Avokádó marad, pezsgős süti jön: 2018-as gasztrotrendek

A világkedvenc változatlanul listavezető, de vannak újdonságok és átértékelt régi irányzatok is.

2017_12_25_avokado_marad_pezsgos_suti_jon_2018_gasztrotrendek.jpg

A Baum + Whiteman 2018-as előrejelzése alapján összegeztük a várható gasztrotrendeket:

1. Növényalapú gasztronómia. 2012 és 2016 között a bolti forgalomban lévő új termékek között a vegetáriánus termékek iránt 25%-al, míg a vegánok iránt 257%-al nőtt az igény. Éttermi menükben ma már alapnak számít a megfelelő minőségű növényi kínálat, illetve az állati eredetű fogások kellően sokszínű és az egészséges arányokat reprezentáló kiegészítése növényi komponensekkel. Az egyre inkább uralkodó „regionális”, „fenntartható” gasztronómia égisze alatt olyan termékek születnek, mint pl. az „Impossible Burger” (lehetetlen burger) és olyan projektek, mint a Virgilio Martínez-féle „Mater Iniciativa”, melyről előző bejegyzésünkben írtunk (Sztárséfek a jövőről>>). Az „Impossible Burger” célja, hogy ízben és állagban egyaránt olyan, tisztán növényi alapú hamburgert alkosson – akár húsimádók számára –, ami előrelendíti a az élő állat-mentes fogyasztást úgy, hogy közben a megszokott „hamburger-élmény” nem csökken. Weboldalukon azt írják, hogy az Impossible Burger készítése 95%-al kevesebb földet és 74%-al kevesebb vizet igényel, mint egy hagyományos, húsos hamburgeré, a folyamat üvegházhatású gáz-kibocsájtása pedig 87%-al kisebb.

2. Új gasztrodesztinációk. Olyan konyhák specialitásai kerülnek reflektorfénybe, mint pl. a Fülöp-szigeteki: a tendenciát jelzi, hogy 2012 óta a régió konyhájára, jellegzetességeire (lumpia, sisig, longganisa, kare-kare…) megduplázódott a Google-keresések száma. Ez egyébként nem a növényi gasztronómiával, hanem egy másik, szintén évek óta velünk lévő fenntarthatósági gasztrotrenddel harmonizál: a „fülétől a farkáig” főzés koncepciójával. A Fülöp-szigeteki konyhában ugyanis szó szerint ez zajlik, a forrás általában sertéshús, de más húsféléket is használnak, olykor keverve a – fogalmazzunk így – egzotikus helyi egytálételekben.

A világkonyhát jelentősen befolyásoló indiai, észak-indiai (mogul) hatás is túlmegy majd a curry-kultuszon, várhatóak olyan „hibridek”, mint a masala-fűszerezésű sülttel készült burrito vagy a tandoori csirkés poutine (a poutine Kanada nemzeti egytálétele, aminek sokak szerint bármi jót tesz, ami távolabb sodorja az eredeti, borzalmas recepttől). Az előrejelzések prognosztizálják a koreai konyha további szárnyalását is: fermentált (erjesztett) specialitások, umami-íz, komplex ételek.

3. Ízek tekintetében egyébként is hódítanak majd az összetett, édes-csípős kombinációk, pl. Sriracha-majonéz. (A Sriracha-szósz egy kelet-thaiföldi specialitás, mely chiliből, ecetből, fokhagymából, cukorból, sóból készül és Si Racha városáról kapta nevét.) Érzéseink szerint ez alapján az észak-afrikai „harissa” paprikapasztát és a marokkói „Ras el Hanout” (körülbelül: a fűszerek krémje) fűszerkeveréket is az élbolyban üdvözölhetjük 2018-ban.

avocado_toasts.jpgAvokádós pirítós-variációk (kép: Pinterest)

4. Az avokádó marad. A világkedvenc uralma úgy tűnik, megdönthetetlen, az éttermek pedig tovább szenvedhetnek az újabb és újabb kreatív interpretációk megalkotásáért (holott az avokádót a legtöbben egy kis tengeri sóval, frissen őrölt borssal és ráfacsart lime-mal, fokhagymás piritósra halmozva, némi korianderlevéllel vagy más zöldfűszerrel kedvelik, ha túl sokat bűvészkedünk vele, elveszítjük eredeti ízét).

5. Egyfogásos éttermek. Persze nem úgy, hogy csupán egy étel kapható, hanem úgy, hogy a kínálat egyetlen, prémium minőségű alapanyagra épül. A New York-i East Village-ben már 2017-ben megjelent egy krémsajt-bár, a kifinomult Le Croq Rico (Párizsban, New Yorkban és a Keleti Parton) a „pedigrés” szárnyasokra fókuszál, ugyanebben a témában utazik a kelet-londoni Chick’n’Sours A San Franciscó-i Liholiho Yacht Clubot az egyik legjobb „poke-bárnak” (az elmúlt években trendivé vált hawaii étel) tartják, ha valaki viszont eredeti amerikai húsgombócról álmodik, a The Meatball Shop-ban talál otthonra. És persze ne feledkezzünk meg a nagymúltú dim-sum, ramen, sushi és bobun-bisztrókról sem, melyek kétségtelenül a trend ősforrásainak tekinthetők.

6. Levesmentes ramen. Kérdés, mennyire tekinthető ramennek a „száraz” verzió, amit tahinitől kezdve chiliolajon át sok olyan hozzávalóval kombinálnak, amit egy hagyományos ramen soha nem látott.

strawb-champ_cheesecake.jpgPezsgős-epres pohárdesszert (kép: Pinterest)

7. A retro konyakmeggy kedvelőinek biztos szimpatikus lesz az alkoholos desszertek, fagyik, frappék eljövendő kora, a pezsgős-eprestől kezdve a bourbon vaníliáson át a calvadosos, marsalás, szakés kompozíciókig.

Ajánljuk:

Sztárséfek a jövőről: kakaó, majambo és világkonyha>>

Lewis Hamilton más szemmel: vegánság, palacsintaőrület>>

Karamelltől rózsán át kenderig: 2018 ízei>>

Borítókép: Abigail Lynn on Unsplash