A francia first lady édesen szereti?

„Makaront és Macront Amiens-ből” – ez a mondás kapott szárnyra Franciaországban Emmanuel Macron kampánya alatt, nem véletlenül: a francia elnök felesége, Brigitte Macron családja Amiens legpatinásabb csokoládémanufaktúráját vezeti öt generáció óta, makaronjuk receptje állítólag egyenesen Medici Katalintól származik…

brigitte_macron.jpg

Brigitte Macron pompás alakján ugyan semmi sem tanúskodik az édesség iránti szenvedélyről, de ez a francia hölgyeknél már csak így van: vidáman kapkodják reggelire a vajas croissant, ebédre a croque madame-ot, vacsorára a sült kacsát vörösborral, zárásként egy adag (szintén vajjal kikevert) csokoládé mousse is lecsúszik. Sok könyvet írtak már a francia diétáról és a „titokról”, ami a francia hölgyeket (és urakat) ennyi állati zsír – főleg vaj, de pl. a kacsazsírt sem vetik meg – fogyasztása mellett egészségesen és karcsún tartja, de nem kell lexikális tudás ahhoz, hogy megállapítsuk: nincs titok, valójában az egész rendszer működik jól.

bm4.jpgBrigitte Macron 2016-ban, 63 évesen egy divatbemutatón  (kép: Pinterest)

A francia gasztronómia, ha lehet így általánosítani – mivel egy hatalmas országról van szó, melynek 13 nagyrégiójában az eltérő klímának megfelelően különféle helyi konyhák léteznek –, jellemzően igen magas minőségű hozzávalókat használ az idők során tökéletesre csiszolt feldolgozásban. Az étkezések egy alapjában véve dinamikus életmód mellett a szükséges tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír, ásványok, vitaminok, rostok) teljes spektrumát nyújtják különböző élvezetes kombinációkban. Ehhez jön a franciák karcsúságának sokat emlegetett aduásza: a minőségi, száraz vörösbor, mely egyes források szerint „jól bont” és melyből tényleg sokat fogyasztanak, de szintén mértékkel, a napszakhoz és a különböző fogásokhoz, sajtokhoz társítva (persze, Franciaországban is vannak mértéket nem ismerő kivételek).

„Makaronunk már van, most pedig már amiensi Macronunk is…” – viccelődtek a helyiek egy Le Parisien-interjúban, a leendő elnöki párra utalva. Emmanuel és Brigitte Macron ugyanis a patinás észak-franciaországi városból származik, itt is ismerkedtek meg a La Providence középiskolában, ahol Brigitte franciát, latint és irodalmat tanított, valamint a drámaosztályt vezette, ahová Emmanuel járt.

mac_d_amiens.jpgMacarons d'Amiens (kép: Pinterest)

Azonban Amiens nemcsak róluk és gótikus katedrálisáról, hanem makaronjáról is híres. Az utóbbi években világtrenddé vált francia finomságnak különböző fajtái és stílusai vannak, az egyik leghíresebb épp az amiensi. A „Macaron d’Amiens” apró, kerek, teasütemény-szerű, mandulapasztából, gyümölcsökből és mézből készül, receptjét először 1855-ben jegyezték le. Brigitte Macron – születési nevén Brigitte Marie-Claude Trogneux – családjának csokoládé- és édességmanufaktúráját, a Chocolaterie Trogneux-t nem sokkal ezután , 1872-ben alapították, jelenleg Brigitte unokaöccse, Jean-Alexandre Trogneux vezeti. A helyiek által nagy becsben tartott egység az elegáns csokiremekművek mellett különösen híres amiensi makaronjáról és a „Tuiles au Chocolate-ról”, ami egyfajta könnyű csokiforgács. Weboldaluk szerint Trogneaux nagypapa híres makaronjának receptje egyenesen a 16. századból, a francia gasztronómiát új szintre emelő Medici Katalin királynétól származik, benne valenciai mandula, cukor, méz, édesmandula-olaj, keserűmandula és tojássárgája keveredik titkos arányban, évente pedig több mint 2 millió darabot adnak el. A kortárs trendekkel ellentétben mindenféle színezék nélkül készülő csúcsmakaron 1992-ben a „legjobb francia regionális terméknek” járó fődíjat is elnyerte az Intersuc de Paris-n, ami a francia sütőipar legnagyobb éves eseménye (europain.com).

Emmanuel Macron sokszor elmondta, mennyit tanult Brigitte-től, hogy nélküle „ma nem lenne az, aki”, és hogy felesége vezető szerepet fog játszani a továbbiakban is. Azt ugyan nem tudjuk, mennyi csokiforgácsot vagy makaront fogyasztanak, de a pár láthatóan top formában van, nem is tehetnek mást: az elnöki poszttal járó szellemi-fizikai terhelés mellett magánemberként továbbra is egy 3 gyerekes, 7 unokás családot alkotnak, amiről Emmanuel Macron egyszer így nyilatkozott: „Nyilvánvalóen nem egy klasszikus család ez. De vajon ettől kevesebb szeretet van benne? Nem hiszem…”

Makaróni & makaron: közös gyökerek, örökkévalóság, színház és pingvinek...>

Lady Di édes bűnei>>