Formabontó finomságok zöldfűszerekkel

Nem biztos, hogy pont így fogjuk elkészíteni őket, de ötletet és inspirációt bőven nyújtanak, és még az egészséghez is egy lépéssel közelebb visznek. Gasztrokalandoroknak, örök alkotóknak, meglepetés-bajnokoknak kifejezetten ajánlottak.

apricot-basil-shortbread_tart2.jpg

Kívül-belül gyógyítanak, füstjük megtisztítja a tereket és a feldúlt lelkeket, emésztést serkentő tulajdonságaik miatt pedig jellemzően sülteknél, grilleknél, pástétomoknál, gombás ételeknél, hüvelyesekből készült egytálaknál, leveseknél ugranak a sütőrácsra, illetve a lábasba. Ezt a méltatlanul szűk spektrumot gondoltuk tágítani némi vizuális inputtal a zöldfűszeres desszertek birodalmából, nemcsak azért, mert kis befektetéssel nagyot villanthatunk egy kerti partin, hanem mert hosszú távon egészségünkért, vércukorszintünk stabilitásáért is tehetünk.

Ha a klasszikus felfogástól kissé eltávolodva, inkább az ízekkel való összjátékra, mint kizárólag az „édességre” koncentrálva készítjük el desszertjeinket, egyrészt ízérzékelésünk finomodik és gazdagodik, másrészt, ha minden fogásnál törkeszünk a lehető legtöbb íz használatára és az étel jellegének vagy épp kedvünknek megfelelően billegetjük a hangsúlyokat ide vagy oda az édes-savanyú, a keserédes, a csípős-édes-savanyú, stb. között, vércukorszintünknek is jót teszünk, mivel az édeset (tehát a cukrot) így több étkezésre elosztva, változatosabb formában, kisebb mennyiségekben visszük be. Mint számos bejegyzésünkben kitértünk rá, a természetes forrásból származó ízek tápanyagokat jelentenek, így a fűszernövények jelenléte desszertekben is kifejezetten építő.

Az alábbi kompozíciókban – melyek nem különösebben „édesek”, inkább lágyak, selymesek, hűsek vagy épp szexisek – a szárított fűszernövények mellett nagy szerepet kap a savanykásság (citromlé, lime-lé), a sósság (pl. nagyszemű tengeri só), a kesernyésség (citrom, lime héja) is. Izgalmas kalandozásokat, felfedezéseket! (A fenti képen: bazsalikomos-őszibarackos omlós süti, forrás>>)

Pink grapefruit szörbet friss tárkonnyal (őszibarackból is készíthető):

pink-grapefruit-tarragon-sorbet.jpg

Citromos-kakukkfüves piskóta:

lemon-thyme_pound_cake.jpg

Uborkás-lime-os jégkrémfalatkák mentával és ginnel (a meghámozott uborkát, lime-levet, lime-héjat, apróra vágott mentalevelet aprítógépben, egy kis tört jéggel pürésítjük, hozzáadjuk a gint, jégkockatartóba öntjük, pálcikát szúrunk bele és így lefagyasztjuk - tálalás előtt hagyjuk a jégkockatartót kicsit állni szobahőmérsékleten, majd egy felforrósított késsel billentsük ki a formákat a tartóból):

cucumber-lime_pops_with_gin.jpg

Mézes-kakukkfüves "custard" (angolkrém) málnával (a custard receptjét ld. népszerű szuflés bejegyzésünkben, ezzel kezdi a folyamatot Gordon Ramsay, valamint az angolkrém receptjét itt>>):

honey-thyme_custards.jpg

Márványos citromos-zsályás tortácska kukoricalisztes koszorúban (a középen elterülő krémben többek között tojássárgája és citromlé van, míg a koszorú kukoricalisztből készült és citromhéjjal, valamint apróra vágott zsályával válik teljessé):

marbled_lemon_tart_with_sage-cornmeal_crust.jpg

Mentás-mézharmatos jégkása:

honeydew_and_mint_ice.jpg

Olívaolajos piskóta rozmaringgal, epres-rebarbarás kompóttal (málnával, vörösáfonyával is fenséges):

olive_oil_cake_with_strawb-rhubarb_compote.jpg

Dinnyés-áfonyás gyümölcssaláta kakukkfű-szörppel és friss kakukkfűvel:

blueberry-melon-salad-with-thyme-syrup.jpg

Mangós-bazsalikomos vacherin (tehéntejből készült, lágy, krémes sajt, Franciaországban és Svájcban gyártják, helyettesíthetjük a nálunk könnyebben elérhető mascarponéval):

mango-basil_vacherin.jpg

Keserédes csokis-bazsalikomos tortácska (mindent a csoki ősi, egészséges oldaláról: szicíliai csokidiéta>>)

bittersweet-chocolate-basil-tart-with_honey-grapefruit_sauce.jpg

Rozmaringos-vörösáfonyás szörbet:

rosemary-cranberry_sorbet.jpg

Nektarinos-kakukkfüves morzsasüti (őszi- és sárgabarackból is ajánljuk, az angolok somlóija, a morzsasüti receptjét ld. itt>>)

nectarine-thyme-crumble.jpg

Mentás-ananászos granita:

pineapple-mint_granita.jpg

Rozmaringos-mézes almás pite:

rosemary-honey_apple_pie.jpg

Piskóta epres-édesköményes kompóttal, vaníliamagvakkal:

strawberry-white_fennel_comp_pound_cake.jpg

Ajánljuk: 

Rukkola: tiltott & szexi, Obama is szereti>>

Nyári ízkavalkád citromfűvel>>

Árulkodó ízek: a citrom pszichológiája>> 

(A fenti kompozíciók receptjeit ld. itt>>