Tejfölös, kapros sertéshús leves

Összerezzen az ország, ha leesik pár centi hó, vagy súlyos mínuszokra vált a hőmérséklet. A tömegközlekedési eszközök leállnak, a villamoshálózat elromlik, nincs megoldva a sózás, jégtelenítés. Nem értem, hiszen az évszaknak megfelelő idő van. Igen, fel kell öltözni. Ez már csak így van télen... és igen, előre fel kell készülni az utak tisztítására, és minden szükségesre azért, hogy ne álljon meg az élet egy kis hidegtől. Miért meglepetés minden télen a TÉL? Én nem aggódom túl a hideget. Készítek egy illatos, forró levest, majd bevackolom magam a kedvenc plédem alá... ;-)

kapros_serteshus_leves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 2 marék Gyermelyi eperlevél
  • 300 g sertéshús
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 2 közepes karalábé
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • 1 csokor kapor aprítva
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • 1-2 l víz

Elkészítés:

A sertéshúst kockákra vágjuk, a zöldségeket is megtisztítjuk, és felaprítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A húst egy-két liter enyhén sós vízben megfőzzük, a habot leszedjük. Főzzük lefedve fél-egy órán át. Egy másik lábosban főzzük puhára a hagymát, répát, fehérrépát, karalábét. A tejfölt keverjük össze a tojássárgájával, adjunk hozzá 1-2 merőkanálnyi forró levest, keverjük simára, majd öntsük a zöldségekhez. Adjuk hozzá a leveskockákat, sózzuk. Turmixoljuk össze a levest. Adjuk hozzá a megfőtt sertéshúst, levestésztát, és főzzük még negyed órán át. Keverjük bele az apróra vágott kaprot, és tálalásnál nyomjuk bele a citrom levét, majd sózzuk, ha még kell.

Jó étvágyat!

A leves után készítsünk második fogásnak körtés-mákos tésztát!

Garantáltan falni fogja az egész család! :-)

- KockacZukor -