Gasztrotrend: test-lélek tálak

Úgy néz ki, 2017-ben a csúcsra ér a tavaly indult Buddha-tál (Buddha bowl) őrület: a tál külső-belső tartalma, harmóniája éppúgy számít, mint az ősi kéztartás és az általa keltett érzések. Kiderül az is, mi köze Buddhának Hawaii-hoz gasztro-szempontból.

poke_bowl1.jpg

A Buddha-tál sokak szerint minden kétséget kizáróan a szintén 2016-ban hódító, hawaii poke-tálból született. Pok-keh jelentése: „szeletelni és vágni”, vagyis a poke neve – mely halakból, rákokból, tenger gyümölcseiből készült ételt jelent –, valójában a hozzávalók elkészítési módjára: a jellegzetes, átlós vágástechnikára utal. Hasonlít ebben a poke nagy elődjeihez: a japán sushihoz, a mediterrán carpaccióhoz és a trendben közvetlenül őt megelőző, perui cevichéhez. A felkockázott poke-alapanyagokat először marinálják (a pác jellemző összetevői a szójaszósz, a szezámolaj, a tengeri só és az újhagyma), majd további hozzávalókkal (chili- és édespaprika, avokádó, szezámmag, halikra, makadámia dió és a „Limu” nevű, magas tápanyagtartalmú hawaii vörös alga) tálalják egy vonzó, kerek tálban. A kompozíciót „Inamona”: pörkölt kukui dióból készült ízesítő koronázza.

poke_bowl2.jpgPoke-kompozíció (kép: Pinterest)

Amikor az USA nyugati partján és New Yorkban a sushi és a carpaccio már a séfek könyökén jött ki, és a ceviche sem indította be a fantáziát, a gasztrotársadalom a Csendes-óceán közepén találta meg az ihlet új, halas forrását a poke személyében. Nemzetközi vizeken persze a poke sem maradt pusztán poke: az alaptechnikát meghagyva a fogás a fúziós végtelenségig variálható.

De mi köze Buddhának Hawaii-hoz? Először állítólag az „acai-bogyót reggelire” vallásirányzat hívei figyeltek fel az USA nyugati partját uralma alá hajtó pokéra és a látottakból inspirálódva „pokésították” acai-reggelijüket. Az így létrejött acai-tál (acai bowl) arányosan tartalmaz hosszan felszívódó szénhidrátokat (zab, tönköly, árpa, stb. pelyhet), magvakat (a chia szentírás), és egyéb, vizuálisan is értékes összetevőket: banánkarikát, kókuszforgácsot, friss gyümölcslevet, gyümölcspürét, acaiból készült smoothie-t. Egy ilyen, színtanilag is szépen komponált tál tényleg meghozza a kedvet a naphoz.

acai_bowl.jpgAcai-tál (kép: Pinterest)

Innen pedig már csak egy lépés kellett a Buddha-tál (Buddha bowl) létrejöttéhez: elég volt egy (eleinte jellemzően vegán színtéren mozgó) gasztrobloggernek rápillantani az Instagramot elárasztó acai-tálakra és variálni egy kicsit: az eredmény egy kívül-belül abszolút harmóniát sugárzó ételkompozíció. A Buddha-tálban rengeteg lehetőség rejlik, és pont az a kihívás, hogy a fantáziát olyan egységbe tereljük, aminek a hawaii pokéból indult, acai-reggelin edződött, archaikus, kerek tál adja a keretét.

A Buddha-tál sikertörténete a gasztro-előrejelzéseket gyártó, New York-i Baum + Whiteman szerint töretlenül folytatódik 2017-ben, és nemcsak a vegán-superfood közösségekben, hanem a legszélesebb körben, a fine diningot is megérintő módon – egyes séfek állítólag azért szeretik a Buddha-tálat, mert tálalási szempontból könnyen bedobható: nem hagy maga után űrt, nincs gond a kitöltendő „fehér terekkel” (persze, azt is mondhatjuk, hogy biztonsági játékot játszik, aki így akarja elkerülni a csendet a tányéron).

buddha_bowl.jpgBuddha-tál csicseriborsóval, quinoával, avokádóval, zöldségekkel és szezámszósszal (kép: Pinterest)

Akár street foodról, akár fine diningról legyen szó, a Buddha-tál 2016-ban ázsiai alapokról indult, végtelen spektrumát nyújtva a különféle rizses, ramenes, soba tésztás interpretációknak, de mint látható, ez is változik és előtérbe kerülnek a fúziós, multikulti interpretációk. A Csendes-óceáni kapcsolatot kicsit félretéve, az ázsiai stílusnak mély gyökerei vannak a buddhizmusban, gondoljunk csak a jellegzetes, centruma előtt adománygyűjtő edényt tartó Buddha-ábrázolásokra: az aktus az önzetlen felajánlást, az étel megosztásának elvét fejezi ki (a legautentikusabb Buddha-tál közösség valószínűleg a buddhista szerzeteseké, akik sok helyen máig a lakosságtól hajnali adományként kapott étellel táplálkoznak).

alms-bowl-buddha-statue.jpgBuddha adománygyűjtő tállal (kép: Pinterest)

Mindent összevetve a Buddha-tál megmozgatta a nemzetközi gasztroközösséget, ami egyesek szerint döntően a tál formájának és az említett „Buddha-kéztartásnak” köszönhető, ahogy magunkhoz vesszük vagy épp felkínáljuk valakinek az energiaközpont előtt tartott tálat. Az aktus egyes értelmezések szerint kiváltja a „törődök magammal és másokkal”-érzést és plusz tartalommal tölti fel az étkezést.

budhist-monk-hands-bowl_braden_gunem2.jpgBuddhista szerzetes (kép: Braden Gunem)

Árulkodó ízek: a citrom pszichológiája>>

A zöld színei: vérengzőből vega>>

Buddha-tál japán módra: a maradék művészete>>

Tavaszi cékla-szenzáció>>