Street food trend: hibridek

Állítólag minden 2013-ban, a „cronuttal” (fánk-croissant) kezdődött. Őt követte a cruffin (muffin-croissant), a duffin (fánk-muffin), a croque croissant, a croissant’wich, a Montreal cronetto és az egész gasztroglóbuszt magába olvasztó bruffin. A Fülöp-szigeteken yummmm bun-nal (fahéjas fánk-croissant) válaszoltak a fékezhetetlennek tűnő fúziós street food trendre, melynek égisze alatt ma már a nagy klasszikusok: sushi, burrito, wrap, dog is mind gátlástalanul gabalyodnak egymásba...

2017_09_04_street_food-hibridek.jpg

Ős-cronut: Dominique Ansel mestercukrász találta fel (és védte le) a receptet 2013 májusában. Egy könnyű, leveles tésztás fánkról van szó, ami villámgyorsan hódította meg az utcákat New Yorktól Stockholmig:

cronut3.jpg

Nem kellett sokat várni az elegáns mini-cronutra sem:

cronut_bites.jpg

A croissant tésztája a muffint sem hagyta hidegen, a liaison gyümölcse a cruffin:

cruffin.jpg

A cronutot követő fánk-croissant-muffin hibridek közül kiemelkedik az üdítően nem édes bruffin (briós-muffin), melynek weboldalán íztérképen kereshetjük ki a regionális - francia, olasz, görög, indiai, japán - variációk közül kedvencünket:

bruffin.jpg

San Franciscóban, a hard core street foodok világában közben szenvedélyes viszonyra lépett egymással a sushi és a burrito, így megszületett a sushirrito:

sushirrito.jpg

Az újhullámos burritók közül az egyik legnépszerűbb a phở-rrito, ami a vietnámi pho-leves összetevőire, ízvilágára épül. A hozzávalókat nagyon vékony tortillába csavarják:

phorrito.jpg

Innen pedig már csak egy lépés volt a korrito és a Kyerito: esetükben nem tortillába, hanem noriba, leveles kelbe vagy salátalevélbe burkolódik az „elvihető” leves:

kyerito.jpg

De mielőtt az egészségtudatos street food-ok sugárútjára fordulnánk, érdemes megemlíteni a chicagói Urbanbelly-t és teremtményét, a belly dogot. Az amerikai hot-dog meglehetősen összetett leszármazottja a frankfurti virslit latin-amerikai és koreai elemekkel ötvözi, a kompozíciót zöld papaya-savanyúság, koreai tojásos tészta és currys majonéz teszi teljessé:

belly_dog2.JPG

Az egészségtudatos  japán hibridek kétségtelenül a trend fő motorjai. A lox bowl-t, azaz "lox tálat" a brooklyni Shalom Japan alkotta meg 2017-ben és rögtön hatalmas népszerűségre tett szert. A "lox" (gravlax, gravadlax) az amerikai askenázi zsidó konyha egyik alapja, skandináv-típusú, marinált lazacot jelent. A lox bowl-ban ezt kombinálják rizzsel, avokádóval, friss uborkával, japán savanyúsággal, sült tojással, a bowl-kultúrának megfelelően tálalva. A Buddha-tálakról itt írtunk részletesen: Gasztrotrend: test-lélek tálak>>

lox_bowl.jpg

Ha szusiról van szó, semmi sem szab határt a fantáziának: bizonyíték rá a su-nut (vagy do-shi) néven futó, festői megjelenésű hibrid, ami nevéből adódóan a sushi és a fánk (doughnut) kereszteződése, bár utóbbihoz csak formailag van köze. Nemcsak az utcán, exkluzív gasztrokörökben is képviselteti magát, a miami Nai Ya Rában például lazackaviárral, tengeri sünnel, rákhússal és fekete szarvasgombával készítik.

sushi_d3.jpg

Végül, egy látványos hibrid a su-burgerek egyre táguló univerzumából: 

sushi_burger.jpg

(Via Fine Dining Lovers, képek: Pinterest) 

Eszünk és beviszünk: top 10 gasztrotrend 2019-ben>>