Bableves, csak így egyszerűen

Babot hoztak nekünk vidékről. Bár első körben a fagyasztóba kellett raknom, mert nem volt időm a konyhában sertepertélni, a hét közepén mégis elővettem, és elkészítettem ezt a nagyszerű bablevest. Azon gondolkodtam, hogy amennyire levesesek vagyunk, annyira kevés itthon a leves, hát megfogadtam, többször fogok készíteni. A jó magyaros ízek mindig sikert aratnak, még ha az életünk során megannyiszor ettük is már. :-)

bableves_kesz-700.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 2 ek Gyermelyi búzafinomliszt
  • 0.5 kg fejtett bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • 100 g füstölt kolbász
  • 2 ek étolaj
  • 1 db marhahús leveskocka
  • 1 db tyúkhús leveskocka
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 tk paprikakrém
  • bors
  • víz

Elkészítés:

Áztassuk a babot egy éjszakára hideg vízbe. A vöröshagymát, a zöldpaprikát és a babot tegyük egy liter hideg vízbe, fedő alatt főni körülbelül egy óra hosszan.

Közben tisztítsuk és aprítsuk a zöldségeket, és készítsünk rántást. Olajhoz hozzáadjuk a lisztet, és halvány barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és paprikakrémet, majd további fél percig pirítjuk.

Ha a bab megpuhult, a hagymát és a paprikát kivesszük a vízből, pótoljuk az elpárolgott vizet, hozzáadjuk a zöldségeket, a húsleveskockákat, és puhára főzzük.

A rántást egy kevés hideg vízzel, aztán ugyanannyi forró levessel és egy-két evőkanál tejföllel elhabarjuk, és a leveshez adjuk.

A leveshez adjuk a felkarikázott kolbászt, egyet rottyantunk rajta, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.

Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

- KockacZukor -