Csúcson spárgával, tojással

Madame de Pompadour elegáns muskotályos szószban fogyasztotta imádott „points d’amour-jait”, népszerűség tekintetében azonban a spárga-tojás duó ma már eséllyel veszi fel a versenyt akár a világhódító avokádóval is, egy „sima” vasárnap reggeli asztalon. Spárga által ihletett gasztrofotókból, különleges asztali kompozíciókból csemegéztünk.

heneedsfood_com.jpg

A dietetika iránt rajongó görögök egészségügyi és hangulatjavító hatásait méltatták, a rómaiaknál már az élvezet-faktor is bejött a képbe, amit Madame de Pompadour, a 18. századi ízlésbajnok maîtresse-en-titre (első számú királyi szerető) teljesített ki, XV. Lajost pátyolgatva gasztronómiai tudásával. Bár hazánkban, a reneszánszban még csak kiváltságos asztalokon díszelgett, mára egyre inkább átmegy a köztudatba: egy tápanyagdús, egészséges tojás társaságában tökéletes látvány- és energiabomba, rengeteg értékkel és igazán visszafogott kalóriatartalommal.

Fő szezonja május-júniusban van, érdemes ilyenkor a zsenge, sötétzöld fajtát fogyasztani, melyet nem kell főzés előtt meghámozni – maximum csak az alsó egyharmadát, ami fölött könnyedén el is törhetjük a spárgát (a letört részeket se dobjuk ki, vékonyan lehámozva levest vagy szószt főzhetünk belőlük, türelmesebbek egy „profibb” spárgaleves alaplevének használhatják, amibe később kerülnek bele a zsengébb spárgarészek).

A tojás mellett hosszú távú partnerei még az ízletes kemény- és lágysajtok (mint parmezán, feta, kéksajt), a citrom, a balzsamecet és a balzsamkrém, a hártyavékonyra szeletelt sonkafélék és a bacon, de vajas pitékbe, quiche-ekbe vagy akár tortillába alkotva is egyre többször találkozhatunk vele. Nem beszélve a spárgás tésztáról, amihez alapesetben a spárgán kívül csak egy adag durum penne, tejszín, vaj (és olívaolaj), fokhagyma, citromlé, frissen reszelt citromhéj, kevés mustár, parmezán vagy más keménysajt, frissen őrölt só és bors, valamint a tálaláshoz friss zöldfűszer: petrezselyem vagy snidling szükséges. A spárga végtelen lehetőségeket tartogat számunkra akkor is, ha főleg salátaként vagy vegán stílusban gondolkodunk róla: egy jó balzsamkrémes-olívaolajos öntetben együtt fürdethetjük meg a párolt vagy grillezett „szerelmi csúcsokat” madársalátával, avokádó-szeletekkel, pirított kesudióval, aszalt vörösáfonyával, friss eperrel. (Még több információ a spárgáról és egy csodás tavaszi spárgapesto-recept: A tavasz krémje: spárgapesto>>.)

„Spárgaporték”:

power_of_simplicity_by_richard_haughton.jpg"Az egyszerűség hatalma" (Kép: Richard Haughton)

onegirlinthekitchen-flickr.jpg(Kép: One Girl in The Kitchen, Flickr)

doswell_mcclean_for_bloom_magazine.jpg(Kép: Doswell & McLean, a Bloom magazinnak)

doswell-mclean-bloom-magazine2.jpg(Kép: Doswell & McLean, a Bloom magazinnak)

verycoolphotoblog.jpg(Kép: verycoolphotoblog.com)

Duóban, tojással: 

wild_asp_tim_clinch.jpgVadspárga és tojás (Kép: Tim Clinch)

nicola_franzen.jpgZöldfűszerrel, virággal (Kép: Nicola Franzen)

asp_with_lemon_pea_pesto_baked_egg_tasty_yummies_flickr.jpgSült spárga tojással és zsenge zöldborsó-pestóval (Kép: Tasty Yummies, Flickr)

eggs_on_roast_photo_by_ulrika_ekblom.jpgTojással & minden mással (Kép: Ulrika Ekblom)

baked_eggs_with_italian_sugo_asp_and_ricotta_by_chew_town.jpgRusztikusan, olasz szósszal, rikottával, öntöttvas serpenyőben (Kép: Chew Town)

bacon_blue_deviled_eggs_with_roasted_asp_howsweeteats_com.jpgSpárgás kaszinótojás közel-keleti fűszerekkel (Kép: howsweeteats.com)

prosciutto-asparagus-eggs-benedict-bellalimento_com02.jpgKlasszikusan: párolva, sonkával, Benedict-tojással (Kép: bellalimento.com)

asp_salad_four_magazine.jpgFürjtojással (Kép: FOUR Magazine)asparagus_jan_leimbach_foodstarz.jpgJan Leimbach kompozíciója fürjtojással, spárgapürével (Kép: Foodstarz)

softboiledeggs_asp_parm_cookbooks365_com.jpgLágytojással (Kép: cookbooks365.com)

asparagus-quails-telegraph_co_uk_kate_whitaker.jpgAngolosan: fürjtojással, sonkával, zöldbabbal, mustárral (Kép: Kate Whitaker, telegraph.co.uk) 

(Nyitó kép: heneedsfood.com)

Ajánljuk: 

Méz, a demokrata (fotóprojekt)>>

Pink Lady ételfotó-verseny 2016>>

Tavaszi reggeli tojással & batátával>>