Nyomtass magadnak vacsit! A legújabb gasztrotrend…

…természetesen Barcelonából. A mikró-méretű ételnyomtatót azonban nemcsak Michelin-csillagos séfek konyhakatedrálisaiba szánják a fejlesztők, hanem halandók kezébe is, ha épp impozáns csoki-installációval vagy tengeri korallzátonyt idéző kompozícióval szeretnének villantani egy baráti vacsorán. A nyomtató a konyhai kreativitás szárnyalása mellett olyan monoton munkafolyamatok terhét is levenné a vállunkról, mint a raviolihajtogatás, és az sem utolsó szempont, hogy tapasztalatok szerint a gyerekek is minden zöldséget megesznek, amennyiben azok precízen kinyomtatott dinócsapatként trappolnak át a tányéron.

valentine_s_day_chocolate_mousse_and_caramel_sauce_circle_of_hearts.jpg

Lynette Kucsmának, a „Foodini” nevű ételnyomtatót gyártó cég (naturalmachines.com) alapítójának saját bevallása szerint pár éve még abszolút nem jött össze két fogalom: a „nyomtatott ételé” és az „egészséges ételé”. Mikor férje révén megismerkedett a 3D-s nyomtatókkal, egyrészt nem igazán értette a dolgot, ha meg az „ételnyomtatás” került szóba, csak az élelmiszeripari óriások gyártósorairól lekerülő egészségtelen, cukros-zsíros snackek, gyorskaják ugrottak be neki. Aztán mégis elkezdett játszani a gondolattal: mi lenne, ha egy adott formát létrehozó gyártósor összemenne „minibe”, behelyeződne egy normál méretű konyhába és friss, egészséges alapanyagokból hozná össze azt, amit csak szárnyaló fantáziánk megkíván? Így született meg a 3D-s ételnyomtató, a „Foodini”, mellyel most még főleg sztárséfek kísérleteznek. (Nyitó képünkön: egy Valentin-napi tányérdesign, nyomtatott csokival és karamellszósszal. Forrás: naturalmachines.com.)

A Foodini egyik fő pozitívuma, hogy nemcsak, hogy megvalósítja, hanem akár tányérok százain produkálja kellő precizitással, ugyanazzal a vizuális és tartalmi minőséggel azt, amit a séf megálmodott – a képen például Paco Perez, több Michelin-csillagos séf kísérletezik egy répahab-korall kinyomtatásával egyik éttermében, a barcelonai „La Enotecában” (mellette balról maga az ételnyomtató látható):

paco_perez_food_printing.jpg„Nagyon érdekes, ahogy a technológia hat a gasztronómiára. Kreativitásunkat meghatározza, hogy a technológia mire képes.” (Paco Perez, forrás>>)

Lynette Kucsma hangsúlyozza a Foodini otthoni ételkészítésben rejlő lehetőségeit is: szerinte az ételnyomtató a következő években igen gyorsan fog végigsöpörni a konyhai eszközök piacán és eljutni az éttermekből a háztartásokba. Mint a képeken látható, rengeteg féle ételt lehet vele nyomtatni a spagettitől a különféle csokoládéműveken át az elszállt salátakompozíciókig és zöldségnassokig – előadásában (>>) Lynette rajtuk kívül részletesen kitér a „dínó-quiche-ekre” is, melyek segítségével leomlott a gyermekeit a spenóttól elválasztó fal (quiche: omlós tésztából készült, különféle finomságokkal megpakolt francia lepény, „francia pizzaként” is szokták emlegetni).

butterflies.jpgPikáns pillangók

pumpkin_gnocchi.jpgSütőtökös gnocchi

salad.jpgSalátakompozíció

plate_divider_purpler_potato.jpgNass-tálkák lila burgonyapüréből

spaghetti.jpgNyomtatott házispagetti...

printed_chocolates.jpg... és fekete csoki

Szóval Lynette egy spenótos quiche-t szeretett volna megetetni a gyerekekkel, de befogadókészség híján a siker elmaradt: a hagyományos, kerek formára sütött lepényt a gyerekek érintetlenül hagyták ott. Nem adta fel, egy hét múlva elkészítette ugyanazt a receptet, az ételnyomtatóval mini-dínókat alkotva a tésztából, a dínók hátára a zöld spenótos alapra a hitelesség kedvéért még egy sötétebb bordós csíkot is varázsolt (a videóban 11.20-tól látható a dínónyomtatás folyamata). Törekvéseit siker koronázta: a zöldséges dínók mind elfogytak, felvillantva nemcsak a Foodiniben rejlő lehetőségeket, hanem igazolva azt is, mennyire fontos a gyerekek számára (is) a vizualitás, az étellel kapcsolatos első benyomás. (Mint említettük több bejegyzésünkben, nem születünk minden szín és íz szeretetével: a zöldeket és sárgákat, a hozzájuk tartozó kesernyés és savanykás ízeket kifejezetten meg kell tanulnunk kedvelni, hiszen alapjában véve „mérgezőként” és „éretlenként” vannak bennünk kódolva. A hozzászokás, hozzászoktatás – főleg az édes íz segítségével – többek között azért szükséges, mert ezek a színek és ízek igen fontos tápanyagokat, vitaminokat hordoznak.)

spinach_quiche_dinosaurs.jpg

A tervek szerint a jövőben a Foodini természetesen netes applikációkkal is gazdagodna, melyek segítségével a felhasználók megoszthatnák receptjeiket, ételdesign-ötleteiket egymással.