Anya almás pitéje

Sokszor írok arról, hogy mekkora felüdülés hazamenni egy-egy hétvégére, hosszú hétvégére a szüleimhez, testvéremhez vidékre. Igazi kikapcsolódás, amikor apukám halászlevet készít, anyukám süteményt, a tesóm mesél, az unokahugim pedig huncutkodik körülöttünk. Az ősz csodálatos színeket varázsolt az erdőkre, a fákra, a földekre, és bár hűvös a szél, ragyog a nap. Imádom a sütőtököt mézzel, a sálban és napszemüvegben napozgatós ejtőzéseket, és az őszi bújócskázást a három éves királykisasszonnyal. Pihenés gyanánt pedig befalni anya almáspitéjét; mennyei!

anya_almas_piteje_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 300 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 100 g cukor
  • 100 g zsír vagy 150 g margarin
  • 1 db sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 nagy kanál tejföl (és ha még kell, egy kis tej)
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 10 db reszelt alma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 marék dió darálva
  • 1 marék dió durvára összetörve

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, tojás sárgáját, a csipet sót, a zsírt, a cukrot és a kanál tejfölt. Ha szükség van a tészta állagához még egy kis tejre, azt beleöntjük. A tésztát kétfelé választjuk. Az elsőt tepsi méretben kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. A tészta tetejét meghintjük a darált fahéjas dióval. Az almát lereszeljük, citromot nyomunk rá, és hozzákeverjük a citrom héját. (Aki igényli, keverjen hozzá cukrot; én nem szoktam.) Kinyomkodjuk, és a diós rétegre tesszük. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és az almára helyezzük. Villával megszurkáljuk, bekenjük a tojás fehérjével és megszórjuk a durvára tört dióval. 180 fokos sütőben, 30-40 percig sütjük.

Jó étvágyat!

 

- KockacZukor -