Barackos-mákos kocka

Hiányoznak már a tavaszi és nyári gyümölcsök. Hiányzik a napsütés, már unom a tíz réteg ruhát, a kabátot, és a csizmát. Februárban és márciusban egyre türelmetlenebb vagyok, legszívesebben már zöld falevelekre, virágillatra kelnék. A télire elrakott befőttek és a savanyúságok is fogynak már, a kamra is a természet megújulására vár. :)

barackos-makos_kocka_kesz_1-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

Tésztához: 

  • 325 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 175 g cukor
  • 170 g vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 6 db tojás
  • 1 kg sárgabarack (konzerv és a leve)
  • 250 g darált mák
  • 100 g szeletelt mandula
  • 4 ek cukor
  • 1 csepp mandula aroma
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

Egy tálban dolgozzuk össze a lisztet, a morzsolt vajat, a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást és csipet sót. Egy mély sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és a tésztát nyomkodjuk el benne vékonyan, a széleit kicsit magasabban. Szórjuk meg kevés zsemlemorzsával. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

A töltelékhez először válasszuk szét a tojásokat sárgájára és fehérjére. A tojássárgáját keverjük össze a mákkal, a mandulával és mandula aromával, cukorral, és egy keveset adjunk hozzá a barack levéből, illetve keverjük hozzá a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét verjük fel keményedésig, majd részenként lassan keverjük a mákos masszához. Ezt terítsük a tésztára, majd rakjuk sűrűn a tetejére a barackokat.

Ezután tegyük a sütőbe 50-60 percre.

barackos-makos_kocka_kesz_2-700.jpgFotó: KockacZukor

Jó étvágyat!

Készítsünk mellé egy gazdag és forró gombás, tejfölös tarhonyalevest! :-)

- KockacZukor -