Tör-zúz, repked, 5000 tojásból süt omlettet…

Sok helyen egyedi módon köszöntik a húsvétot.

botides4.JPG

Haux falva, Délnyugat-Franciaország

Bár a falut a Wikipedia szerint csak 800-an lakják, a helyiek húsvéthétfőn több mint 1000 embernek elegendő omlettet sütnek. Az előkészületek február óta folynak, és mivel Haux eszközei limitáltak, beszállnak segíteni a környékbeli falvak is.

omelette_geante_haux.jpg

A gigantikus omletthez átlagosan 5200 db tojást, 40 kg ventrèche-t: borssal ízesített, enyhén füstölt szalonnát és 45 kg zsenge újhagymát használnak fel. Az esemény gasztronómiai fényét friss eper és osztriga-halmok is emelik. Haux-ban már napokkal húsvét előtt be van fogva mindenki: a rendezvény a regionális Ünnepi Bizottság (Comité des Fêtes) „szigorú” felügyelete alatt zajlik. A tojásokat például a helyi asszonyok a sokéves tapasztalat szerint először egyenként ütik fel, majd hatosával egy salátástálba gyűjtik, sózzák, borsozzák, felverik, ezután jöhet csak az egyesítés és végül a sütés. Az omlett megsütése egyébként már csak hab a tortán: a főtéren hatalmas serpenyőt állítanak fel, ebben zajlik a művelet séfek, a haux-i lakosok, a büszke polgármester és az évről évre egyre nagyobb számú érdeklődő gyűrűjében. A kész műből egy adag ára 1,50 euró körül mozog, amivel az említett bizottság a „mindenki számára elérhető” ünneplést kívánja promotálni. Bár az esemény csak pár évtizede kap nagyobb nyilvánosságot, a helyiek szerint Napóleon idejére nyúlik vissza, amikor a hadvezér a környéken vonult át katonáival és az itt élőktől egy alkalomhoz illő omlett készítését rendelte el.

botides2.jpg

Korfu

Görögország legzöldebb szigetén, Sisi egyik kedvenc pihenőhelyén sem épp csendes a húsvét. Itt szombaton zajlik a leglátványosabb esemény: a „botides” nevű, hatlamas, vízzel teli kerámiaedények ledobálása az ablakokból a Spianada térre. Az élénkvörös, felszalagozott edények földrengésszerű robajjal törnek szét a kövön, de ennek pont így kell lennie: a szokással a helyiek a Krisztus feltámadását követő földrengést idézik fel, a dübörgés – melyet folyamatos ágyúdörgés és a helyi filharmonikusok játéka tesz teljessé –, egyúttal az örök élet győzelmét szimbolizálja a halál felett.

A szokás az itt lakók szerint azokra az időkre nyúlik vissza, amikor Korfu a Velencei Köztársaság uralma alatt állt, a velenceiek ugyanis újévkor kiöregedett lábasokat, edényeket és más háztartási eszközöket dobáltak az utcára. A velencei korszakot idézi Korfu jellegzetes húsvéti kalácsa, a „fogatses” is.

kites_guyana1.jpg
Guyana

A Venezuelával határos dél-amerikai országban a húsvétot sárkányokkal köszöntik: vasárnap és hétfő reggel kiözönlenek a helyiek a tengerpartra, ahol felengedik az általában saját kezűleg készített, nagy gonddal designolt papírsárkányokat. A húsvéti piknikkel összekötött eseményről – melyre sok gyerek hónapokig készül és maga az elnök, David Granger is ellátogat –, semmiképp sem hiányozhat a brit gyarmati időkből itt maradt, forró húsvéti briós, a hot cross bun.

hot_cross_buns.jpg

Életöröm, energia: tavaszi reggeli tojással & batátával>>

Húsvét a szemnek és az érzékeknek>>

Csúcson spárgával, tojással>>

(képek: Pinterest)