fűszerekkel. Forrás után még fél órán át főzzük. Ezután kivesszük a csirkemellet, és kockákra vágjuk. A tejszínt, a tojást és tejfölt egy edényben simára keverjük, majd behabarjuk vele a levest. Ezt követően összeturmixoljuk a leves tartalmát. Megkóstoljuk, és fűszerezzük még, ha szükséges.

A levestésztát a leveshez adva is kifőzhetjük, de külön is. Utóbbi esetben tálaláskor merjük hozzá a levesünkhöz.

fokhagymas_csirkes_kremleves_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Kalóriatáblázat:

  • 100 g csirkemell – 114 kcal
  • 1 gerezd fokhagyma – 4 kcal
  • 100 g vöröshagyma – 40 kcal
  • 1 doboz tejföl (12%) – 132 kcal
  • 100 g főzőtejszín ( 10%) – 120 kcal
  • 1 db tojás – 143 kcal 

Jó étvágyat!

 

- KockacZukor -