Ramenka, „a szürcsölde”

Szürcsöldének neveztem el a helyet, hiszen mást se csináltam itt az első ebédem során, mint szürcsöltem: a leves levét, a tésztát, a fafülgombát, a zöld leveleket. Na jó. A húst és rákot nem szürcsöltem, mégiscsak volt tehát, amit rágtam és haraptam. ;-) Mindenesetre az első alkalom igencsak vicces volt. Bénáztam a nagy fakanállal, a pálcikákkal, közben pedig nevettem, és éreztem, hogy ez most valami új végre, és biztosan sokáig bennem marad az élmény.

1_25.jpg

2_25.jpg

A Ramenka a bemutatkozása szerint autentikus keleti konyhát kínál, letisztult környezetben, ahol az ízek és a közösség kap főszerepet. Kizárólag az ázsiai Nagyi konyhájából ültette át a recepteket és válogatta a fűszereket.

Ahogy beléptünk a helyiségbe – mert az ebédre nem mentem egyedül – nagyon furcsa volt tapasztalni a benti világ egyszerűségét, a meghökkentő csupasz beton falat, és ami mindennél meglepőbb volt, az a hosszú asztal és mellette a tömör fa kockák, amiket mozdítani sem volt egyszerű. Az első gondolatom az volt, hogy miért kell nekem idegenek mellé egy sorba ülni. Nem érdekel sem a szaguk, sem az, hogy miről beszélgetnek, én a saját gondolataimmal vagy a saját társammal, társaimmal lennék legalább két karnyújtásnyi távolságra mindenki mástól.

5_19.jpg

7_14.jpg

8_10.jpg

3_23.jpg

Aztán ahogy elnézegettem az előttem lévő óriás méretű fakanalat - ami első ránézésre igencsak viccesnek hatott - kezdtem ráérezni a hely szellemére, és átlényegülni az egyszerűségben, letisztultságban, és megértettem, hogy semmi nem vonhatja el a figyelmem az ízekről, amik elém fognak kerülni.

4_21.jpg

Óriási tányérban kaptunk nagy adag tésztát, ízletes húsokat, friss, ropogós, de mégis főtt zöldséget, és egyszerre ettünk pálcikával, kanállal és kézzel, amíg rá nem jöttünk: mit, hogyan, mire és mikor. A lének erőteljes volt az íze, a tészta pontosan úgy, ahogy jó; nem túl vékonyan, nem túl vastagon, de hosszún és tartalmasan.

12_6.jpg

10_10.jpg

11_11.jpg

Ugyan választhattunk volna keleti teát vagy sört - bocsásson meg a világ -, de mi a meggyes cidernél maradtunk, és hálásak voltunk a hideg, ízletes kortyokért a meleg nap során.

Kiegészítőt nem rendeltünk a ramen mellé, mert már ezzel is dugig telt a pocakunk, de legközelebb megkóstolom a sült húsos táskákat, a gyozát és a saláta keveréküket is, csak, mert kíváncsi vagyok. :)

13_7.jpg

Mivel az árak is pont beleférnek, máskor is betérek hozzájuk. :D

Tedd meg te is!

 

Elérhetőség:

http://ramenka.hu/

1075 Budapest, Kazinczy utca 9.

 

- KockacZukor -