Almás, fahéjas galette

Amikor életemben először galette-t készítettem, nem is tudtam, hogy azt készítek. Kigyúrtam a tésztát, és olyan kevés lett, hogy nemigen tudtam mit kezdeni vele, hát beletöltöttem egy nagy adag barackot. Csak a Provence-i útjaimon jöttem rá arra, hogy nem is én találtam fel ezt az édességet, hanem már nagyon-nagyon rég létezik. :D Sokféleképpen lehet megtölteni. A család imádja a fahéjat, így most egy krémsajtos, almás, fahéjas változatot készítettem el nektek.  

almas_fahejas_galette_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 175 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 3-4 ek nádcukor
  • 1 csipet só
  • 70 g hideg vaj
  • 4 ek hideg víz
  • 2 db alma
  • 50 g krémsajt
  • fél citrom leve
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

A lisztet, sót és két evőkanál nádcukrot összekeverünk, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, és tésztát gyúrunk belőle. Az almákat meghámozzuk, kockázzuk, fahéjjal, citrommal és három evőkanál nádcukorral keverjük össze. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy nagyobb átmérőjű kört kapjunk, amelynek marad ráhajtható széle is. Beletesszük egy kivajazott, lisztezett kör alakú sütőformába. Megkenjük krémsajttal, majd rápakoljuk a fahéjas almát. A tészta szélén hagyjunk 4-5 cm-t szabadon, mert ezt a töltelékre kell hajtani. Előmelegített sütőben 180 fokon, 30-35 percig sütjük.

Jó étvágyat a desszerthez!

A desszert előtt ajánlok egy finom, forró levest is, a citromos, csirkehúslevest. :-)

- KockacZukor -