Snidling, ahogy még sohasem

Ne csak asztali dekorációként gondoljunk rá: a snidling több maréknyi zöld pöttynél a tányéron. Gasztro-galéria pár fontos infóval a szezon legszerényebb zöldjéről.

chive_and_brie2.jpg

Bár hajlamos trendibb rokonai: a bazsalikom, menta, koriander, citromfű mellett észrevétlenül megbújni, tápanyag-szempontból a snidling meglepően erős tényező. Mint több írásunkban említettük, a tálaláskor használt friss zöldfűszerek nemcsak vizuális pluszt nyújtanak, hanem utolsó akkordként olyan hőérzékeny vitaminokkal egészítik ki az ételt, melyek a főzés során eltűnnek vagy jelentősen sérülnek. Ilyenek a C-vitamin és a B-vitaminok – voltaképp a citrom és a lime, sőt, a frissen őrölt feketebors is ugyanezt a funkciót tölti be (utóbbi szintén tartalmaz C-vitamint). A zöldfűszerek vitaminjai emellett segítik olyan fontos ásványok felszívódását, mint a vas vagy a kalcium.

chive_and_brie_frittata.jpgFrittata Brie-vel, snidlinggel (képek: Pinterest)

cream_cheese_and_chive_with_edible_flowers.jpgZöldfűszeres falatkák túróval, krémsajttal, ehető virágokkal

A snidling az allium-család tagjaként gazdag C, A, és K-vitamin, kálium és folsav-forrás, emellett magnéziumot és némi kalciumot is tartalmaz. Sokszor kiemelik kolin-tartalmát, ami a nyugodt alvás, a lelki stabilitás, a jó hangulat, a megfelelő izomműködés, a tanulás és a memória „vitaminja”: a B-vitamincsalád tagja, amit azért nem sorolnak hivatalosan a vitaminok közé, mert szervezetünk is elő tudja állítani. A kolin első számú forrása a lecitin (tojássárgájából, tejből, májból, búzacsírából, hidegen sajtolt szója, len és napraforgóolajból, lencséből, borsóból, teljes kiőrlésű gabonafélékből): ezekből a tápanyagokból egyúttal kolint is nyerhetünk.

chive_and_pumpkin_seed_pesto_swirl_loaf.jpg"Kenyércsiga" kecskesajttal, snidlinges-tökmagolajos pestóval 

grilled_potato_salad_with_black_garlic_vinaigrette.jpgGrillezett burgonya snidlinggel, olívás-fokhagymás-balzsamecetes öntettel

A K-vitamin a csontsűrűség fenntartásában játszik szerepet: nem véletlen, hogy a snidling mindig is természetes társa volt a kalciumban gazdag joghurtoknak, túróféléknek, tejtermékeknek, vegán (magvakból, csicseriborsóból, szójatúróból készült) krémeknek, emellett szószoknak, mártásoknak, házimajonézeknek. A snidlingben (is) jelen lévő folátot pedig a boldogsághormonokkal – dopamin, szerotonin, norepinefrin – hozzák kapcsolatba: e hormonok nemcsak a hangulatra, de az alvásra és az étvágyszabályozásra is hatással vannak.

chive_butter.jpgSnidlinges-fokhagymás házivaj citromhéjjal

buchujeon_garlic_chive_pancakes_korean.jpgBuchujeon: koreai fokhagymás-snidlinges palacsinta

Sokszor olvashatjuk, hogy snidlinggel ne főzzünk, kizárólag nyersen használjuk. Ez csak részben igaz: zöldfűszerként tényleg frissen, nyersen adja leginkább önmagát, de  mivel hőre nem érzékeny, zsírban oldódó vitaminokat (A, K) is tartalmaz, akár sütés-főzés előtt álló ételekbe – pl. ilyen pazar halpogácsákba>> is tehetünk belőle. Ha elmúlt a szezonja, használjuk pestóként vagy szárított formában – szárítva hosszan eltartható és főzéskor felveszi az étel nedvességtartalmát. Hogy ne veszítsünk semmit, legjobb, ha rugalmasan állunk hozzá a sokoldalú snidlinghez: használjuk ki minden előnyét, bátran adjuk hőkezelésre váró ételekhez, valamint tálalás előtt a kész fogásra hintve is.

Tavaszi cékla-szenzáció, képekben>>

Speciális diétával gyógyítható lesz a cukorbetegség?>>

(Képek: Pinterest)