Te lerajzolod, én megsütöm

Gyerekkoromban Anyukám azt mondta nekem, hogy nem tud rajzolni, így engem sem tud megtanítani, ne kérdezzem meg, hogy kell például nyulat kanyarintani, mert nem fog menni. Aztán mégis fogott egy papírt, és csak megszült egy nyulat, ami akkor örökre beégett a retinámba. Ha nyulat kell rajzolnom a gyereknek, biztosan ezt rajzolom, más nem is megy. Lejjebb mutatom, hogy is nézett ki. Na, de hogy ezt most miért nosztalgiáztam fel? Mert Anyukám híres nyuszi-rajzát juttatta eszembe az alábbi nyúl kenyérke. És mivel közeleg Húsvét, mostantól hétről hétre ajánlunk valami nyuszis finomságot a készülődéshez. :)

bunnybreadstick6.jpg

Hozzávalók:

  • 3 csésze kenyérliszt
  • 2 és fél teáskanál szárított élesztő
  • 1 csésze melegvíz
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 csésze napraforgóólaj
  • 1 evőkanál olasz fűszerkeverék
  • 1 evőkanál durva tengeri só
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál agávé szirup (vagy juharszirup)
  • 2 evőkanál vaj

bunnybreadstick4.jpg
Elkészítés:

Keverd el egy kis tálban az élesztőt, ½ teáskanál barna cukorral és vízzel. Hagyd állni, míg az élesztő dolgozni kezd, és habossá válik a keverék. Ha van kézimixered, annak a táljában dolgozz, könnyebb feladatod lesz. Adagold az élesztős keverékhez a maradék barna cukrot, sót, olajat, olasz fűszereket és a lisztet. Keverd kb 2 percig, míg összeáll. A tészta elég dús lesz, de puha és ragadós. Ha ez megtörténik, vedd ki a tálból, és gyúrd át kb 2 perc alatt lisztezett deszkán. Majd tedd vissza egy olajozott tálba, takard le, és keleszd kb 1-2 órát langyos helyen. Ha lejárt az idő, vedd ki a tálból a tésztát, és szuszogtasd át a lisztezett deszkán. Majd vágd 8 egyenlő részre. Minden darabból formázz kb 14 centi hosszú kötélformát, és vágj le a végükből egy apró részt, amiből bojtos farkincát rögtönözhetsz a nyusziknak. Csavard meg a tésztát a képen látható módon, és helyezd el a helyén a bojtos farkincát is. 180 fokos előmelegített sütőben süsd kb 5-10 percig, hogy szépen megemelkedjenek. Majd keverd el az agávé szirupot kevés tejjel, és kend át a nyuszik farkát vele, majd szórd meg a farkincát nagy szemű sóval. Told vissza a nyuszikat a sütőbe, és süsd további 15 percig, míg szép aranybarna lesz. Kivéve kend meg olvasztott vajjal az egész nyuszikat vékonyan… És a végén mutatom a képet Anyukám nyuszi rajzáról, amiről meséltem. Ugye, hogy hasonlít? :)

unnamed_1.jpg

Forrás: platedcravings.com