Szakítsunk a formaságokkal: Lady Di édes bűnei

Milyen finomság késztette Lady Dianát egészségtudatos diétája felfüggesztésére és ki a séf, aki a legszigorúbb zsírmentességbe illesztette be a karcsúnak nem nevezhető kompozíciót? Utánajártunk a kulisszatitkoknak és közzétesszük a receptet is: tökéletes választás karácsonyra, borús téli vasárnapokra.

princess-diana-paris-in-1988.jpg

Vajas kenyérpuding à la française

A hercegnő, miután átesett élete legnagyobb tortúráján, a Károly hercegtől való különváláson, arra kérte hivatalos séfjüket, Darren McGrady-t, hogy maradjon vele – így 1992-ben McGrady is költözött Buckinghamből a Kensington palotába (a válást hivatalosan 1996-ban mondták ki). Bár nem tartozik a trendi séf-celebek közé, a máig praktizáló McGrady Nagy-Britannia egyik legismertebbje, aki Vilmos és Henrik herceg, valamint II. Erzsébet királynő séfje is volt egyben. Visszaemlékezéseit a különböző palotákban töltött évekről sok-sok „királyi” recepttel 2007-ben adták ki – a könyv teljes bevételét a séf annak a szervezetnek ajánlotta fel, amit Diana a HIV-pozitív és AIDS-ben szenvedő gyermekek támogatására alapított.

darren_mcgrady.jpegDarren McGrady Diana neki dedikált fotójával (Forrás>>)

McGrady igen közeli kapcsolatban volt a hercegnővel, aki természetesen ezt a viszonyt is máshogy kezelte, mint a Buckingham-palotában valaha bárki: sokszor ott sertepertélt a konyhában McGrady körül, és ha épp nem társaságban költötte el a vacsorát – amit leginkább egy kerek, tízszemélyes asztalt körülülve szeretett megtenni, nem kedvelte ugyanis a szigorú, formális, téglalap-alakú bankett-asztalokat –, szóval, ha néha csendesen zajlott Kensingtonban az este, tányérral a kézben egyszerűen felpattant a konyhapultra, ott csipegetett McGrady-vel cseverészve. Ha viszont társasági eseményre készültek és a séf nagyon el volt foglalva, Diana maga készítette el a kávéját és szívesen megmelegítette az ételt is a mikróban, amit McGrady előkészített neki. Ilyet természetesen királyi fenség előtte soha nem tett.

stuffedveg.jpgA hercegnő kedvenc McGrady-féle töltött zöldségei

Amikor Dianának sikerült legyőznie világsajtót bejárt étkezési zavarait, arra kérte McGrady-t, csak tartsa őt fitten és egészségesen: alapjában véve egy zsírmentes táplálkozási rendszerhez ragaszkodott, kedvencei a könnyedén elkészített töltött zöldségek – paprika, padlizsán – és a brit konyha egészséges interpretációban megalkotott ételei voltak (ez elég nagy bravúr lehetett McGrady részéről, mivel a brit konyha telis-tele van magas telített zsírtartalmú ételekkel, vajjal és tejszínnel, nem beszélve a rengeteg cukorról, amit ma is használnak). Diana a kis adagokra és a folyamatos mozgásra esküdött, így tartotta karban a múló évek során változatlanul csodaszép alakját. A módszer bizonyára jót tett a fel-fellobbanó cukor iránti sóvárgásnak is: ha többször, kisebb adagokban, rostban gazdag ételeket eszünk és közben sokat mozgunk, emésztésünk folyamatos lendületben marad, a vércukor-szint pedig stabilizálódik és nem lép fel a jojó-effektus, ami miatt egy-egy pillanatban legszívesebben teljes erőből feltépnénk a hűtő ajtaját, hogy nagykanállal nekiessünk a maradék somlóinak… Az evési zavarok persze sokkal mélyebb problémákra vezetnek vissza, mint olykor pár kanál édesség iránti vágy. A palota kulisszái mögött Diana rengeteget szenvedett, elsősorban férje ridegségétől és szeretetlenségétől, amit házasságuk korai éveitől kezdve megtapasztalt. Így nyilatkozott erről: „A férjem minden lehetséges módon kinyilvánította az alkalmatlanságomat, abban a pillanatban, hogy feljöttem volna egy kis levegőért, a mélybe nyomott újra…”

princess-diana.jpgLady Di 1994-ben, a híres "revans-ruhában": így keresztelte el a brit sajtó a szettet, amiben a hercegnő aznap este jelent meg, hogy Charles publikusan is elismerte Camilla Parkerrel folytatott viszonyát. (Tervező: Christina Stambolian, forrás>>)

Visszatérve McGrady bravúrjaira: könyvében elmeséli például azt az esetet, amikor Diana Oprah Winfrey-vel vacsorázott, aki teljesen el volt ájulva MCGrady „paradicsom mousse-jától” és folyamatosan arról faggatta Dianát, hogyan tud ennyire karcsú maradni ilyen kalóriadús ételek mellett. Nem tudta és akkor nem is kötötték az orrára, hogy a hercegnőnek a séf szokás szerint külön egy zsírmentes verziót készített, míg Oprah a hagyományos mousse-t fogyasztotta (jó sok vajjal).

tomato-mousse.jpgA trükkös paradicsom-mousse (Forrás>>)

Szerepelt azonban a habkönnyű étlapon valami, amiről még Diana sem volt hajlandó lemondani: a „vajas kenyérpuding”, aminek, valljuk be, már a neve is elég sokatmondó. Mint azt sorozatunk következő részében, Kate Middleton esetében is látni fogjuk, a zsíros tejjel, tejszínnel, vajjal készített, krémes-ragacsos nyalánkságokat imádják a britek – a lenti receptre rápillantva, hát, nem véletlenül. Íme McGrady vajas kenyérpudingja finoman megtupírozva à la française: az eredmény a hagyományos angol kenyérpuding és a crème brûlée elegáns fúziója vaníliával, mazsolával, pirított mandulapehellyel. Ajánljuk bármelyik karácsonyi asztalra vagy kényeztetésként borúsabb napokra!

bread-and-butter-pudding2.jpgDarren McGrady "vajas kenyérpudingja" (forrás: theroyalchef.com

Hercegnői kedvenc: vajas kenyérpuding

Hozzávalók 8 személyre:

- 12 szelet puha fehér kenyér (a szabályos, négyszögletes szeletelt kenyér a legjobb ez esetben, de persze maradékból is készíthetjük)

- 12 dkg puha, sótlan vaj

- 9 tojássárgája

- 14 dkg finomabb szemcsés kristálycukor

- 1 vaníliarúd

- 2 dl teljes tej (legalább 3,5% zsírtartalom)

- 5 dl „double cream” (min. 48% zsírtartalmú tejszín, ha ilyet nem találunk, válasszuk a fellelhető legmagasabb zsírtartalmú tejszínt)

- 10 dkg arany mazsola

- 10 dkg, száraz serpenyőben vagy sütőben aranybarnára pirított mandulapehely

- 4 evőkanál Amaretto vagy Cointreau likőr

- + 1 evőkanál kristálycukor a karamellizáláshoz

A tálaláshoz ízlés szerint:

- Málna vagy más pirosgyümölcs

- Személyenként 1 kis gombóc vaníliafagyi

Elkészítés:

1. Az arany mazsolát áztassuk a likőrbe 1 éjszakára.

2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy mélyebb tepsit (kiváló pl. egy olyan, amit rizskoch sütésére használunk).

3. A kenyerek héját vágjuk le, bőségesen vajazzuk meg a szeleteket.

4. Egy tálban keverjük habosra a tojássárgákat 14 dkg finom szemcsés kristálycukorral.

5. Vágjuk félbe a vaníliarudat, tegyük egy kisebb lábasba a tejjel és a tejszínnel együtt. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd öntsük hozzá a kikevert tojássárgákat és kevergetve főzzük még kb. 1-másfél percig. Ekkor vegyük ki a vaníliarudat, de a magokat kaparjuk vissza a krémbe. (A maradék vaníliarudat tegyük félre: dzsemek, szószok, tejes finomságok ízesítésére még egyszer felhasználható.)

pud2.jpgReceptforrás és képek: toriavey.com

6. 3 szelet vajas kenyeret vágjunk kisebb (úgy ujjnyi méretű) kockákra, szórjuk egyenletesen a kivajazott sütőtál aljába. Szórjuk rá a likőrbe áztatott arany mazsolát.

pud3.jpg

7. A maradék kenyérszeleteket vágjuk háromszögekre és két sorban rendezzük el a mazsola tetején.

8. Öntsük rá egyenletesen a vaníliakrémet, hagyjuk állni 20 percig.

9. Szükségünk lesz egy, a tepsinknél nagyobb sütőtálra, amiben a tepsi kényelmesen elfér. Ezt a sütőtálat töltsük meg 3/4-ig meleg vízzel, majd óvatosan helyezzük bele a tepsit, vigyázva, nehogy víz érje a bekészített finomságot.

pud4.jpg

10. Süssük a vízfürdőn, 180 fokos sütőben 30-35 percig.

pud5.jpg

11. Amikor kész, szórjuk meg az aranysárgára sült kenyérpuding tetejét 1 evőkanál kristálycukorral, majd egy megfelelő eszközzel karamellizáljuk ropogósra a cukrot crème brûlée-stílusban (a sütőt pár percre dinamikus felső lángra véve is megtehetjük ezt).

bread_pudding1.jpg

12. Tálalás előtt szórjuk meg pirított mandulapehellyel, a többivel kapcsolatban (málna, pirosgyümölcs) pedig – Dianához hasonlóan – ne ragaszkodjunk a formaságokhoz, engedjük szabadjára fantáziánkat…

Egy hét múlva Kate Middleton édes titkait fedjük fel! 

(A nyitó kép forrása>>

Pompás & gyors: 18 perces karácsonyi desszertek>>

Boldogságközpont aktiválva: miről mesélnek az ízek?>>

Könnyű karácsonyi falatok Svédországból, Franciaországból, Macedóniából>>

Fitt mucikat mindenkinek! (Télen is!)>>

Az igazi mediterrán diéta: egészség & életöröm>>