Izgalmas nyarat: citromfűvel!

A két fogalom: „izgalom” és „citromfű” kizárja egymást – gondolhatják azok, akik elsősorban stresszmentesítőként ismerik a szezon népszerű gyógy- és fűszernövényét. Pedig a citromfű sokoldalúbb annál, minthogy gyógytea-skatulyába zárjuk: feldobja a nyári hűsítőket és nyalánkságokat, zamatos fűszerkrémet, sütit, pestót, grill tálakhoz finom ízesítőt készíthetünk belőle, és még egy könnyed, fúziós ceviche-ben is kiválóan működik. Herbálfronton Európában a 17. század óta komoly hagyománya van, a karmeliták kultikus citromfüves vize (Eau des Carmes) Franciaországban ma is virágkorát éli.

ceviche_with_crab_and_lemon_balm_2.jpg

A citromfűről röviden

Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, a Mediterráneumban és Közép-Ázsiában őshonos, a mentával rokonságban álló, évelő növény. (Nem rokona azonban az ázsiai citromfűnek, melyet angolul „lemongrassnak”, magyarul olykor „citronellának” hívunk. A bejegyzésünk tárgyát képező citromfű angolul „lemon balm”, „balm mint”, „common balm” néven fut.)

A citromfű speciális hatóanyagai a citrál és a citronellál, melyeknek köszönhetően a növény teája idegnyugtató, lazító, görcs- és stresszoldó, hangulatjavító hatású. Emellett segíti, serkenti az emésztést, e célból étkezések előtt, ill. között érdemes fogyasztani. Nyugtató mivolta a gyomorra is érvényes, ezért „utazási betegség”, hányinger, émelygés ellen is ajánlják.

lemon-balm-tea.jpeg

A citromfű C-vitaminban és ásványokban gazdag, teáját ezért belsőleg fáradékonyság ellen, külsőleg pedig többek között arclemosóként használhatjuk: a természetes, citromfüves lemosó tisztítja, szépíti a bőrt, gyulladáscsökkentő mivolta révén segít eltüntetni a pattanásokat. (Tisztítsuk le arcunkat langyos vagy hűs citromfű-teával, hagyjuk, hogy felszívódjon, ne mossuk le vízzel.)

A citromfű hatóanyagai révén erősíti a szívet és jó hatással van – az emésztés mellett – a keringési rendszerre is. Polifenoljai vírusellenes hatást fejtenek ki, fogyasztásával például felére csökkenthető az ajakherpesz-vírus kialakulása.

Teája külsőleg az arcszépítésen túl fertőtlenítésre, övsömörre, zúzódásokra, ízületi és reumatikus fájdalmakra alkalmazható, lazító pakolásként. Összezúzott, friss levelei a bőrre dörzsölve pedig természetes szúnyogriasztóként viselkednek. 

Érdekességek: 

- I. Nagy Károly frank császár (i. sz. 742-814) elrendelte, hogy birodalma minden kertjében termesszenek citromfüvet, mint ahogy uralma alatt a rukkola is a császári dekrétum által „jóváhagyott és támogatott” kerti növények státuszába emelkedhetett (némi huzavona után a rukkola szexuális affinitásra gyakorolt hatása miatt, ami a korabeli gyógynövénykerteket fenntartó papok és szerzetesek testi-lelki nyugalma szempontjából fontos volt).

- A citromfű népi neve „mézfű”, mely utal arra is, hogy átható illatanyagai miatt a méhészek régóta vele dörzsölik be a kaptárak oldalát, hogy a kirajzani kész méheket maradásra bírják.

- Citromfűvel kapcsolatos kutatások azt mutatták ki, hogy a gyógynövény kivonatának nagyobb mennyiségű fogyasztása pozitív hatást gyakorol a matematikai problémamegoldó-képességre (Wikipedia)

- Valamint, a citromfű teájának napi fogyasztása pozitívan hat az oxidatív stressz ellen olyan munkaközegben, ahol folyamatos, alacsony fokú sugárzásnak vannak kitéve a dolgozók (Wikipedia)

eau_de_melisse_daum_nancy_glass_antique.jpgEau de Melisse antik Daum Nancy-üvegben (Képek: Pinterest)

A citromfű az egyik fő alapanyaga a karmelita apácák által alkotott, híres „karmelita víznek” (Eau des Carmes), mely a 17. századtól kezdve népszerű gyógytermék volt Európában. Ma az eredeti receptúra alapján készülő elixír mellett már kibővített citromfüves termékskálából válogathatunk „Eau de Melisse” márkanéven (eaudemelisse.com). A 19. század óta a Boyer-család gondozásában álló, generációkon át féltve őrzött recept szerint készülő karmelita víz 14 gyógynövény és 9 fűszer keveréke. (A citromfű latin neve: Melissa Officinalis, a méhfű, mézfű elnevezésekkel áll kapcsolatban.)
lemon_balm_tea.jpg

Házi citromfű-tea friss citromfűből

1 adaghoz egy kisebb maréknyi frissen szedett, megmosott, majd leszárított és kissé összezúzott citromfű-levelet forrázzunk le 3 dl vízzel. Hagyjuk állni 15-20 percig, mindenképp lefedve, nehogy értékes illóolajai elszökjenek. Ezután szűrjük le: forrón, langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk, akár mézzel, citromkarikával ízesítve. (Amennyiben a méz és a citrom vitaminjaiból, ásványaiból is szeretnénk részesülni, mindenképp a hidegen fogyasztást javasoljuk, mert forró italba keverve értékes hőérzékeny összetevőik sérülhetnek.)

lemon_balm-ice_cream.jpgCitromfüves barackfagyi 

A citromfű arcai

Citromfűvel ízesíthetünk klasszikus citrusos, valamint kreatív, szezonális gyümölcsökkel dúsított limonádét, fagylaltot, gyümölcssalátát, van, aki piskóták, teasütemények, könnyű nyári édességek tésztáját bolondítja meg pár csipet szárított citromfűvel. Őszibarackos dolgokkal is nagyon finom: a gyümölcs szezonjában fergeteges hűsítőt készíthetünk összezúzott vagy pürésített barackkal, citrommal, lime-mal, citromfűvel, mézzel. Epres, málnás frissítőknek, fagyiknak, szörbeteknek szintén méltó párja. (Összeállítás után lehetőleg hagyjuk a hűsítőt pár órán át állni, hogy a friss citromfű-levelek íze kellően érvényesüljön.)

lemon_balm-watermelon_green_iced_tea.jpgDinnyés limonádé lime-mal, mézzel, citromfűvel (Kép: Pinterest)

Ízesítőként, fűszerkrémként jellemzően halat, csirkét pácolhatunk-ízesíthetünk vele, valamint alkalmas – akár friss petrezselyemmel keverve – pesto készítéséséhez, melyet pirított kesudióval vagy mandulával gazdagíthatunk a szokásos hozzávalókon (olívaolaj, tengeri só, fokhagyma, frissen reszelt parmezán vagy más aromás keménysajt) kívül.

pasta_with_lemon_balm_pesto.jpgTagliatelle kesudiós-citromfüves pestóval

Látvány, egészség és tápanyagtartalom szempontjából is ajánlott a citromfűből készített pestót/fűszerkrémet grillezett zöldségek, halak, húsok – akár házi lepények, melegszendvicsek – tetejére komponálni tálalás előtt: így a hőkezelés során az ételekből elröppent hőérzékeny tápanyagokat könnyed, elegáns stílusban, a lehető legízletesebb módon pótolhatjuk.

fish_with_fresh_pesto.jpgSült hal citromfű-pestóval

grilled_flatbread_with_peaches_and_pesto.jpgHázi lepénykenyér grillezett barackkal, mozzarellával, citromfüves pestóval, friss rukkolával és balzsamkrémmel

lemon_balm_pesto_with_cashew_nuts.jpgCitromfű-pesto: 2/3 rész friss citromfű, 1/3 rész friss petrezselyem vagy menta, fokhagyma, tengeri só, olívaolaj, parmezán, kesudió, ízlés szerint reszelt citromhéj, pár csepp frissen facsart citromlé, frissen őrölt fehérbors. Ebben a verzióban pár órára vízbe áztatott kesudiót használtak a lehető legkrémesebb végeredményért, innen a világos szín (áztathatjuk a kesut akár tejbe, mandulatejbe is). Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a kesudiót ne áztassuk, hanem sütőben pirítsuk aranybarnára, így adjuk a pestóhoz. A pesto készítéséhez kövessük az autentikus liguriai bazsalikomos pesto menetét, a bazsalikomot citromfűre cserélve.

carrot-tomato-lemon-balm-soup.jpgSült sárgarépa-paradicsom krémleves citromfűvel, borssal, pirítóssal. (A felvágott, befűszerezett, olívaolajjal meglocsolt zöldségeket forró sütőben megsütjük, majd botmixerrel vagy konyhai aprítóval, tetszőleges krémesítővel - tejszín/kókusztej - krémesítjük, végül hozzáadjuk a friss zöldfűszereket. Feketeborssal meghintve, olívás-fokhagymás pirítóssal tálaljuk.)

ceviche-with-citrus-and-lemon-balm.jpgExtra friss tengeri halból készült ceviche (szevicse) citromfűvel, lime-mal, vérnaranccsal. A cevichét Peruban, Mexikóban és Ecuadorban is készítik, nagyon gyors, könnyed, ízgazdag nyári étel. A marinád (páclé), amiben a friss, nyers tengeri halat vagy garnélát megfürdetik: kevés nagyon vékonyra vágott lilahagyma, frissen facsart lime-lé, tengeri só, ízlés szerint apróra vágott chili, a korianderzöld helyett ez esetben friss citromfű. A képen látható fúziós kompozíciót némi citromos olívaolaj is gazdagítja, a vérnarancsnak pedig természetesen csak a húsa került bele, a kesernyés fehér részek nem. A ceviche Dél-Amerikában országról országra változik, lényege a kifogástalanul friss tengeri hal vagy rák. Gyümölcsökkel (ananász, mangó, görögdinnye, őszibarack, avokádó) kreatívan variálható, vidám, szupergyors kompozíció forró napokra. Hagyományosan főtt kukoricával, pár karika édesburgonyával tálalják. (Fenti, nyitó képünkön: egy citromfüves-rákos ceviche-koktél.)

Ezerarcú zöld szósz, Argentínából>>

Marokkói citrom, ami fűszer>>