Kate Middleton: aduász konyhában, üzletben, palotában?

Utánajártunk, milyen édes titkokat őriz a cambridge-i hercegné és hogyan halad nemrég elkezdett életmód-programjával, mivel tudja igazán segíteni a briteket, ha táplálkozásról, egészségről vagy akár az ország jövőjéről van szó, valamint, hogy miként válhat hamarosan apósa, Károly herceg piaci konkurenciájává?

kate_m5.jpg

Kate Middletonnal kapcsolatban nem az érdekelt minket, hogy pár centivel épp rövidebb a haja vagy hosszabb, vagy hogy mi az aktuális farmermérete (bár utóbbira azért pár gondolat erejéig kitérünk majd írásunk végén).

Abban talán mindenki egyetért, hogy a 33 éves cambridge-i hercegné, a 2 éves György és a 7 hónapos Charlotte édesanyja rendkívüli pályát futott be szülőhelyétől, a 637 fős Chapel Row falucskától a Kensington-palotáig, és nem csak hogy tökéletesen illeszkedett be a folyamatos kihívásokkal terhelt uralkodói életbe – mely önmagában egy 24 órás munkakör  –, hanem bizonyos szempontból túl is szárnyalta a buckinghami beidegződéseket: mondhatjuk vajon, hogy Katalin és Vilmos „megmentették” a királyi családot és a brit parlamentáris monarchiát a jövő számára?

royal_family.jpgKatalin, Vilmos és György herceg ünnepelnek egy hatalmas pillangó társaságában György 1. születésnapján, a Londoni Természettudományi Múzeumban. Kate, aki a múzeum védnöke, újrahasznosított ruhát visel. (Kép: Pinterest)

Ez bizonyára jópár évtized múlva dől majd el, mindenesetre uralkodói pár Nagy-Britannia történetében még soha nem volt annyira közel az emberekhez, mint ők. Ez egyrészt érezhetően egy belőlük fakadó természetes attitűd, amire lehetett építeni, másrészt tűpontosan beállított PR-koncepció, amire őszintén szólva égető szüksége volt a Buckingham-palotának. Bár a látszat nem ezt mutatja, Nagy-Britanniában nem kevés royal-szkeptikus van, akik időről időre hallatják a hangjukat és felteszik a kérdést, hogy valójában mire jó ez az egész, miért tart el az ország a 21. században egy rakás elszállt kalapos, lovagló, utazgató, limuzinból integető arisztokratát? Tényleg oly mértékben járulnak hozzá Nagy-Britannia „nagyságához”, hogy képtelenség lenne őket egyszerűen törölni a rendszerből és rebootolni a társadalmat?

Persze, azt mindenki elismeri, hogy a királyi család konkrét és nem elhanyagolható bevételeket generál az ország számára, nem utolsósorban az uralkodói ház PR-értéke révén, mely nagyban meghatározza az országimázst és ebből fakadóan időről időre képes az egekbe nyomni Nagy-Britannia amúgy sem túl lapos turisztikai vonzerejét. Plusz, ha még eme PR-érték mindenféle tárgyi kifejeződését (pl. ajándék- és emléktárgyak, belépőjegyek) is hozzávesszük, még a szkeptikusok is kénytelenek rábólintani, hogy a királyi család a számok szerint minden, csak nem „haszontalan”.

dans-le-noir-london.jpgA "Dans Le Noir" étterem Londonban, Katalin és Vilmos romantikus vacsoráinak helyszíne. Hogy miért tökéletes? Mint írtunk róla, itt minden vaksötétben történik... (Gasztro-élmények a mélyben>>

the_goring1.jpgEgy másik kultikus helyszín: a Buckingham-palota tőszomszédságában lévő The Goring Hotel, ahol a hercegnő az esküvőjére készülődött. Állítólag itt élhetjük át Anglia legtökéletesebb ötórai teáját. Katalin és Vilmos a turizmust is pörgeti: életük fontos pontjaira turistaprogramok, útvonalak épülnek.

Egy ország uralkodói családjának szükségességét vagy szükségtelenségét természetesen nem lehet csupán királynős bögrékkel vagy „Shoppingolj úgy Londonban, mint Kate” című turistautakkal megmagyarázni. Úgy érezzük, hogy a parlamentáris monarchia, de elsősorban a királynő jelenléte egyszerűen jó hatással van a brit demokráciára – nem tudjuk ezt pontosabban megfogalmazni – az emberek, incl. a politikusok „össztudatára”. Úgy tűnik, sokat nyom a latban, hogy a királynő, akinek ugyan nincs konkrét hatalma, mégis olyan referenciapontot, plusz hatalmi pillért és – talán ez a legfontosabb – anyai jelenlétet (Magna Mater) testesít meg, aminek a jelentőségét ősi mivolta miatt kár is vitatni. (A brit mellett még jópár fejlett demokrácia hivatalos államformája alkotmányos monarchia, pl. Hollandia, Belgium, Dánia, Spanyolország, Svédország.)

És mit tesz hozzá mindehhez egy ambíciózus, 175 cm magas barna szépség a Bucklebury járáshoz tartozó Chapel Row-ból? A megjelenésén kívül elsősorban a kitartását és az intelligenciáját, a fejlődésre, változtatásra való képességét. Ezek segítették át ugyanis a Vilmossal való viharokon, szüneteken és átmeneti szakításokon, most pedig  (és ebben talán a világ összes Kate-elemzője egyetért), az intelligencia és az ebből fakadó helyzet-felismerőképesség az, ami – párosulva a hercegnőből áradó természetességgel és laza „trendiséggel” – sikeresen pozicionálhatja a brit királyi családot a 21. században. Nem kis szerepet osztottak Kate-re ebben a globális sakkjátszmában: az uralkodói ház aduásza most a „nép leányából” lett hercegnő, aki révén a korona biztos kötelékeket építhet olyan generációkkal, akiket sem a királynő maga, sem Vilmos vagy Harry egyedül nem tudott volna meghódítani, Károly hercegről és Camilláról nem is beszélve.

high2.pngKároly herceg birodalma, Highgrove Gardens (Kép>>)

Azt azért érdemes leszögezni, hogy a királyi család élete folyamatos „duty”, vagyis feladat, elhivatottság, és bármily feleslegesnek ítélik is meg őket egyesek, a családtagok az idő múlásával és a trónellenes hangok felerősödésével mintha egyre komolyabban vennék a köz szolgálatát, a mindennapok világába való beilleszkedést. A kalapkollekciók, kiskosztümök és királynői integetések mögött valójában Nagy-Britannia érdekeinek folyamatos, finomhangolású és igen magas szintű egyengetése áll, és Károly sem a skóciai vadállomány öldöklésével tölti már szabadidejét – ahogy tette azt édesapja és többi felmenője anno –, hanem a lélegzetelállító szépségű Highgrove Gardens vezető „organikus kertészeként” hódol a ’90-es évek óta burjánzó szenvedélyének: a természetvédelemnek és a növénytermesztésnek. Károly első osztályú bio delikát termékei „Dutchy Originals” néven kaphatóak Anglia-szerte bizonyos csemegeboltokban, valamint megtalálhatóak az interneten is. Highgrove Gardensben egyébként a látogatásokon és különböző eseményeken kívül tanfolyamok is zajlanak, a kert bevételét pedig a fenntartásra, a természetvédelemmel, újrahasznosítással, tiszta energiákkal kapcsolatos oktatásra és különféle alapítványok támogatására költik. (Angliába látogatók semmiképp ne hagyják ki a Londontól mindössze 2 órára nyugatra fekvő Highgrove Gardenst, ami ember és természet összhangját testesíti meg páratlan kivitelben, nagyon angol módon. A Királyi Kertek télen zárva vannak, 2016 márciusától látogathatóak újra.)

Vilmos szerepe eljövendő uralkodóként elég tiszta: Kate-tel életfelfogásban, stílusban és dinamikában is láthatóan úgy passzolnak egymáshoz, mint két tojás és a legnagyobb dolog, amit társadalmi szinten együtt elértek, az, hogy képesek voltak szerethetővé, sőt, értékteremtővé válni olyan társadalmi rétegek és generációk számára, akik egyébként magasról tettek volna a királyi családra – sőt, ha a helyzet nem így alakul, nagy valószínűséggel inkább a koronaellenesek táborát növelik.

km1_2014.jpgKate lendületben

Megjelenik mindez Kate és Vilmos példátlan nyitottságában és közvetlenségében, abban, ahogy a világot foglalkoztató kérdésekre szimbolikusan reflektálnak: a papás szülésekben, a szülés másnapján mózeskosárban hazavitt hercegekben és hercegnőkben, Kate farmerjaiban, H & M-es pólóiban és újrahasznosított ruháiban, abban, ahogy Kate az embereket kezeli, hogy bármikor bevonódik az őt körülvevő eseményekbe (akár tízcentis platform-cipőben ugrálva), amellett, hogy ha kell, tud ötcsillagos, kesztyűs-kalapos hercegné is lenni, akit látva talán még a legkoronaellenesebb brit is hümmög egy not bad-et. Na nem a kalap és a kesztyűk miatt, hanem mert esetleg pozitívumként éli meg, hogy a 20. század folyamán oly sokszor felesleges koloncnak ítélt királyi ház képes volt felülírni önmagát és igyekszik új irányt venni.

Ennek a megújulásnak egyfajta záloga Kate, aki tökéletesen viszi az élet által rárótt nagyon is húzós és összetett szerepet. Ezt a szerepet természetesen a nép (első) hercegnője, az uralkodói ház miatt oly sokat szenvedett Diana kezdte el, de stabil háttér és támogatás nélkül sajnos nem tudta igazán kiteljesíteni. Amit Diana tett, ahogy viselkedett, azt jórészt ösztönösen tette, mégis egy lavinát indított el és paradox módon lehetséges, hogy épp a brit uralkodói ház megmentéséhez és újjászületéséhez járult hozzá.

after-diana-queen.jpgElmérték: a királyi család népszerűsége 1997-ben, Diana halála után zuhant a legmélyebbre. 

Abból ugyanis, ahogy a britek Diana halálára reagáltak, a palotának muszáj volt belátnia, hogy teljesen más mozit néznek, mint a „nép”. Be kellett ismerniük, hogy elaludtak és bennragadtak egy már nem létező arisztokratikus, nagybirodalmi világban, félreértették Dianát és félreértelmezték a vele kapcsolatban kialakult társadalmi helyzetet is, elvesztették a kapcsolatot „népükkel” és rá kellett jönniük, hogy ha nem fordítanak a dolgokon, könnyen a történelem süllyesztőjében találhatják magukat. És ha ez bekövetkezik, vajon mi lesz Nagy-Britanniával, milyen társadalmi kataklizmák szabdalhatják fel az országot? Mindez persze egyeltalán nem csupán politikai vagy gazdasági kérdés, hiszen a kohézió lényege, hogy egy társadalom milyen egyetemes értékek mentén definiálja önmagát és ha ez az értékrend sérül vagy széthullik, mi jön utána: űr, hanyatlás vagy megújulás?

Ekkor lépett be a képbe Kate Middleton, akinél tökéletesebbet Hollywoddban sem tudtak volna írni a „A korona feltámad” című film főszerepére: Kate finoman, a palota abszolút támogatásával vált „mindenki hercegnőjévé”: a nép lányából lett hercegnő, aki pár év leforgása alatt britek millióit hódította meg és akinek vonzásában a majdani uralkodó Vilmos is pozitív és támogató, nem pedig ellenséges és koronaellenes közegre számíthat.

Mondhatni, a  film forgatása remekül halad, elsősorban a karcsú és dinamikus, edzett karjaiban kétévente kisbabákkal cikázó, tiszta energiáért, organikus zöldségekért és aktív életmódért rajongó Chapel Row-i Kate Middletonnak köszönhetően.

kate-middleton_engagement_dress.jpgA hercegnő híres eljegyzési ruhájában, Diana gyűrűjével. Az azóta milliószám lekopírozott "kék ruha" Kate egyik kedvenc tervezője, Daniella Helayel munkája, inspirálója pedig Wallis Simpson, az amerikai hölgy, aki miatt VIII. Eduárd brit király 1936-ban hatalmas botrányok közepette lemondott a trónról, hogy elvehesse. 

Kate: táplálkozás és életmód

Mint írtuk, nem a hercegnő méreteivel kívánunk foglalkozni – ezt úgyis milliméterre pontosan követi a világsajtó –, hanem Kate életmóddal kapcsolatos viszonyával úgy általában. Ez a viszony, úgy tűnik épp most, második gyermeke, Charlotte 2015. májusi születését követően vált igazán harmonikussá és kiegyensúlyozottá.

with_princeg.jpgA 2 éves György herceg igazi királyi eleganciával vezeti Kate-et árkon-bokron át. Mindketten imádják a természetet, Kate kedvenc búvóhelye Anmer Hall. A kép 2015 júniusában, Charlotte hercegnő születése után 1 hónappal készült.

Kate mindig is magas, sportos lány volt, aki 2011. áprilisi esküvője előtt még diétázott is – sokak szerint teljesen feleslegesen, merthogy már az eljegyzésen is remekül nézett ki, a híres kék ruhában Diana gyűrűjével, amit az esküvőre be kellett szűkíteni, mert Kate annyi súlyt vesztett. Legyen ez az ő magánügye, a probléma a brit sajtó szerint inkább az volt, hogy Kate az esküvő után sem hagyta abba a diétázást és hogy nagyon (orvosai szerint egészséget veszélyeztető mértékben) fogyott le. De gondoljunk csak bele: bármilyen régóta ismerte is ő Vilmost és bárhogy próbálták is támogatni és felkészíteni az új életre, ennek a házasságának a lelki súlyát ki tudná buktatók nélkül elviselni? Hogy állandóan fotósok kereszttüzében állsz, akkor is, ha épp azt hiszed, hogy biztosan nem, fiatal nőként árgus szemek vizslatják tested minden négyzetmilliméterének változását és világhír, ha kicsit szűkebb vagy épp tágabb rajtad a farmer egy-egy nehéz időszak után?

Ahhoz képest, hogy mekkora kihívás ez, Kate egy-két év alatt prímán belejött a dolgokba. Az az érzésünk, hogy a kezdeti fogyókúrarohamokat, fel-felbukkanó étkezési zavarokat a hirtelen rázuhanó elvárások mértéke és sokfélesége okozhatta: hercegnőként Kate ugyanis nem magának öltözik, minden ruhadarabja, kiegészítője, egész megjelenése szimbolikus jelentőséggel bír, a hercegnői outfit önmagában egy fontos kommunikációs csatorna – Diana esetében sem volt ez másképp, gondoljunk például a szenzációs, 1994-es „revans-ruhára”.

kate_middleton2.jpgKate szereti a színeket, de ha egyet kellene választania, a fehér lenne az - mondta. (Kép: Pinterest)

kate_m6.jpgAzért a tengerészkék sem fest rajta rosszul. Ez a borkóstolós outfit volt a hercegnő eddigi egyik legtökéletesebben komponált outfitje. (Kép: Pinterest)

A nép „második hercegnőjének” pár év alatt szintén meg kellett tanulnia élete folyamatos átláthatóságának kezelését, a szelekciót valós és lényegtelen elvárások között: azt, hogy mely követelményeknek kell, és melyeknek szükségtelen megfelelnie és hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha simán önmaga marad. Például, hogy nem szabad az öngerjesztő divat- és bulvármédia nyomásának engednie és csontsoványra fogyasztania magát, nem csupán saját egészsége miatt, hanem azért is, mert a súlyukkal, egészségi állapotukkal, a legkülönfélébb táplálkozási nehézségekkel küzdő brit nők számára egy csontra soványodott celeb-hercegnő nem építő és előremutató kommunikáció, hanem pont annak a bulvár-csapdának a visszatükröződése, amiből ők is szeretnének kikeveredni. Abból gondoljuk egyébként, hogy Vilmos személyében Kate igazi társra lelt, mivel egy ilyen mértékű feladat- és felelősség-komplexumot igazi szeretet és támogatás nélkül lehetetlen kezelni, mint ahogy Dianának sem sikerült.

the_duke_and_duchess_of_cambridge.jpgEgészség, házasság... (életre szóló barátság?)

Kate hihetetlenül karcsú most is, de ahogy azt a brit sajtó zengi, ez már nem diéta, hanem egy kiegyensúlyozott, egészséges és harmonikus karcsúság, a Charlotte születése (2015 májusa) után bevezetett, átfogó hercegnői életmód-program eredménye. Kislánya születése után Kate szuperszónikus sebességgel lendítette magát formába, programja, melyet ma is tart, négy pilléren nyugszik:

 1. Frissen préselt, rostos gyümölcslevek, gyümölcs smoothie-k naponta többször (fitt mucik, ahogy mi hívjuk őket>>). A napot egyébként Kate a gyümölcsturmixon kívül egy tál friss és aszalt gyümölcsös, zabpelyhes müzlivel, teával, teljes kiőrlésű pirítóssal szokta indítani.
 2. Organikus zöldségek változatos formában (nyers, párolt, grillezett, töltött, stb.). Mint azt minden jól értesült brit tudja, Kate saját kezűleg készíti Charlotte hercegnő és György herceg menüjét, elsősorban a család imádott Anmer Hall-i rezidenciájának kertjében termelt bio zöldségekből.
 3. Nagyon sovány húsok és halak, figyelemmel az elkészítés módjára. Kate köztudottan a sütőzacskók szerelmese: a húst vagy halat, zöldségeket, fűszereket, kikevert pácot mind a sütőzacskóba zúdítjuk, lezárjuk, kicsit állni hagyjuk és már dobhatjuk is az előmelegített sütőbe…
 4. Mozgás és edzés minden nap, de nem heti pár alkalom kimerítő nagy edzés, hanem kisebb, változatos edzések napi rendszerességgel. 

És hogy mi ennek az értelme azon túl, hogy Kate pompásan néz ki? Mint minden a hercegnővel kapcsolatban, az életmódhoz és a táplálkozáshoz való hozzáállás is kommunikál: hatalmas szükség van erre egy olyan társadalomban, ahol hozzánk hasonlóan borzasztó problémát jelent a helytelen táplálkozás és az elhízás, ami ellen – ahogy többször írtunk róla – az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) vezetője, Simon Stevens 2015 elején konkrétan „háborút” hirdetett. Az egészséges életvitelhez, táplálkozáshoz, napi mozgáshoz való hozzáállásával Kate tudja talán a leghatékonyabban segíteni a britek életmódváltását célzó országos programokat.

kate-pippa-middleton.jpgLeendő vállalkozók: Kate és Pippa Middleton (Kép: Pinterest)

És hogy hogyan válhat Kate apósa, Károly herceg konkurenciájává? Egy ideje hírek keringenek arról, hogy Kate és Vilmos romantikus vidéki rezidenicáján, a kelet-angliai Norfolk megyében megbújó Anmer Hallban hatalmas élet folyik a konyhán: Kate és húga, Pippa különféle organikus, zöldség-alapú receptekkel kísérleteznek, és egyeltalán nem csak hobbiból vagy a család kedvéért. Kate sokat sejtetően nyilatkozta, hogy kedve lenne belevágni egy bio babaételeket gyártó vállalkozásba, sőt, véleménye szerint felnőttek részére is hasznos lenne egy tápláló, egészséges és organikus készételeket előállító márka, ugyanis Angliában ezen a területen ígéretes piaci rés kínálkozik. Természetesen, ha ez megvalósul, Kate és Pippa vállalkozása igazából nem konkurenciája, hanem továbbgondolása lesz a Károly herceg által fémjelzett „Dutchy Originals-nek”: a két királyi bio brand bizonyára kölcsönösen támogatni fogja egymást, hiszen itt valójában ismét az uralkodói ház által megtestesített szellemiségről van szó, hogy hogyan helyezik el magukat a ma és a jövő Nagy-Britanniájában.

stanford_dingley_old_boot_inn.jpgA történelmi Stanford Dingley-i "Old Boot Inn", Kate és Vilmos egyik vidéki találkahelye, a hercegnő szülőfalujától nem messze. Az itt készített rusztikus stílusú sticky toffee pudding állítólag Kate legkedvencebb kedvence.

Ahogy Diana estében is írtunk róla, az egészséges életmód és táplálkozás nem jelenti azt, hogy az ünnepeket is zöldségpudinggal kellene megülni. Kate kifejezetten édesszájú, kedvenc desszertje a nálunk kevésbé ismert brit specialitás, a „ragacsos datolyapuding karamellöntettel”, azaz: sticky toffee pudding. Az édesség valahol a karácsonyi pudingok kategóriájába sorolható, csak gyorsabb, egyszerűbb formában.

Mint tavaly karácsonykor, a világ legszövevényesebb történelmű karácsonyi sütije, a jamaikai fekete torta  („Kreol Démon”) elemzésekor írtuk, e páratlan ínyencség gyökerei egyrészt az angol Christmas pudding-okra, másrészt a lengyel-francia babkára, vagyis „Rum Babára” (alias Baba au Rhum) vezethetők vissza. A ragacsos datolyapuding úgy csatlakozik a díszes társasághoz, hogy hasonló, bár rövidebb és egyszerűbb technikával készül, természetesen nem marad el belőle az aszalt gyümölcs, a vanília, a fahéj, a dús ízű nádcukor és a krémes karamellöntet – viszont „nagytestvéreihez” képest kevesebb hozzávalóval, akár csupán másfél óra alatt elkészíthető, nem szükséges például a többféle aszalt gyümölcsöt napokig áztatni.

Fontos azonban tudni, hogy az aszalt gyümölcsös ünnepi pudingok, sütemények, torták sajátossága, hogy a beáztatott gyümölcsöt felhasználás előtt pépesítik, mivel nedves hozzávalóként maga a tészta részét képezi, nem töltelék. A beáztatott, apróra vágott datolyát például villával egyszerűen szétnyomkodhatjuk, de le is turmixolhatjuk, mielőtt a pudingalaphoz adnánk. 

sticky_t6.jpg

Kate kedvence: ragacsos datolyapuding karamellöntettel

Hozzávalók 7 adaghoz:

- 22,5 dkg aszalt datolya (a boltokban kapható 20 dkg-os, tálcás aszalt datolya a többi aszalt gyümölcshöz képest olcsónak számít, ára 220 Ft körül van)

- 1,5 dl forró fekete tea (pl. Earl Grey)

- 2 nagy, minőségi tojás (pl. Gyermelyi extra sárga friss)

- 1 teáskanál vanília-esszencia

- Pár csipet fahéj, ízlés szerint

- 2 evőkanál fekete melasz (bevásárlóközpontokban kapható, ha nem tudjuk beszerezni, karamellizáljunk sötétbarna nádcukrot)

- 14 dkg finomítatlan nádcukor (pl. Demerara)

- 17,5 dkg (= kb. 12 csapott evőkanál) kiváló minőségű finomliszt (pl. Gyermelyi) fél zacskó sütőporral és 1 csipet sóval elkeverve, átszitálva

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- 8,5 dkg (= kb. 3 és fél evőkanál) szobahőmérsékletű vaj, plusz egy kevés a formák kikenéséhez

- 1 dl tej (jobb a magasabb, 3,5%-os zsírtartalmú)

- Opcionálisan: a datolyát gazdagíthatjuk pár evőkanál arany mazsolával is

A karamellöntethez:

- 17,5 dkg (= kb. 12 csapott evőkanál) világos nádcukor (a britek a „Muscovado” nádcukrot használják, mely mézes színű és intenzív, karamelles ízű, tökéletes az öntethez)

(Megj.: mivel ez egy angol recept, a cukor mennyisége bőven van szabva, úgyhogy kissé  csökkenthetjük.)

- 5 dkg (= kb. 2 evőkanál) szobahőmérsékletű vaj, szétmorzsolva

- 2,25 dl gazdag tejszín (az angolok 48%-os zsírtartalmú, ún. „double cream-et” használnak)

- 1 evőkanál fekete melasz (ha nem tudjuk beszerezni, karamellizáljunk sötétbarna nádcukrot)

A tálaláshoz:

- Ízlés szerint személyenként 1 kis gombóc Bourbon-vaníliafagyi vagy egy kevés angolkrém

Az angolkrémet szigorúan 82 fokon készítsük (itt írtunk róla>>), egy jó videórecept pedig itt látható>>. Őszintén szólva, ez a desszert önmagában is annyira intenzív, hogy véleményünk szerint felesleges turbózni, bár egy kanál hűs fagyi bizonyára további dimenziókba repítheti a szinte fokozhatatlant.

Spicces verzió:

Ha a finom ragacsosság mellett még spiccesek is szeretnénk lenni, a forró fekete teába, amiben a datolyát kiáztatjuk, keverjünk fél dl whisky-t vagy Baileys-t – ez esetben persze csökkentsük arányosan a tea mennyiségét. A karamellöntetet is ízesíthetjük úgy 3/4 decivel (a toffee elkészítését ld. lent).

sticky_t4.jpgValaki nem aprózza: egy rusztikus sticky toffee-verzió (Kép: Pinterest)

Elkészítés:

 1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 7 db 2 decileteres mini-pudingformát vajazzunk és vékonyan lisztezzünk ki, helyezzük őket egy sütőlapra.
 2. A datolyát vágjuk apróra, és (ha használunk) a mazsolával együtt tegyük egy mély tálba. Öntsük rá a forró fekete teát, hagyjuk minimum fél óráig ázni. Ha spicces verziót készítünk, öntsük a datolyára a whisky-t vagy Baileys-t is, közben, amikor a tea már picit kihűlt, keverjük el benne a vanília-esszenciát.
 3. Miközben a datolya ázik, készítsük el a pudingot:

- Az átszitált sütőporos lisztkeverékben keverjük el a szódabikarbónát és ha használunk, pár csipet őrölt fahéjat. (A lisztkeverékbe fentiek szerint eleve tettünk egy pici csipet sót, ld. „hozzávalók”.)

- A vajat egy nagyobb tálban keverjük krémesre a nádcukorral

- A tojásokat egyenként keverjük habosra a vajas cukorban

- Majd keverjük el benne a fekete melaszt (vagy ennek hiányában a karamellizált és kissé kihűtött sötétbarna nádcukrot)

- Adjuk a krémhez a lisztkeverék 1/3-át, keverjük simára

- Majd a tej felét

- Folytassuk addig, amíg a tej és a lisztkeverék elfogy és a pudingalap teljesen sima lesz

- Végül öntsük hozzá a beáztatott datolyát, finoman keverjük el, majd öntsük a pudingformákba

- Süssük a datolyás pudingot 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig

 1. Miközben a puding sül, készítsük el a karamellöntetet (toffee):

- A vajat és a nádcukrot tegyük egy serpenyőbe alacsony-közepes lángra – vigyázzunk, hogy a vaj ne égjen meg.

- Fél percig folyamatosan kevergetve pirítsuk a cukrot a vajon, majd öntsük hozzá a tejszín felét (és spicces verzió esetén a whisky-t vagy Baileys-t). Vegyük kissé magasabbra a gázt és kevergetve forraljuk fel a krémet (csak lágyan bugyogjon, nem kell intenzíven forralni).

- Keverjük el benne a fekete melaszt (vagy karamellizált sötétbarna nádcukrot) és 2-3 percig lágyan bugyogtatva, olykor megkeverve főzzük készre.

- Vegyük le a tűzről és a tejszín második felét dinamikusan, egyenletesen keverjük el a krémben.

 1. A kész pudingokat a sütőből kivéve kicsit pihentessük, majd a karamellöntettel nyakon öntve tálaljuk és ugorjunk fejest az ízek óceánjába.
 2. A prezentáció nagyobb türelmet és önmérsékletet igénylő formája a „várakoztatás”, azaz:

- A kész karamellöntet felét öntsük egy jénai tálba, amit sütőbe is tudunk tenni, de tálalni is lehet benne.

- Az öntetre ültessük rá a kisült, formából kivett datolyapudingokat (normális állásban, tehát felfelé).

- Az öntet másik felét öntsük a pudingokra.

- Fedjük le a tálat egy fóliával és pihentessük a pudingokat akár 2-3 napig. Hűtőbe is tehetjük, de nem feltétlenül szükséges. Minél hosszabb ideig áztatjuk őket a toffee-szószban, annál pazarabbul magukba szívják az ízeket.

- Tálaláskor melegítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be a jénait és kb. 20-25 perc alatt melegítsük át a pudingokat: akkor jó, ha bugyog rajtuk a karamellöntet. Tálaljunk, ájuljunk.

 1. Ha esteleg ez bárkit érintene, a krémes-karamelles datolyapudingot fagyasztani is lehet. Miután kész, a pudingokat fagyálló tálban, a karamellöntetben megfürdetve, lefedve helyezzük mélyhűtőbe. Tálalás előtt pár órán át hagyjuk kiengedni, majd fentiek szerint előmelegített sütőben adjunk neki új életet.

Királyi ízélményeket!

(Receptforrás>>)