2017 első sonkája

Köszöntsük valami pazarral az újévet, már csak babonából is, hogy akkor hátha az egész évünk ilyen dőzsölős lesz. :) Úgy legyen! Kívánom mindenkinek! Sonkát főzni sokat rettegnek, mert nem olcsó mulatság, így kár lenne elrontani. Ez viszont elronthatatlan. Vörös áfonyát ugyan valamilyen jó kis kulináris boltban lehet ilyenkor fellelni, nálunk Wekerlén például egy ilyen a MÁSIK BOLT, ahol garantált, hogy minden kapható finomság extra különleges.

img_7219.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csésze vörös áfonya
  • 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze méz
  • 1/4 csésze almaecet
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • Egy nagyobb darab főtt sonka

 

cran-e1478679780502.jpg
Elkészítés:

Keverjük össze az áfonyát a vízzel, mézzel, és közepes lángon hevítsük. Időnként kevergessük, és főzzük 4-5 percig, míg az áfonya puhulni kezd. Ekkor adjuk hozzá a mustárt, ecetet, barna cukrot és a borsot. Főzzük  további 3-5 percig, míg a szósz szirupos lesz. Vegyük le a tűzről, és mixerrel pürésítsük, keverjük ki. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Kicsit pirítsuk, pörköljük meg serpenyőben a sonka minden oldalát, majd átlósan irdaljuk be. Kenjük be alaposan az áfonyás mártással, és mehet a sütőbe úgy egy órára. Közben folyamatosan locsolgasd, kényeztesd a mártással a sonkát. Mivel főtt, így nem fordulhat elő, hogy nyers marad, csak a finom ízeket szeretnénk beleédesgetni a belsejébe a sütéssel, locsolással. Ha van húshőmérőd, az segítség lehet, kábé akkor lesz jó, ha a húsba szúrva 60 fokot mutat. Tálalásnál szeleteld vékonyan, és locsold meg a maradék áfonyás mártással. BUÉK!

img_7224.jpg
Forrás: http://thefoodcharlatan.com