Az ősz első masnitésztája

Csodás őszi színekre komponáljunk színben passzoló tésztaételt vacsorára. Egy kis melegség mindenkinek jól esik, amikor már a fűtést be kell kapcsolni, és finom, ahogy beborít a puha takaró. Lássuk az ősz első masnitésztáját, ahogy nálunk készítettük.

repasmasni.jpg

Hozzávalók: 

  • fél kg édes sárgarépa, karikákra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • kétharmad bögre tejszín
  • egyharmad bögre reszelt parmezán
  • plusz pár teáskanálnyi a tálaláshoz
  • fél kg masnitészt
  • fél-3/4 bögrényi a tészta főzővizéből

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A répakarikákat egy mély tálban forgassuk össze az olívaolajjal, pár csipet sóval, a frissen őrölt borssal és a kakukkfűvel. A befűszerezett répát tegyük tepsibe és süssük 45-50 percig. Ekkor vegyük ki, villával nyomkodjuk szét, keverjük át, majd újra tegyük vissza és süssük addig, amíg teljesen lágy, karamelles nem lesz. Amikor a répa átsült, vegyük ki a sütőből. Főzzük ki a masnitésztát sós vízben „al dente”, a csomagoláson lévő instrukciók szerint. Amíg a tészta fő, elkészítjük a tejszínes répakrémet. A tészta főzővizéből tartsunk meg másfél bögrényit. Egy mély tálban, turmixgéppel vagy konyhai mixerrel keverjük ki a sült répát a fokhagymával, a tejszínnel és a parmezánnal, amíg püré-állagú nem lesz. A megfőtt és leszűrt tésztát borítsuk rá a tejszínes répapürére, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tészta keményítőben gazdag főzővizét, amíg a végeredmény selymes, krémes nem lesz. Reszelt parmezánnal és ízlés szerint egy kis petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Finom és mutatós. :)

 Forrás: http://www.recipe-diaries.com