Nyári leves pulykával

Úgy alakult, hogy ebben a kánikulában nemigen volt kedvem enni. Se gyümölcsöt, se sajtot, se salátát nem kívántam. Viszont ettől függetlenül muszáj volt dolgozni és teljesíteni. Amikor nem ettem, akkor szédelegtem, és fáradékony voltam, sőt még nyűgös is. Mégsem ment le egy falat se a torkomon. Édesanyámmal beszéltem telefonon, aki azt mondta, hogy legalább egy kis levest egyek. Bár az is ijesztő gondolat volt a számomra, hogy a 40 fokos hőségben tűzhely mellé álljak, mégis előkészítettem a leves hozzávalóit, és feltettem főni azzal, hogy ez elkészül magától is. :-) El nem tudom mondani, mennyire jól esett a gyomromnak ez az egyszerű, gyors, könnyű nyári leves.

pulykaleves_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 2 marék Gyermelyi eperlevél
  • 450 g pulykamell kockázva
  • 3 -4 közepes sárgarépa
  • 2-3 marék cukorborsó
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szem fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • natúr vegeta
  • bors

Elkészítés:

A pulykamellet felkockázzuk, és hideg vízben, lábosban elkezdjük főzni. Miután a víz már forr, és habos lesz, a habot leszűrjük róla.  Ezután a felkarikázott sárgarépát, a megtisztított és felkockázott burgonyát, a cukorborsót és felkockázott karalábét is a leveshez adjuk. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, és kettévágjuk, így tesszük a levesbe. Ha a leves elkészült, a tálalás előtt a hagymát én kiveszem, de a fokhagymát benne hagyom, mert szereti a család. A petrezselymet akár csokorban is beletehetjük. Fűszerezzük.

Addig főzzük, amíg meg nem fő minden, és összeérnek az ízek.

Én a nagyszüleim és szüleim házából azt a szokást hoztam tovább, hogy a levestésztát a levestől külön főzzük és tálaljuk, de találkoztam már azzal a szokással is, hogy az utolsó percekben adják hozzá az eperlevél tésztát a leveshez, ami egy-két perc alatt szintén megfő.

Jó étvágyat az üdítő leveshez!

pulykaleves_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

 

Erről a leves receptről se feledkezz meg:

http://masteszta.blog.hu/2015/03/14/kukoricakremleves_eperlevellel

 

- KockacZukor -