Fahéjas tökmag házilag

Az úgy volt, hogy a gyerek kitalálta, hogy ha már Helloween tököt faragunk, süssünk tökmagot otthon. Remek ötlet! Végülis óriási sok kedvem volt a tökből kikanalazott trutyiból kiválogatni a magokat, de a gyerek kérése szent: megtettem.

pumpkin-seeds-2.jpg

Sokáig tartott. Utána le kellett pucolni róla a kis tökrostokat, megmosni, leszűrni, megszárítani. Ez is sokáig tartott. Aztán óvatlanul beleszórtam egy serpenyőbe, és pirítani kezdtem. Meg is sóztam. Nem volt több másfél órás szüttyügésnél, mire elkészült. Izgatottam vártuk, hogy kihűljön, és megkóstolhassuk. Az eredmény: a kukában landolt, mert túlpirult, belül viszont nyers maradt, és íztelen. Bárcsak előbb olvastam volna ezt a receptet, most egy pozitív tökölős élménnyel gazdagabbak lennénk. :)

Még sok helyen lehet kapni Helloween tököt; szinte az ember után dobják, olyan olcsón. És amilyen árban van a pirított tökmag az üzletekben, igazán megéri áldozni egy kis időt erre a finom, házi készítésű csemegére. :)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál só
  • Másfél csésze tökmag (kiszárítva, ez fontos, mert én is itt rontottam el)
  • 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

Keverjük össze a vajat, a fahéjat és a sót. A cukrot még nem adjuk hozzá, csak a pirult magokra szórjuk majd, a végén. A kiszárított magokat hempergessük a keverékbe, majd oszlassuk el sütőpapírral bélelt tepsin. Toljuk a 180 fokos sütőbe, és forgatva süssük, pirítsuk, míg világosbarna nem lesz. Ez eltarthat akár fél óráig is, attól függően, mennyire sikerült kiszárítani a magokat. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és még forrón keverjük el a cukorral. Isteni!

Forrás:

http://fountainavenuekitchen.com