Hosszútészta: hosszú élet holdújévre

Január 27-én beköszöntött a holdújév, a „tavaszünnep” kezdete, közel 3 milliárd ember legfontosabb ünnepe. Az újév 7 szerencsét hozó, szimbolikus étele közül természetesen nem hiányozhat a hosszú életet biztosító tészta sem, ugyanakkor az ünnep teljességéről, jó hangulatáról ma már nemcsak az otthon varázsa, az oroszlántánc, a piros szerencseborítékok és a lampionfesztivál, hanem sok esetben egy-egy bérelt partner is gondoskodik, akit jövőnk miatt aggódó szüleink és a népes rokonság megnyugtatására prezentálhatunk…

longevity_noodles.jpg

A holdújév („kínai újév”, szó szerint: tavaszünnep) időpontját minden évben bonyolult számítások szerint határozzák meg, de mindig január 21. és február 21. közé esik. Nemcsak Kínában, hanem Kelet- és Délkelet-Ázsia más országaiban – Vietnam, Korea – is ünneplik: ilyenkor vörös lampionok borítják el az utcákat, a felvonulásokon megjelennek az oroszlánok és tűzokádó sárkányok, több milliárd szerencsét hozó, kisebb-nagyobb összeget tartalmazó boríték (mandarinul: hóngbāo) cserél gazdát, nem mindegy, hogy mit eszünk, mit teszünk, az ünnep előtt hogyan takarítunk (a szoba közepe felé kell söpörni, majd a lapátot óvatosan, lehetőleg a hátsó ajtón át kivinni), és hogy nagyvárosi szingliként vajon viszünk-e végre haza egy ígéretes jövendőbelit. Ugyanis ha nem, az egész ünnepet nagy eséllyel izzasztó vallatások, mély sóhajok és mindentudó pillantások kereszttüzében tölthetjük. A kínos helyzetek elkerülésére szerencsére ma már van megoldás: Kína nagyvárosaiban számos partnerközvetítő irodánál bérelhetünk barátot vagy barátnőt az újévi időszakra, kb. heti 145 dollárért.

Holdújév estéje (ami a mi szilveszter esténknek felel meg), 2017-ben január 27-re esett, ekkor vettek búcsút mintegy 3,5 milliárdan a Majom évétől és köszöntötték a Kakas évét, amiben egyébként pont a kakas jegyében születetteknek kell majd a legjobban vigyázni, ugyanis a hagyomány szerint számukra nem feltétlenül hoz szerencsét ez az esztendő. Újév estéje a legfontosabb családi esemény Kínában és a holdújévet ünneplő országokban, melynek fénypontja az ún. „újraegyesülési” vacsora, amit napjainkban is több generáció együtt költ el.

Az ünnep alatt természetesen minden a termékenység, a gazdagság, az egészség és a jószerencse „biztosításáról”, a rossz szellemek elijesztéséről szól, aminek érdekében újév estéjén vad durrogatás és petárdázás veszi kezdetét. Az ünnep színe az újjászületést, életenergiát szimbolizáló vörös: az utcákat piros lampionok, a házakat a szerencse jelével díszített kapudekorációk borítják, és ha szerencse tekintetében tényleg biztosra akarunk menni, vörös alsóneműt veszünk fel. Újévkor a betegek felkelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak, a gyerekeknek sírni nem szabad, mert az rossz ómen – ezért kellően kényeztetik is őket az ünnepek alatt –, az újév min. első három napjában pedig semmilyen mosást, mosogatást, de még hajmosást sem szabad végezni, nehogy elússzon a jószerencsénk. A 4-es szám kimondása szintén tilos, mivel hasonlóan hangzik, mint a „halál” (szi) szó.

A hangzásnak az újévi vacsora tekintetében szintén fontos szerepe van, egy-egy étel ugyanis azért került fel a szerencsét hozó fogások listájára, mivel kiejtésük hasonlít vagy megegyezik az „édes”, az „ajándék” vagy a „szerencse” szavakéval.

A 7 szerencsét hozó étel:

Hal: gyarapodás, jólét

fish.jpg

Ponty: az újévi vacsora elengedhetetlen fogása, mivel több fajtájának hangzása megegyezik a „jószerencse” vagy az „ajándék” szavakéval. Pár szabály a fogyasztására vonatkozóan:

  • A hal fejét tiszteletből a legidősebbek vagy a jelen lévő vendégek felé kell fordítani.
  • Csak utánuk ehetünk a halból.
  • A halat nem szabad a tálon mozgatni. Azoknak, akik felé a feje és a farka mutat, együtt kell inni, ami szintén szerencsét hoz.

A halat készíthetjük főzve, párolva, dinsztelve. Sokszor tálalják gazdag, fűszeres lében / chilivel és káposztával / ecetes szószban.

Töltött gombóc: gazdagság

dumplings.jpg

Az ezerféleképp készített kínai gombóc történelme cca 1800 évre tekint vissza, újévkor azonban van pár speciális szabály: hold alakúra kell készíteni és inkább sorban, nem körkörösen tálalni, ugyanis a kör alakú elrendezés azt vetíti elő, hogy életünk „körben jár”, nem tart sehová. A tészta széleit jó sűrűn be kell nyomkodni, mivel ha túl sima, szegény év vár ránk. A hagyomány szerint minél több gombócot eszünk, annál gazdagabbak leszünk. Van, ahol fehér cérnaszálat rejtenek el az egyik gombócban, aki rátalál, hosszú életű lesz. Ha viszont rézből készült érmét találunk a gombócban, gazdag lesz az újév.

Tavaszi tekercs: bőség

spring_rolls.jpg

Egy híres, elsősorban kelet-kínai étel, mely a tavasz beköszöntét jelzi (a holdújév a tavasz kezdete). Ropogós, aranyló külseje miatt a tavaszi tekercs mellé az „egy tonna aranyat!” jókívánság jár.

Ragacsos rizssüti: siker, előmenetel

glutinous_rice_cake.jpg

A világszerte népszerű niángāo hangzása megegyezik azzal, mintha azt mondanánk: „kerülj egyre magasabbra évről évre”. Mivel „magasabbra kerülni” az előmenetelt jelenti, a gesztenyével, datolyával, lótuszlevéllel készült rizssütinek biztos helye van az újévi asztalon.

Édes rizsgolyók: családi összetartás

rice_cake2.jpg

A pompás küllemű nyalánkság (tangyuan) hangzása és tömör, kerek formája az egyesülést, együttlétet, összetartást szimbolizálja, a hozzá illő köszöntés pedig így hangzik: „Boldog (családi) egyesülést!”.

Szerencsegyümölcsök: narancs, mandarin, pomelo

tangerines.jpg

Nevük hangzása és (egyes esetekben) írásjegyeik miatt az újév elengedhetetlen kellékei. Kerek, vöröses-narancsos árnyalatuk gazdagságot, teljességet jelképez. A narancs és a mandarin hangzása megegyezik a „siker” szó hangzásával, míg a mandarin írásjegyei között szerepel a „szerencse” jegye is. A pomelo kiejtése úgy hangzik, mintha azt mondanánk „van” (birtokolni).

Hosszútészta: hosszú élet

noodle-soup-baby-bok-choy.jpg

Mint arról sokszor írtunk, a tészta történelmében, ősi kultúrájában – járjunk akár Perzsiában, Szicílián, Dél-Koreában vagy a misztikus Szardínián –, a hosszú tésztaszálak az élet ciklikusságát, az egyes életszakaszok egymásba kapcsolódását, búcsút és elválást, egy szakasz végét és egy új kezdetét jelölik. Nincs ez másképp a kínai kultúrában sem: a tésztát holdújévkor hagyják a leghosszabbra, nem vágják, mivel egész bok choy-jal tálalva a generációk összekapcsolódását és azt fejezi ki, hogy a fiatalok hosszú, egészséges életet kívánnak szüleiknek.

Sorsok fonalát szövi a világ legkülönlegesebb tésztája Szardínián>>

(via chinahighlights.com, képek: Pinterest)