Káposztaleves tejföllel

Általános iskolai koncertfellépésen jártam. Mindenki fekete-fehérben, a szokásos dalocskák, versek és hangszeres darabok. Nosztalgikus volt. Természetesen elsősorban a számunkra legfontosabb gyerkőcöt akartuk hallani és látni, hiszen olyan büszkék vagyunk rá. Emlékszem rá, hogy anno én, gyerekként mennyire nem szerettem közönség előtt fellépni és zongorázni. Szavaltam is, énekeltem is, de nem éreztem jól magam közben. Majd amikor édesanyám azt mondta, hogy a szomszéd fiúcska jobban énekel, mint én, akkor már visszafordíthatatlan volt a folyamat: többé nem érdekelt se zenélés, se az ének. Azóta persze felnőttem, és énekelek is. Elsősorban a kocsiban, ha egyedül vezetek. És nem, tényleg nincs hangom. :) De akkor, ott a kocsiban én vagyok a világ legjobb énekesnője. ;-)

kaposztaleves_1_kesz_700.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 2 marok Gyermelyi rizsszem tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 babérlevél
  • 3-4 kanál liszt
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd kb. 1 percig együtt pirítjuk. Ha a káposzta túl savanyú volt, akkor átmossuk hideg vízben. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, az ételízesítővel, kevés őrölt borssal. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, majd felforraljuk. A tejfölt összekeverjük a liszttel és vízzel, majd hozzákeverjük a leveshez. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt készre főzzük. Forrón, petrezselyemmel megszórva, tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Kalóriatáblázat:

  • 100 g vöröshagyma – 40 kcal
  • 100 g savanyú káposzta – 19 kcal
  • 100 g tejföl (12%) – 132 kcal
  • 100 g liszt – 370 kcal

 

Szereted a leveseket? Akkor készítsd el ezt a cukorborsó krémlevest is:

http://masteszta.blog.hu/2015/02/28/cukorborso_kremleves_sargarepaval

 

- KockacZukor -