Ribizlis, ricottás sült tészta

Találtam egy szimpatikus lovardát, ahol időpontot foglaltam életünk első lovaglására. Színész, az én deres lovam kedvesen fogadott, és miután nyeregbe „pattantam”, megindult, én pedig hangosan felkiáltottam, hogy „eeezzz mozooog”! Tudom, kicsit abszurd megnyilvánulás volt a részemről, de tényleg először ültem lóháton, és nagyon új volt az élmény. :) Nyolc éves manócska is velünk tartott, bár neki be van gipszelve a keze, így csak nézegethette a pacikat. A kis kobakja mindjárt felsorolt 3-4 módszert arra, hogyan lehetne leszedni a gipszet a karjáról, és hogyan tudná ő is lovat megülni. Nyilván erre majd legközelebb kerül csak sor, de ezt nehezen dolgozta fel a kis lelke. Muszáj volt vigasztalni kicsit, így otthon azt főztem, amit ő kívánt.

ribizlis_ricottas_teszta_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 200 g Gyermelyi szarvacska
  • 250 g ricotta
  • 50-60 g ribizli
  • 2 l főzőkrém vagy tejszín
  • cukor ízlés szerint
  • 1 db citrom leve
  • 1 ek vanília aroma
  • vaj – sütőforma kikenéséhez
  • zsemlemorzsa – sütőforma megszórásához

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A tejszínnel összekeverjük a ricottát, és elkezdjük lassan főzni. Hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot és citromot. Miután a keverék már rottyant egyet, belekeverjük a ribizlit és a tésztát is.

Egy kivajazott és zsemlemorzsával megszórt sütőtálba belemerjük az édes keveréket, és előmelegített sütőben 180 fokon  - légkeverésben - sütjük, amíg a teteje megpirul.

A ribizli kellemesen savanykássá teszi az édes, ízletes tésztát. Kiváló nyári édesség.

ribizlis_ricottas_teszta_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

 

- KockacZukor -