A világ legennivalóbb modelljei

Hogyan lesz valakiből szexi szusi, hűs csoki, vagy akár organikus kerti tündér? Karla Powell brit sminkmester ételek által inspirált remekeiből válogattunk.

magnum_ice_cream.jpeg

Étel, emóció és inspiráció kéz a kézben jár évezredek óta, és a kortárs művészet is folyamatosan ontja az izgalmas, gondolatébresztő projekteket. Úgy tűnik, a táplálkozás által nyújtott szimpla kielégülésen túl mindig tovább és tovább tapogatózunk az ízek végtelen barlangrendszerében, talán egymást, vagy önmagunkat keresve. Vajon maga a keresés miatt izgatja sokunkat annyira a gasztronómia sötétje, örök körforgása, időtlen formáikonstrukciói, és a velük kapcsolatos asszociációk, vagy épp a mézben, mint valami egyetemesben való elmerülés?

Karla Powell mindenestre hoz valami nagyon látványosat ebben a világban, mégpedig a make-up művészetéből építkezve. A többszörös díjnyertes sminkmester elsősorban a divat és a glamour területén mozog, ügyfelei között megtalálható a London és a New York Fashion Week, a BBC, a Magnum, a Vogue és nemzetközi trendmagazinok egész sora.

Ételek által inspirált munkái – a többihez hasonlóan – trendi HDR-esek (high definition retouch), amitől lehet, hogy természetellenessége miatt sokan idegenkednek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknél a képi gasztro-vízióknál nincs információértéke a realitásnak: a természetességet visszaadó bőrhibáknak, pici ráncoknak, az esetlegességeknek, amitől egy emlék- vagy hangulatfotó „igazi” lehet (meg persze a dokumentarista fotóprojekteknél, fotóriportoknál is igen nagy jelentősége van ezeknek a realista-szagú részleteknek.) Bár nagyon divatos a HDR és számtalan retusáló program kínálja a hipp-hopp arcszépítő, lágyító, tökéletesítő bűvészeszközöket, de míg ezek mindenkit egy jellegtelen, sematikus képi irányba paszíroznának, Karla Powell-nél, úgy gondoljuk, van értelme a dolognak. Beszéljenek is inkább maguk a képek (források: Pinterest, karlapowell.co.uk, behance.net/karlapowellmua, a nyitó kép forrása: Karla Powell for Magnum, karlapowell.co.uk):

02.jpg

karla_powell_make-up_artist_01.jpg

07.jpg

16.jpg

08.jpg

04.jpgA szusivá válás folyamata videón>>

09.jpg

12.jpeg

15.jpg

14.jpg

Még több „ennivaló” modell>>

Látom & megkívánom: ételfotózás akkor és ma>>