„Pink Lady Év Ételfotósa” verseny

Már folyik a jelentkezés a brit szervezésű megmérettetésre, melyet kategóriájában a világ egyik legnívósabbjának tartanak. A díjakat 2016 májusában osztja ki a nemzetközi zsűri, amiben Jamie Oliver ételfotósától ismert séfeken és kreatív szakembereken át a Food & Wine főszerkesztőjéig sokan képviseltetik magukat.

pink_ladycrop.jpg

A Pink Lady® a boltok polcairól lehet ismerős, egy zamatos, ausztrál eredetű almafajtáról van szó, melyet kizárólag a Pink Lady-márkanév alatt lehet forgalmazni, ők az esemény főszponzorai. A 2011 óta jelentős rangot kivívó fotóverseny azonban nem korlátozódik szűkre szabottan „ételprezentációra” vagy „alapanyagokra” – talán a kategóriák rugalmassága az, ami első körben vonzóvá teszi. Profik és amatőrök egyaránt nevezhetnek.

Ízelítő a 2016-os kategóriákból:  „Eladó Zsákmányok”,  „Ételportrék”, „A mező krémje”, „Food blogging”, „Ételpolitika”, „unearthed®: Food in Film”, utóbbira ütős kisfilmeket várnak. Egyedi, dinamikus kategória a Philip Harben-díj „Étel akcióban”-címmel Philip Harben, az első brit tévés celebrity séf emlékére, aki maga is fotósként kezdte, és természetesen van mobil snapshot kategória (Food Sn-apping) is, melynek nevezési díjaiból (személyenként 5 font) 2 fontot az Action Against Hunger éhezés elleni jótékonysági szervezet kap. 18 éven aluliak szintén nevezhetnek egy külön kategóriában. (Az összes kategóriát ld. itt>>)

És hogy miért érdemes még részt venni? A szervezők külön ecsetelik a verseny presztízsét, a döntősök számára nyújtott széles körű publicitást és lehetőségeket. A BBC Online évente felületet biztosít a befutók bemutatására, melyre, mint írják, 2014-ben és 2015-ben egy nap alatt félmillióan klikkeltek, a Twitter-megosztások száma ezalatt pedig több mint 4 millió volt. Emellett a döntősöknek az elbírálást követő 12 hónapban nemzetközi megjelenési lehetőségeket ajánlanak fel, de akit konkrétan a számok érdekelnek: a győztes (Pink Lady Év Ételfotósa) egy 5000 fontos csekkel, az „Errazuriz Év Borfotósa” díj nyertese 1000 fontos csekkel (és egy teljes évi Errazuriz-ellátmánnyal), a kisfilm-verseny győztese pedig szintén 1000 fonttal lesz gazdagabb. A számok mellett azonban nem elhanyagolható a díjkiosztó nívója sem, mely 2016 tavaszán egy exkluzív Taittinger-pezsgős fogadás keretében zajlik majd a londoni Mall Galleries-ben, ahol az ezt követő 5 napban a döntősök kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők (képek a tavalyi díjkiosztóról>>).

winner_2015.jpgDavid Griffen: Smoked Wings (Kép>>)

2015-ben a nyertes az ausztál származású David Griffen lett „Smoked Wings” (füstölt szárnyak) c. képével, mely egyben az említett Philip Harben „Food in Action” kategória győztese is. Így fogalmazott:  „A fotót a versenyre készítettem 2015 januárjában, Kuala Lumpurban és nagy örömmel tölt el, hogy így kihúzta végig. Szenvedélyem az étel és a fotózás, nem tudnék mást csinálni. Egyébként Cornwall vidéki részén élek, ahol fantasztikus ételkultúra vesz körül. A „szántóról a tányérig” koncepció hat át, ugyanakkor az utazás is kulcsfontosságú számomra, megerősít és inspirációval tölt fel, melyből táplálkozom, amikor visszatérek a konyhastúdiómba. Egyébként jobban hatnak rám a séfek, mint a képek, talán több ételfotót kellene ismernem, nézegetnem, de igazából a saját stílusomat szeretném kialakítani. Számomra a gyönyörű hozzávalók és a letisztult ételkészítés nyújtja a legtöbbet. Imádom a konyhában kialakuló rendetlenséget, az össze-vissza felületeket és hatalmas gyűjteményem van konyhai eszközökből, kerámiákból is. Rendszeresen fotózom különböző szakácskönyvekbe és online felületekre, tavaly egy moszkvai utazás, idén egy malajziai inspirált. A fotózás alapjait még Ausztráliában sajátítottam el, az ottani fények szerintem még mindig visszatükröződnek a munkáimban.”

Jay Rayner ételkritikus, a 2015-ös zsűri elnöke így nyilatkozott a képről: „A fazon a bal kezével a füstölőben huzogatja a szárnyakat, a jobbjában cigit tart. Távolról sem PC a dolog, de tökéletes a kompozíció, látjuk, ezt csinálja nap mint nap és nagyon tudja, amit tud.” Hozzátennénk: annyira tudja, hogy félig jelen sincs. Számunkra a kép harmóniáját az adja, hogy a főszereplő mozdulata – amit bizonyára tényleg naponta milliószor tesz meg – mögött valójában nem látunk igazi koncentrációt, csupán a puszta rutint, a férfi valahol máshol van. És ezt a máshol levést pont jól keretezi a gomolygó füst.

A 2015-ös döntősök teljes galériája (köztük kelet-európai díjazottakkal) itt látható>> 

(Nyitó képünkön Cath Lowe szintén első díjas „Krikett almájának” egy szűkebb verziója, a fotó a tavalyi „Minden napra Pink Lady®-t” kategória győztese volt.)

Ajánljuk: 

Látom & megkívánom: ételfotózás akkor és ma>>