Töltött gömbcukkini

Pár napja kint jártunk Cinkotán a buszgarázsban. Negyvenedik születésnapját ünnepelte, aminek alkalmából retro buszokat nézhettünk meg, és millió játékos programon vehettek részt a gyerekek. Szerencsére az időjárás is megengedte, hogy több órát töltsünk a szabad levegőn. Nosztalgiajárattal utaztunk, a Manó egy szimulátorban buszt vezethetett, mi felnőttek újra vizsgázhattunk KRESZ-ből. Persze csak, hogy a gyerkőc megszerezhesse az ajándékhoz szükséges pecsétet. Elég későn értünk haza, mindenkinek korgott a gyomra. Még jó, hogy már reggel előkészítettem mindent, és már csak a sütőt kellett bekapcsolni. :-)

toltott_gomb_cukkini_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 4 marok Gyermelyi dörzstarhonya
  • 4 db gömbcukkini
  • 6 db tojás
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 szelet füstölt sonka
  • 2 ek étolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek majonéz
  • só, bors, natúr vegeta

Elkészítés:

A tarhonyát kifőzzük.

A hagymát, fokhagymát és sonkát apró kockákra és csíkokra vágjuk, majd megpirítjuk egy forró serpenyőben. Ha elkészült, ezt összekeverjük a megfőtt dörzstarhonyával.

Közben felteszünk főni hat tojást, amiket ha megfőttek, megpucolunk, majd felvagdosunk, összekeverjük a tejföllel, a majonézzel, vegetával és borssal, majd összeturmixoljuk krémmé az egészet. Hozzáöntjük a tarhonyához, és mindent összeforgatunk. Ha kell, fűszerezzük még a keveréket, szabadon, ízlés szerint. (Csak akkor sózz, amikor már összekeverted a tarhonyával a tojáskrémet, mert a füstölt szalonna már eleve sós.)

A kis cukkinik sapkáját levágjuk, és a magos részt kiszedjük a hasából. A helyét megtöltjük a keverékkel.
A cukkiniket kevés vízzel és olajjal szórjuk meg a sütőben, és addig sütjük, amíg a cukkinik megpuhulnak, és minden együtt megsült. A sapkákat nem a testeken, hanem mellé rakva sütjük meg.

Füstölt sajttal is megszórhatjuk a töltött hasak tetejét, majd a sapkákat a helyükre téve tálalhatjuk a finomságot. :-)

Jó étvágyat!

Ha pedig szereted a töltött tésztát, akkor érdekelni fog ez a recept is:

http://masteszta.blog.hu/2014/04/26/spenottal_ricottaval_toltott_kagylok

- KockacZukor -