Karácsonyfa keksz

Végre tudom, mit fogok sütni szentestére! Juhuuu! Mondjuk ez jó hír, lévén holnapután már 24-e. De jobb későn, mint soha, ráadásul valami nagyon cukit találtam. Remekül fog mutatni a karácsonyi asztalon. :)

gallery-1480710802-christmas-tree-cookie-stacks4-lr064.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 1 csésze cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 2 és 1/4 csésze finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só

A krémhez

  • 1 csésze vaj
  • 4 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 evőkanál víz vagy tej
  • Zöld színű ételfesték
  • Cukorgyöngyök, cukorcsillag

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 180 fokra, és tegyünk sütőpapírt egy tepsire. Keverjük össze a vajat, cukrot, amíg szép sima, habos massza lesz. Mehet bele a tojás, és a vanília, valamint mandula kivonat. Egy külön tálban keverjük össze a száraz összetevőket, majd mehet bele a nedves hozzávalókhoz. Szép sima tésztát kell kevernünk. Kinyújtva három méretű tésztát kell kiszúrnunk: kisebbet, közepeset és nagyobbat. Ehhez három különféle méretű pogácsaszaggatót használtam. Szép világosra sütjük kb 7-8 perc alatt. Néhány perc pihentetés után rácson hűtsük őket. Arra ügyeljünk, hogy külön süssük az egyes méretű kekszeket, mert eltérő a sütési idejük a méretükből fakadóan. A hűlés közben lehet kikeveni a krémet: a vajhoz a porcukrot szépen elkeverni, hozzá a vanília kivonat és a pici tej vagy víz. mehet bele a zöld ételfesték, csodás árnyalatra törekedj. Ha megvan, habzsákba töltöd, pici csillagcső véggel nyomhatod a kekszekre. Minden rétegen legyen egy kevés: alulra kerül a legnagyobb keksz, rá a krém, majd a közepes méret, erre is mehet a krémből, legfelülre a picike keksz kerül. Erre is nyomunk krémet szép csúcsosan, hogy minél inkább emlékeztessen karácsonyfára. A még lágy krémre szórhatjuk a díszítő cukorkákat, és a fa tetejére a csúcsdíszt. J Ha megsütöd, töltsd fel a fotót róla, nagyon kíváncsi vagyok.

Forrás: delish.com