Kapros csirkeraguleves

A kapor gyógy- és fűszernövény, ami tartalmaz A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, riboflavint valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Kiváló gyomorerősítő, de vizelethajtóként is számon tartjuk, illetve nyugtató és antibakteriális hatása is van. Miután a kolleganőm a kertjéből leszedett több csokornyi kaporral lepett meg, nem állhattam meg egyetlen kapros étel készítésénél. A tejszínes, kapros csirkemellcsíkok után egy levest készítettem.

kapros_csirkeragu_leves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 2 marék Gyermelyi levestészta
  • 250 g csirkemell
  • 4 db közepes répa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • paprika
  • kömény

Elkészítés:

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és egy lábosban kevés olajon dinszteljük. Hozzáadjuk a kockázott csirkemellet. Miután a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megtisztított és aprított répát, fehérrépát, és felöntjük másfél - két liter vízzel. Hozzáadjuk a babérleveleket, és hagyjuk a húst és zöldségeket főni. Az apróra vágott kaprot összekeverjük a tejszínnel és tejföllel, majd a leveshez keverjük. Fűszerezünk, és a már majdnem kész leveshez hozzáadjuk a levestésztát is.

Jó étvágyat!

Süssünk a leves mellé mákos kekszet!

- KockacZukor -