A robotkonyha első krémlevese

A 2017-es év egyik gasztrosztárja minden kétséget kizáróan Moley, a világ első robotkonyhája lesz. Ultramodern design, rengeteg funkció, a robotkarok mozgását pedig a brit MasterChef 2011-es győztese, Tim Anderson séf konyhán belüli mozgásához igazították. Moley többezer egészséges, akár speciális igényeknek megfelelő receptet képes elkészíteni, melyeket úgy tölthetünk majd le az internetről, mint most egy-egy zeneszámot.

mol1.jpg

A robotkonyhát a brit Moley Robotics fejlesztette ki az alapító, Mark Oleynik ötlete alapján. A 2014-es indulás óta Moley sikeresen mutatkozott be a Hannover Messén, a világ legnagyobb ipari vásárán, valamint 2015-ben elnyerte a sanghaji CES (Consumer Electronics Show) „Best of the Best” fődíját is. A tervek szerint 2017-ben Moley megkezdi a fogyasztók ízlelőbimbóinak meghódítását: a káprázatos design és technológia ugyanis csak fél siker, az első wow-élmény után mindenki felteszi a kérdést: na és hogyan főz?

mol2.jpgTim Anderson séf a "kollégával" (Képek: Moley Robotics) 

Moley nem csupán két utópisztikus kinézetű robotkar, hanem egy teljesen automatizált „okoskonyha”, ami számtalan receptet képes megtanulni és elkészíteni a világ minden tájáról. A fogyasztói verzió részei: sütő- és főzőfelület, munkapult, érintőképernyő, valamint maguk a robotkarok, melyek a főzést végzik maximális precizitással (mint említettük, a karok mozgását Tim Anderson 2011-es brit MasterChef-győztes mozgása alapján dolgozták ki).

Moley-t az érintőképernyőn és okostelefonon keresztül is lehet majd irányítani, tehát nem szükséges emberi jelenlét a főzéshez: ha egy autentikus Pasta alla Normára, egy forró, kiadós vietnami levesre vagy akár egy gazdag görög salátára vágyunk, csak rányomunk az irodából egy OK-t és mire hazaérünk, az asztalon vár az étel… Az alkotók azt is kiemelik, hogy amikor Moley nem főz, a robotkarok diszkréten visszahúzódnak szem elől, amikor viszont nem vagyunk otthon és Moley emberi felügyelet nélkül alkot, biztonsági okokból az egész robotkonyhát egy automata üvegfal-rendszer zárja körbe. Főzés után Moley természetesen a mosogatnivalót is eltünteti – szó szerint – az erre a célra kialakított süllyesztőben, majd fényesre törölgeti a visszazáródó pultot.

mol7.jpg

A technológia pazar, természetesen sokunkban kérdéseket vethet fel nemcsak az elérhetőség, hanem a dolog humán aspektusa is: a főzés, az együtt étkezés közösségről, kontaktusról, valami eredendően emberiről szól, nem robotkarok motozásáról egy légüres térben. Nem kell azonban, hogy a kettő kizárja egymást: Moley-t a technokrata 21. századra tervezték, egy olyan korra, aminek legjellemzőbb vonása az a burjánzó sokféleség, amit életmód tekintetében a világ megtapasztal. Közösségiség, elszakadás a klasszikus napi ritmustól, saját időbeosztás, takarékosság és környezeti tudatosság, okoslakások tele okoskütyükkel, állandó megosztás, ami immár nemcsak autóinkat, lakásainkat, háziállatainkat, hanem munkaidőnket és akár bizonyos célokra közkinccsé tett személyes terünket is egyre inkább érinti. 

mol3.jpg

Moley alkotói sem egy szenzációs luxuscuccként, hanem egy, a 21. századi élettempóba illeszkedő, ugyanakkor a világ legégetőbb egészségügyi problémáira (pl. a rossz életmód miatt kialakuló, és mára népbetegséggé váló 2-es típusú cukorbetegség) választ adó eszközként kommunikálják Moley-t. Mint a videóban elhangzik, az egészséges, minőségi élet elengedhetetlen eleme a friss alapanyagokból – nem többszörösen feldolgozott műanyagokból – elkészített, minőségi étel, aminek a beszerzése, megfőzése viszont sokak számára igen időigényes, esetleg egyeltalán nem illeszthető be a napirendbe. Erre nyújt megoldást az akár többezer receptet profi séf szintjén megfőzni képes Moley, és mint az érintőképernyő menüjén látható, a rendszer természetesen az egyes ételek kalóriaértékét is tartalmazza, így egészségi szempontból jól tervezhetővé válik az étkezés. Moley akár speciális dietetikai igényeknek megfelelő menüket is összeállít, de ha erre nincs szükség, a számunkra szimpatikus recepteket úgy tölthetjük majd le, mint most a mobilunkra egy-egy zeneszámot.

Mindezt összevetve önkéntelenül eljátszunk a gondolattal, hogy a jövő Moley-jai akár tényleg hasznossá válhatnak szélesebb társadalmi spektrumban is, olyan közösségek számára, akik nem rendelkeznek az egészséges táplálkozásra vonatkozó tudással, háttérrel és alapokkal. Egy többezer egészséges receptet, a tápanyagok összetételét és az elkészítés technikáját is tartalmazó Moley valós segítséget jelenthet mindezek elsajátításához (ugyanis nem érkezhet a világ minden diabétesszel és más népbetegségekkel küzdő sarkába folyamatosan egy Jamie Oliver, hogy újratanítsa az embereket főzni).

mol6.jpg

A fogyasztói verzió mellett a fejlesztők egy profi konyhákba, éttermekbe való modellt is terveznek, kibővített eszköztárral, részegységekkel és funkciókkal, e modell fő előnye valószínűleg az egyes konyhai részmunka-folyamatok pontos, precíz, gyors elvégzésében rejlik majd. Ugyanakkor, ha Moley-nak sikerül betörnie a világ konyháiba, óhatatlanul emberi munkaerőt fog kiszorítani onnan, amit egyetlen módon tudjuk kiküszöbölni: ha beelőzzük Moley-t, és más területeken próbálunk olyan többlettudást felszedni, ami által nem válunk neki és a küszöbünk előtt egyre nagyobb számban gyülekező robottársainak kiszolgáltatottá…

És Moley ráklevese? A BBC tesztje szerint nagyon finomra sikerült, bár a tálalásba csúszott egy apró hiba, és – milyen kár – Moley nem mosogatott el maga után. Egészségi szempontból megvizsgálva a művet Moley kap egy erős 4-est tőlünk: a krémleves alapja láthatóan valamilyen szénhidrátban gazdag zöldség fűszerekkel krémesítve, erre jön tálaláskor egy adag minőségi fehérje rákhús formájában (aminek zsírtartalma segít felszívni a zöldségekben lévő, hőre nem érzékeny, zsírban oldódó vitaminokat), és, amit külön értékelünk, maréknyi C-vitaminban gazdag korianderlevél is díszíti a kompozíciót a főzéskor elfőtt hőérzékeny vitaminok pótlására. Bravó, Moley! 

Trend: vacsik fantáziával, bevásárlás nélkül>> 

2017-es gasztrotrendek>>

Nyomtass magadnak vacsit!>>

A kávézacc metamorfózisa: ékszer, tüzelő, póló, zokni>>

Életmód & egészség: mit jelentenek egy tál ételben a "rétegek"?>>

(Képek: Moley Robotics)